P. S. Îmi placi – Kasie West

PS Imi placi

Trebuie să recunosc că mult timp am evitat romanele YA, în marea lor majoritate. Am citit câteva. Erau nu numai pline de clișee, fapt peste care pot să trec, doar nu a inventat nimeni roata, dar personajele erau relativ stupid construite și plictisitoare. Pot să trec peste multe lucruri, dar nu și peste acesta.

Ei bine, acest roman m-a atras atât prin sinopsis, cât și prin recenziile citite. Am realizat că m-am apropiat foarte mult sufletește de personaje, poate unde există și anumite similitudini, de exemplu între mine și Lily: și eu uram chimia, aveam o familie relativ numeroasă, puțin iesită din comun și eram considerată un personaj rebel și interesant, chiar dacă nu am știut asta de la bun început.

Revenind la Lily, ea este o elevă de liceu care provine dintr-o familie medie, tipic americană. (Ați văzut serialul “The Middle”? La acel gen de familie mă refer.) Are o soră mai mare pe nume Ashley și doi frați mai mici – Jonah și Wyatt – care îi dau bătăi de cap, în stilul specific frățiorilor. Mama sa face bijuterii hand-made și conduce un minivan demodat, iar tatăl face mobilă. Situația lor financiară este relativ instabilă – fără a duce lipsuri prea mari, nici nu își pot permite cheltuieli extra.

Prietena cea mai bună a lui Lily este Isabel, cea care o încurajează în permanență. Cu fostul prieten al acesteia, Cade, Lily s-a înțeles precum șoarecele cu pisica, agasându-se reciproc într-un meci continuu de schimburi de cuvinte. Cade sintetizează tot ceea ce îi displace lui Lily: arătos, sigur pe el, cu o stare financiară bună și un anturaj cool. Lily poartă haine de la târgul de vechituri iar visul ei este să compună un cântec cu care să poată participa la un concurs cu premii.

Totul începe când, în ora de chimie, începe să scrie pe bancă și, în următoarea oră, găsește un răspuns. Mai erau două clase care studiau chimia în acea sală. Corespondența inedită continuă, de data aceasta prin biletele ascunse sub bancă. Lily realizează că există cineva în școală cu care are afinități muzicale și chiar de altă natură. Deși inițial crede că este vorba de o fată, se lămurește rapid că nu este așa și începe să își pună întrebări: cine să fie oare misteriosul prieten prin corespondență? Să fie David, un alt elev nu prea strălucit la chimie, cu care încearcă să o cupleze Isabel? Sau poate Lucas cel misterios, după care suspină Lily?

Pe de o parte, și-ar dori să afle, pe de alta nu, căci și-ar strica acest ritual care a transformat orele de chimie dintr-o corvoadă într-un eveniment așteptat cu nerăbdare. Faptul că devine previzibil cine este amicul secret nu strică nicidecum farmecul, autoarea alegând repede să pătrundă adânc în viețile personajelor și să ne facă să înțelegem cum, adeseori, mai ales în adolescență dar nu numai, putem să judecăm oamenii superficial. Lily este un personaj foarte simpatic, amuzant, iar prin intermediul ei autoarea alege să desfășoare cadru după cadru de umor de situație, la care oricine se poate raporta, cu gândul la momentele primilor fiori, primelor emoții. Evident, și primelor greșeli.

Nu vorbim aici despre consecințe dramatice, nu este acel gen de carte moralizatoare, care să atragă atenția asupra lucrurilor pe care adolescenții trebuie să le evite, ca să nu între în bucluc. Mai degrabă, oglindește acele lucruri care nu se pot evita, cum ar fi relațiile dintre oameni, modul în care îi percepem pe cei din jur și chiar pe noi înșine, care poate fi foarte diferit de realitate, vârsta descoperirilor și a primilor fluturi în stomac, inevitabili și aceștia, după părerea mea.

Dacă alegeți să citiți cartea, pe care o recomand călduros, veți descoperi singuri cum continuă povestea, cine este neobișnuitul amic prin corespondență și ce se întâmplă cu cântecele lui Lily. Este o lectură foarte plăcută, nu în genul siropos ci în cel emoționant, într-un mod dulce și proaspăt în același timp. O lectură potrivită pentru adolescenți dar și pentru noi, cei care am trecut de ceva ani de această etapă, ca să nu uităm acele momente magice și să nu ne impietrim inima, în cursa cotidiană a rutinei. Mai important, să nu uităm să îi înțelegem și să fim cât mai aproape de ei, în măsura în care se poate. Pe scurt, o carte frumoasă!

19 thoughts on “P. S. Îmi placi – Kasie West

  1. Pingback: Recomandări de lectură pentru adolescenți (1) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.