EURO Under 21 2019 – grupe

mingefotbaleurounder21

Chiar dacă titlul vorbește pompos despre grupe, eu vreau să vorbesc mai ales despre echipa noastră națională și ceea ce au reușit acești băieți minunați. După cum știți, faza finală a acestui turneu și anume evenimentul propriu-zis, care se joacă în aceste zile în Italia, a fost organizat prin împărțirea celor 12 echipe calificate în trei grupe.

Grupa A

Belgia

Italia

Polonia

Spania

&

Grupa B

Austria

Danemarca

Germania

Serbia

&

Grupa C

Anglia

Croația

Franța

România

Le-am scris în ordine alfabetică, nu rețin exact maniera de start afișată. Din aceste grupe, urmau să se califice câștigătoarele și cea mai bună clasată dintre ocupantele locului al doilea.

Grupa noastră era, de departe după părerea mea, cea mai grea, deși starurile englezilor și ale francezilor de vârstă potrivită participării nu au fost prezenți, după cum nici noi nu am putut beneficia de aportul lui Răzvan Marin. Așa cum știți, cluburile foarte mari își menajează investițiile, fiind suficient faptul că acei jucători evoluează și în reprezentativa de seniori.

România a început cu dreptul, cu un exuberant 4-1 împotriva unei echipe a Croației destul de șterse. Poate ne-au subestimat, poate altul a fost motivul, însă în sfârșit am apreciat jocul ofensiv al echipei noastre, joc care pune în valoare calitățile tinerilor fotbaliști. Am apreciat multitudinea de șuturi pe spațiul porții, ca și cele spre poartă, sângele rece al lui Pușcaș la executarea loviturilor de pedeapsă, creativitatea adusă în joc și pasele foarte reușite ale lui Ianis, ca și șutul său de la distanță. Florinel Coman a intrat bine în joc, ceea ce se va vedea mai ales în meciul contra Angliei. La capitolul posesie am fost mai slabi, dar până la urmă eficiența e cea care contează, iar această eficientă ne-a dus la victoria istorică cu 4-2 împotriva Angliei. Englezii au dominat prin posesie, dar au ratat nepermis de mult, în schimb ai noștri au jucat un fotbal spectaculos, entuziasmant și eficient, ceea ce nu se prea văzuse pe la noi de nu mai știu câtă vreme. Greșeli pe bandă în rândul jucătorilor din Albion, care au fost speculate la momentul potrivit de băieții lui Rădoi. Anglia, cu toată așa zisă lor superioritate, nu au făcut față determinării echipei noastre, condusă din teren de Andrei Ionuț Radu, un super portar cu stofă de lider.

Meciul cu Franța a fost un 0-0 destul de sec, cu ambele echipe alternând faza ofensivă, dar faptul că ambele se calificau la un egal a făcut ca jocul să rămână relativ prudent. Drept urmare, România a câștigat grupa datorită golaverajului superior și va înfrunta în semifinale Germania, iar Franța a ieșit pe cel mai bun loc doi și va juca cu Spania. Această conjunctură a dus la eliminarea gazdelor, Italia, care se puteau califica doar în situația în care noi îi învingeam pe francezi sau aceștia pe noi la o diferență mai mare de două goluri.

Echipa întreagă a jucat foarte bine, chiar dacă flancurile noastre încă mai au de lucru (în ziua de azi jocul pe flanc presupune o condiție fizică excelentă, și aici mai trebuie să punctăm în plus). Schimbările au fost inspirate, în general, jocul ofensiv a curs bine, toată lumea și-a jucat bine partea, dacă este să excludem câteva ratări inerente pe care le întâlnești nu numai la case mai mari, dar și la jucători mult mai experimentați. Se zice că în fotbalul mare nu se mai poate juca fotbalul spectacol din cauza experienței fundașilor și a strategiilor de închidere a jocului, însă Liverpool și Ajax au demonstrat exact contrariul în ediția precedentă a CL.

Acest rezultat istoric este și o găleată cu apă rece în fața acelor membri ai presei și chiar suporteri care vorbesc mult și prost despre fotbal. M-am plictisit eu de câte inepții am auzit pe la televizor inainte de acest turneu, circulate de către invitați mai mult decât de către moderatori, ce e drept.

La nivelul acesta nu aveam cum să întâlnim un adversar comod, sunt semifinale, până la urmă. Atât Germania cât și Spania sunt redutabile. Făcând un meci bun, jucând ceea ce am jucat în primele două meciuri, mergând pe cartea atacului poate vom mai produce o surpriză. În cealaltă semifinală merg pe mâna Spaniei, i-am găsit mai ofensivi, chiar dacă au fost învinși de italieni. Echipa Franței e ușor mai greoaie, chiar dacă au atribute fizice superioare și joc aerian.

Ca să nu mă întind prea mult, aceasta a fost pe scurt povestea magică a grupelor acestui campionat. Oricare ar fi rezultatul cu Germania, trebuie să îi felicităm pe băieți pentru aceste momente minunate și să nu uităm că s-au calificat și la Jocurile Olimpice. Bravo, tineret!

10 thoughts on “EURO Under 21 2019 – grupe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.