Ardei iuți. Povestiri la imperfect – Nicoleta Beraru

Ardei iuti

La recomandarea doamnei Maria Metco, autoarea romanului Contraste, am cumpărat cartea Ardei iuți. Povestiri la imperfect, de Nicoleta Beraru. Nu știu de ce, dar simt adeseori o atracție pentru povestiri, eu, care sunt cititoare împătimită a seriilor compuse din volume groase, așa-numitele “cărămizi”.

Găsesc o mare satisfacție în lectura ambelor tipuri de scrieri și nu consider că s-ar găsi la capete opuse, ci mai degrabă se completează într-un mod deosebit de plăcut pentru experiența cititorului.

Povestirile din acest volum se înșiră ca o salbă delicioasă, compusă din grade diferite de iuțeală, pe care fiecare le percepe în modul său, în funcție de sensibilitatea papilelor gustative. La fel ca ardeiul iute, te încălzesc rapid pe dinăuntru, fiindcă emană o căldură sufletească cum rar găsești.

Aș îndrăzni chiar să spun că aș asocia volumul cu o incursiune în cămară, unde am prilejul să gust o mulțime de bunătăți, dulceață de nuci sau de cireșe amare, ca în vremea copilăriei. Gradul de picant vine numai să completeze în mod savuros lectura, să o condimenteze cu emoții dintre cele mai diverse.

Îmi amintesc de pe vremea orelor de limba și literatură română o sintagmă pe care o foloseau adesea profesorii “autorul rememorează cu duioșie…”, care mi-a rămas cumva în minte. Ce anume rememorau? Momente din copilărie, figurile părinților, ale bunicilor, ale membrilor comunității. Acesta este, dincolo de exprimarea cliseică pentru multe generații de elevi, modul în care autoarea aduce trecutul în prezent, un trecut evocat nostalgic, lăsat în urmă nu numai ca timp dar și ca spațiu. Nicoleta Beraru reușește să îmbine atât de armonios acest trecut, prăfuit și luminos în același timp, brutal sau bucolic cu un prezent concret, pe alocuri rece dar plin de posibilități.

Este de fapt una dintre vocile Diasporei, exprimând amalgamul de sentimente pe care îl presupune ruperea de țara de baștină și căutarea unui destin în altă țară, construirea unei vieți într-un loc care îți oferă multe oportunități, dar pe care trebuie să le valorifici și să le păstrezi în echilibru cu ființa ta interioară, legată încă de fire nevăzute de patria-mamă, de locurile și oamenii ei. Câtă umanitate este prinsă în aceste povestiri! Amintiri asezonate cu momente din prezent, bucăți de realitate, stropi de cotidian. Nu numai românii sunt eroi ai acestor povestiri, ci și alți imigranți din Belgia, afgani sau africani, fiecare cu istoria lui proprie și dureroasă. Belgia este o țară multiculturală, iar acest lucru apare clar în povestirile Nicoletei Beraru, culoarea locală, vibrația locului așa cum este perceput de autoare.

Pe alocuri, ea face incursiuni în spațiul românesc, dar acolo se vede clar accentul pus pe trecut. Avem un tablou românesc nu atât actual, cât mai degrabă estompat, fără a fi idealizat. Doar momentele magice ale copilăriei transformă ardeii iuți în dulceață.

Dincolo de aceste povești de viață ale oamenilor înstrăinați, care își poartă încă țara în inimă, autoarea a abordat multe teme de actualitate, care vă așteaptă să le descoperiți. Eroii ei sunt de toate vârstele, de la copii până la bătrâni, din toate clasele sociale. O categorie însă iese în evidență, lucru de așteptat având în vedere meseria autoarei, aceea de profesoară. Nicoleta Beraru surprinde realitățile condiției de profesor, atât în țară cât și afară, din satele României până în sălile universităților din Vest.

Peste toate acestea, se desprinde o emoție aparte, dorul. Zbuciumul celor din diaspora în încercarea permanentă de a-și găsi identitatea într-o lume largă, în locuri care li se potrivesc sau nu. Bătălia care durează ani de zile, poate chiar zeci de ani, pentru a atinge starea de echilibru.

Eroii Nicoletei Beraru au ceva în comun, sunt luptători și încearcă să meargă mai departe cu capul sus. Avem încă o dată confirmarea faptului că sunt oameni și oameni, în toate colțurile lumii. Peste tot sunt lecții de învățat, drumuri de parcurs.

Povestirile sunt scurte, ușor de lecturat dar pline de conținut. Coperta simplă, dar foarte grăitoare: un șirag de ardei iuți, pe fundalul unui perete gri, care ar putea fi plasat oriunde pe Pământ. Ardeii sunt însă cei colorați, cei condimentati, care dau farmecul imaginii, așa cum oamenii sunt cei care își lasă amprenta în orice colț al lumii.

Sunt cărți pe care citindu-le simți că autorul și-a rupt bucăți din suflet și le-a pus pe hârtie. Aceasta este una dintre ele, vă invit cu drag la o porție de Ardei iuți.

 

24 thoughts on “Ardei iuți. Povestiri la imperfect – Nicoleta Beraru

 1. Ana, deși recunosc că nu simt o atracție deosebită pentru povestiri, sau pentru poveștile cu un număr mic de pagini, căci sunt, ca și tine, împătimită a poveștilor complexe, de mare întindere, sunt perfect de acord că au și acestea farmecul lor și am fost nu de puține ori plăcut surprinsă și încântată de cărți de acest fel. Cred că și cartea de față mi-ar plăcea, pare cu adevărat deosebită. Recenzia ta e absolut minunată și foarte convingătoare, multumesc pentru recomandare, se reține!

  Liked by 2 people

  • Multumesc, Oli! Intr-adevar, nu le pot citi unele dupa altele, insa strecurate printre romane voluminoase au chiar un farmec aparte. Schmitt a fost cel care m-a atras in zona aceasta a prozei scurte si de atunci am descoperit volume incantatoare din acest gen.

   Liked by 2 people

 2. Waw! Nu mă asteptam sa fiu atât de atrasă…. Excepțională recenzie! Cu siguranta ai reușit sa îmi stârnești interesul. Mai ales ca mie îmi plac volumele de povestiri. Iar aceasta pare a fi pe gustul meu! Așa ca, o trec pe lista!

  Liked by 2 people

 3. Pingback: Selectii de iunie (2) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.