Regina umbrelor – Sarah J. Maas

Regina umbrelor

Iată că am ajuns la volumul 4 al seriei Tronul de cleștar, de Sarah J Maas, deși, după cum vă povesteam anterior, nu mă prinsese povestea încă de la început.

Atenție! Cu tot interesul pe care mi-l dau întotdeauna să evit spoilerele, este aproape imposibil să fac acest lucru la acest moment al lecturii. Ceva ceva tot scapă, doar nu o să vorbesc aici despre cum răsare soarele la est și apune la vest. Nu vor fi spoilere majore, fiindcă o să spun doar câteva cuvinte, pe scurt.

Aelin acceptă, în sfârșit, să își asume identitatea și toate consecințele care derivă din acest fapt. Se îmbarcă pe o navă și se întoarce în Adarlan, unde va trebui să își înfrunte dușmanii: pe Arobynn Hamel, vechiul ei mentor și torționar, liderul asasinilor, pe regele Adarlanului și puterile lui întunecate și pe Dorian, aflat acum sub stăpânirea unui prinț al Valgilor. Forțele ei se concentrează spre eliberarea lui Aedion, verișorul său capturat de rege. Trebuie să facă toate aceste lucruri fără magia puternică a focului pe care o stăpânește, deoarece pe acest continent magia nu funcționează.

În Morath, Manon și cele Treisprezece se confruntă cu propriile probleme, fiind nevoite să accepte ordine revoltătoare de la ducele Perrington și de la Matroana Cioc-Negru. Acolo se află și Elide din Terrasen, fiica lui Marion, care s-a sacrificat pentru a-i da o șansă lui Aelin să scape, în copilărie. Se pare că aceasta are o descendență pe care nu o bănuia. Manon trebuie să facă anumite alegeri, pentru că lucrurile se schimbă dramatic de la un moment la altul.

Veți descoperi cine o ajută pe Aelin, veți reîntâlni personaje îndrăgite într-o lectură alertă, captivantă, pe care am găsit-o foarte satisfăcătoare.

După părerea mea, stilul autoarei s-a îmbunătățit considerabil, păstrând o anumită drăgălășenie care o caracterizează, chiar și în mijlocul scenelor de nuanță mai întunecată. Protagonista Aelin are un tip de umor foarte simpatic, care ridică tonul acestei lecturi. Cei familiarizați cu anime-urile vor găsi o asemănare în ceea ce privește umorul, cel puțin aceasta este senzația mea, iar mie una îmi place.

Personajele sunt simpatice, au antren chiar dacă au o tendință să fie larger than life, ca să folosesc o expresie greu de tradus în română. Dacă ești atent, observi că în spatele acestei atitudini se ascund suferințe mari din trecut, iar acesta este un lucru foarte adevărat, des întâlnit și în viața de zi cu zi, fără circumstanțe fantastice. De ce nu ar fi așa și într-un cadru fantastic? Clar că se poate.

Fiecare va percepe aceste nuanțe în urma propriului profil, a temperamentului, a experienței și așa mai departe. Pentru unii personajele vor fi mai atrăgătoare, poate pentru alții nu, dar acestea sunt lucruri pe care le știm cu toții și nu o să insist asupra lor.

Volumul are multă acțiune, asta pot să vă zic. Ceea ce am menționat, pe scurt, mai sus, este doar o mică parte din tot lanțul epic și câteva personaje din întreaga panoplie, în realitate totul este mult mai complex. Mi-au plăcut strategiile lui Aelin, riscurile pe care și le asumă, legăturile care se creează cu membrii anturajului.

Deși lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat, au avansat considerabil. Confruntarea cu regele Adarlanului a fost surprinzătoare, la fel și deznodământul ei, însă un alt rege întunecat bântuie tărâmul. Noi aventuri îi așteaptă pe eroii seriei.

Mai am o precizare de făcut, și anume referitor la copertă, care este foarte reușită. De fapt, fiecare volum a avut-o pe eroină înfățișată într-una dintre ținutele purtate la un moment dat pe parcursul volumului. Același lucru este valabil și aici, pe coperta unu ea purtând costumul de asasin, iar pe coperta patru minunata rochie neagră cu un dragon brodat pe spate. Mie îmi plac mult copertele Rao, nu e prima dată când o spun.

Mă opresc aici, deocamdată și vă recomand în continuare această serie reușită!

Manon Blackbeak

 

13 thoughts on “Regina umbrelor – Sarah J. Maas

  1. Nu am inceput inca sa citesc seria dar abia astept, cu siguranta va fi pe gustul meu! Recomandarile facute de Geo si de tine sunt ispita curata si nu-i voi rezista. Foarte frumoasa recenzia ta, Ana! Cat despre spoilere, nu pot fi evitate in cadrul prezentarii unei serii. De fapt, eu in general nu ma feresc foarte mult de ele, pe cele majore le evit, dar altfel cateva detalii din carte mi se par chiar binevenite.

    Liked by 1 person

    • Multumesc! Sunt sigura ca iti va placea si tie foarte mult seria, lectura placuta! Asa este, e greu pe masura ce inaintezi in lectura sa redai cat mai succint liniile directoare fara sa scape, bineinteles, informatii din cartile anterioare. 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.