Asaltul bucătăriei cu… Potecuța: Un fel de ciorbă ardelenească – Storming the Kitchen with… Potecuța: A Sort of Transylvanian soup

Pentru ediția cu numărul 20 de la Asaltul bucătăriei, mi-am dorit foarte tare să o am invitată pe una dintre bloggerițele mele preferate, Potecuța de pe Poteci de dor. Acest colț din blogosferă este un loc unic, o oază de frumusețe și suavitate, care te lasă plin de emoție după fiecare vizită. Rătăcești fermecat pe poteci, așteptând să apară zâna bună care a creat această lume de poveste. Bucătăria Potecuței este, așa cum probabil vă imaginați, în vârful unui turn de cleștar. Un fel de laborator secret, folosit mai mult pentru vrăjile în vers, cărora le dă drumul sub formă de baloane de săpun, care apoi se sparg și ne inundă cu trăiri la un alt nivel. Iată însă că Potecuța face și minunății culinare. Am luat cu asalt turnul cu încăpățânare și iată ce am descoperit:

Un fel de ciorbă ardelenească 🙂


carne de porc afumată şi/sau macră, după preferinţă
2 morcovi potriviţi

o bucată de ţelină

o rădăcină de pătrunjel

o ceapă
2 gălbenușuri

smântână
puţin unt

verdeaţă: pătrunjel, leuştean, tarhon

Preparare:
Se pune carnea la fiert în apă cu sare, se scoate spuma de câteva ori, apoi se adaugă legumele tăiate cubuleţe sau rase, după ce le-am călit puţin în unt. Eu rad doar morcovii şi ceapa, ţelina şi pătrunjelul le las bucăţi mai mari şi le scot după ce au fiert. Gălbenuşurile şi smântâna se amestecă şi, din supa fierbinte, adăugăm câte puţin până când ajunge la temperatura ciorbei. Turnăm amestecul în ciorbă, lăsăm să mai dea câteva clocote şi adăugăm verdeaţa.

Până aici ar putea fi o ciorbă ardelenească, fără cartofi. Dar pentru că eu fac o ciorbă din două, nu e chiar ardelenească, de aia i-am zis un fel de. Înainte să pun smântâna cu gălbenuşurile, o acresc cu zeamă de varză şi la final pun puţin usturoi pisat.

Şi neapărat, se savurează din vase ţărăneşti 😀

Poftă bună!

Așa o minunăție, numai pe Poteci puteam găsi! Mulțumesc mult pentru că ai acceptat invitația mea, Potecuță! Dacă nu ați vizitat încă acel tărâm de basm al blogosferei, e musai să o faceți – o evadare din cotidianul gri ne încarcă bateriile sufletești tuturor. Veniți pe Poteci de dor!

Asaltul bucătăriei ia o scurtă pauză, dar se va întoarce, sper eu, cu multe surprize frumoase. Între timp, nu uitați că o mâncare bună nu înseamnă neapărat ceva complicat și costisitor. Găsim soluții rapide, ușoare, satisfăcătoare. Spor la gătit și la gustat!

This slideshow requires JavaScript.

For the 20th edition of Storming the Kitchen, I wanted very much to have as a guest one of my favorite bloggers, Potecuța from Poteci de dor. This corner of the blogosphere is an unique place, a true oasis of beauty and suavity, which leaves you full of emotion after each visit. You wonder charmed on the paths, waiting for the good fairy that created this world to appear. Potecuța’s kitchen is, as some of you might expect, on the top of a crystal glass tower. A kind of secret lab, more used for her lyrical spells, which she releases in the shape of soap bubbles, that break and fill us with emotions at a different level. Potecuța does also culinary wonders. I stormed the tower with obstinacy and look what I’ve discovered:

A Sort of Transylvanian soup 🙂

smoked pork and/or lean pork, as you wish;

2 medium carrots

a piece of celery root

a parsley root

an onion

2 egg yolks

cream

some butter

green parsley leaves, lovage, tarragon

Preparation:

Put the meat to boil in a pot with water, remove the foam several times, then add the diced or grated vegetables, after sauteed a little in the butter. I only grate the carrots and onion, the celery root and parsley I leave in bigger chunks and remove after boiling. Mix the cream and the egg yolks and add some soup from the pot slowly, mixing, until it’s tempered. Add that mixture to the pot, let it simmer a bit and remove from fire, garnishing with the green cut leaves.

Until this point, it’s a typical Transylvanian soup, with no potatoes. But I cook two soups in one, so it’s not exactly it, that’s why I said “a sort of”. Before adding the cream and yolk mix, I sour it with sauerkraut brine and, at the end, I add some crushed garlic.

Enjoy it in traditional dishes, it’s a must. 😀

Enjoy!

Such a wonder, only on your paths (poteci) we can find! Thanks a lot for accepting my invitation, Potecuța! If you haven’t yet visited that fairy tale corner of the blogosphere it’s time to do it – an escape from the gray daily pursuit to charge our batteries. Come to Poteci de dor!

Storming the Kitchen is taking a short break, to return, hopefully, with many beautiful surprises. Meanwhile, don’t forget that a good food doesn’t necessarily mean complicated and expensive. We find fast, easy, satisfying solutions. Keep on the cooking and enjoying the food!

Advertisements

17 thoughts on “Asaltul bucătăriei cu… Potecuța: Un fel de ciorbă ardelenească – Storming the Kitchen with… Potecuța: A Sort of Transylvanian soup

  1. Ana, draga mea, când am curăţat ceapa pentru ciorbă nu am lăcrimat aşa. Eşti o scumpă şi m-ai emoţionat tare mult cu tot ce-ai scris. Îţi mulţumesc mult, mult! Te pup, mi-ai umplut inima de bucurie!

    Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.