Asaltul bucătăriei cu… Gabi: Shakshouka – Storming the Kitchen with… Gabi: Shakshouka

Astăzi, Asaltul bucătăriei o are drept invitată pe Gabi, care își manifestă iubirea pentru lectură pe blogul de carte Cititor necunoscut. Aici puteți găsi recenzii la o gamă variată de cărți, audiobook, filme. Autori români și străini. Dacă nu ați vizitat încă Cititor necunoscut, eu zic să nu mai stați pe gânduri, s-ar putea să găsiți lecturi pe placul vostru chiar acolo. Deocamdată, eu sigur am găsit ceva pe placul meu la Gabi în bucătărie, anume această super rețetă. Haideți să vedem cum se prepară:

Shakshouka (Șakșuka)

Shakshouka este un fel de mâncare foarte popular în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, perfect pentru micul dejun, dar chiar și pentru brunch sau o zi de vacanță în care nu avem tragere de inimă să gătim. Datorită vechimii sale, dar și a spațiului geografic vast unde ea se gătește, aceasta are multe variațiuni. Eu o gătesc în puținele dimineți de duminică în care nu ieșim cu copiii.

Ingrediente:

  • 1 ceapă mare tăiată cubulețe

  • 2-3 ardei capia tăiați mărunt

  • 4-5 roșii coapte și zemoase (iarna se poate folosi o conservă de roșii cubulețe în suc propriu, sau 2-3 roșii și 2 linguri de pastă de tomate)

  • 3-4 căței de usturoi zdrobiți

  • 3 linguri de ulei de măsline

  • 4-5 ouă (numărul ouălor depinde de numărul persoanelor care vor mânca)

  • 1-2 ardei iuți (opțional)

  • condimente: piper, turmeric, chimion, sare (după gust)

Într-o tigaie se pune uleiul de măsline și se călesc bine ceapa, ardeiul capia și cel iute. Când acestea sunt pătrunse bine, se adaugă roșiile și usturoiul și se lasă la foc mic, mestecând constant până se formează un sos. Este important să nu lăsați toată zeama să scadă, căci ouăle vor trebui poșate în sos. Se condimentează sosul și se sparg ouăle în sos, precum niște cuiburi de ouă ochiuri. Există regiuni în care ouăle se amestecă bine în sos, precum la ghiveciul nostru tradițional cu ouă, dar majoritatea le lasă ochiuri. Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic, până ce ouăle se gătesc. Eu prefer să las gălbenușurile moi, să curgă în momentul în care sunt tăiate. Preferabil se servește imediat, cât încă este fierbinte preparatul. Înainte de servire se decorează cu pătrunjel tocat mărunt. Eu nu pun ardeiul iute de la început în tigaie, ci îl tai mărunt și îl adaug deasupra. Astfel cei care nu mănâncă iute îl pot evita cu ușurință.

Poftă bună!

Mmm, ce apetisant! O idee foarte bună în aceste zile călduroase, ușor de făcut și foarte hrănitoare. Sigur o voi încerca! Vă invit și pe voi să serviți o porție și să vizitați blogul lui Gabi pentru mai multe idei de lectură.

O săptămână inspirată vă doresc!

This slideshow requires JavaScript.

Today, here at Storming the Kitchen the special guest is Gabi, who is showing her love for reading on her book blog, Cititor Necunoscut ( Unknown Reader). Here you can read a range of book, audiobooks and movie reviews. Romanian and international authors. If you haven’t visited Cititor Necunoscut yet, I say not to delay, you might find some books for your taste just there.

Meanwhile, I found something for my taste for sure, in Gabi’s kitchen – this recipe, to be precise. Let’s see how it’s done:

Shakshouka

Shakshouka is a dish very popular in Northern Africa and the Middle East, perfect for breakfast, brunch and even a free day when we’re not in the mood for cooking. Due to its age, but also to the large area where it’s been cooked, it has many versions. I use to cook it in the few Sunday mornings when we don’t go out with the children.

Ingredients:

  • a large onion, chopped;

  • 2-3 kapia chillis, finely diced;

  • 4-5 big, juicy tomatoes (in winter you can use a tomato can, or 2-3 tomatoes and 2 tablespoons tomato paste);

  • 3-4 crushed garlic cloves;

  • 3 tablespoons olive oil;

  • 4-5 eggs (depending on how many are eating);

  • 1-2 hot chillis (optional);

  • spices: pepper, curcuma, cumin, salt (according to your taste).

In a pan, heat the oil and cook fast the onion and the chillis. When these are well done, add the tomatoes and the garlic and let to simmer, until it forms a sauce. Don’t reduce it too much, because the eggs will have to be pouched in it. Season it with spices, and form with a spoon places for the eggs, placing them there. There are places where they mix the eggs in, like in some of our traditional dishes, but most people let them whole. Cover with a lid and let them simmer on low heat, until eggs are done. I prefer soft yolks.

Serve it immediatly, while still hot. Sprinkle cut fresh parsley before serving. I don’t add the hot chilli in the pan at the start, but instead cut it thinly and put it on top afterwards, so those who don’t eat too spicy can remove it easily.

Enjoy!

Mm, really yummy! A very good idea for these hot days, easy to make and very hearty. I’ll surely try it! I invite you to have a serving and to read Gabi’s blog, for more reading ideas.

Have an inspired week!

Advertisements

13 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Gabi: Shakshouka – Storming the Kitchen with… Gabi: Shakshouka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.