Prieteni ai genului fantasy și ai literaturii splendide și fascinante, am o veste bună pentru voi: Visul își alege visătorul, de Laini Taylor. Cu autoarea făcusem cunoștință acum câțiva ani, când am citit Născută din fum și os. Deși mi-a plăcut cartea, într-o oarecare măsură, nu m-a dat pe spate și nu mi-a trezit dorința de a citi mai departe trilogia.
Visul își alege visătorul a fost ca o revelație. De fapt, greșesc, a fost ca o aducere aminte. A fost câte un pic din toate, și mai mult decât credeam.
Într-o lume în care domină pragmatismul, în care fiecare este judecat pe măsura performanțelor sau mai degrabă, a câștigurilor, pe măsura a ceea ce poate, concret, să facă și să demonstreze, care este locul visatorilor? Să fie priviți cu îngăduință, ca niște oameni ceva mai slabi la minte, dar afabili și inofensivi. Cam aceasta este, în varianta bună, atitudinea societății. În varianta mai puțin bună, să fie priviți chiar cu neînțelegere și respingere, ca niște ciudățenii de prima mână. Vă gândiți că într-o carte fantasy e altfel? Nu tocmai.
Lazlo Rătăcitul este un orfan care a crescut într-o mănăstire aspră din Zosma. Singurul lucru bun pe durata șederii sale acolo au fost poveștile unui călugăr bătrân și pe jumătate nebun. Copil găsit, șansa i-a surâs când a ajuns la Marea Bibliotecă și a rămas acolo, ca un umil bibliotecar. Timp de șapte ani, a vânat fiecare indiciu privitor la un oraș aflat la o mare distanță, un oraș interzis străinilor dar învăluit în mister, oraș al cărui nume fusese șters de pe fața pământului, ca și amintirea lui. Am mai întâlnit acest tip de ștergere a unui nume și în The Stormlight Archive, de Sanderson. De obicei, uitarea aceasta magică are un dublu sens, de binecuvântare și de blestem, și poartă în spate tragedii greu de suportat.
Viața lui Lazlo se împarte între îndatoriri, studiile sale intense privind Orașul Nevăzut, așa cum l-a botezat – fiindcă numele Plângerea, care le vine tuturor în minte când se gândesc la el, îl întristează prea tare – și poveștile pe care le transformă în experiențe de vis. Luat în râs de aproape toată lumea, simte o legătură enormă cu acest oraș, iar marea sa dorință este să ajungă acolo.
Totodată, în paralel este prezentată citadela de deasupra Plângerii, locul care a fost scena multor tragedii, unde timp de două secole domniseră mezartimii, cei șase zei albaștri. Aceștia înrobiseră populația, folosindu-i după bunul lor plac. Din uniunea lor cu băștinașii rezultaseră așa-numitele corcituri de zei, copii care le moșteneau unele puteri magice. Zeii au fost motivul pentru care orașul a devenit rupt total de restul lumii, orice legătură comercială, oricât de strictă fusese anterior, atunci cu desăvârșire anulată. La momentul povestirii, la cincisprezece ani după ce zeii cei cruzi fuseseră uciși, în citadela abandonată trăiesc cinci corcituri de zei, ascunși de ochii lumii. Au supraviețuit cu puțin, printr-un cumul de factori, în mijlocul ruinei a ceea ce fusese odinioară un loc al uimirii și terorii, înconjurați doar de fantome. Dintre cei cinci, numai Sarai, fiica lui Isagol, zeița disperării, poate să călătorească în oraș, însă doar prin intermediul puterii sale. Ea conjură un roi de o sută de molii la venirea nopții, prin ochii cărora poate vedea ce se întâmplă și cu care poate pătrunde în visele oamenilor, pe care le influențează așa cum crede de cuviință.
Când în cetatea lui Lazlo ajung, în sfârșit, oaspeți din orașul Nevăzut, care doresc să recruteze savanți pentru a-i ajuta să rezolve o problemă, el simte că din nou destinul îi vine în întâmpinare. Deși nu are nicio calificare care să îl recomande, în afară de cunoștințele sale legate de oraș, reușește să îl covingă pe Eril-Fane, Ucigașul de Zei și eroul Plângerii, să îl ia cu ei. Alături de alți învățați și de Thyon Nero, supranumit finul de aur, alchimistul pe care Lazlo îl ajutase să obțină secretul aurului, fără să primească vreo dovadă de recunoștință din partea acestuia, pornește de-a lungul deșertului care înghițise viețile atâtor cutezători căutători ai miticului oraș. Odată ajunși acolo, Lazlo și întreaga delegație înțeleg dimensiunile misiunii care le-a fost acordată. În visele sale, unde el are o mare putere, se întâlnește cu Sarai, ceea ce le va schimba destinul pentru totdeauna. Iată cum apare un nou cuplu preferat din cărțile fantasy! De aici încolo, vă veți bucura de o acțiune de excepție.
Dincolo de povestea magnifică, de personajele complex construite, de scrierea foarte bună, romanul poartă un mesaj către fiecare dintre noi. Rămâne doar să vă încumetați și îl găsiți, între paginile acestei cărți superbe. Urmează și o continuare, care se anunță fascinantă.
Așa cum v-am obișnuit în ultima vreme, voi spune și părerea despre copertă. Îmbină în cromatică auriul și nuanța de lapiz lazuli, nuanță care duce cu gândul la mezartium, metalul misterios modelat de un singur zeu, dar și la albastrul de miez de noapte, al lumii viselor și al universului presărat de stele. O molie aurie cu aripile intesate de simboluri este o trimitere evidentă la puterea lui Sarai.
Un volum pe care eu îl notez 5 stele plus. Am ceva romane notate astfel, mă bucur întotdeauna când mai adaug unul la numărul lor. Vă recomand călduros să îl citiți și, dacă ați făcut-o deja, aștept impresiile voastre. Îndrăzniți să visați!
Mulțumesc mult pentru recomandare! Trec cartea pe listă.
LikeLiked by 2 people
Cu drag, Alina, e o lectura superba!
LikeLiked by 1 person
Minunată recenzie! Felicitări! Mulțumesc pentru recomandare! ❤
LikeLiked by 2 people
Cu multa placere, Tyna! ❤
LikeLiked by 1 person
Nu aveam idee ca romanul asta e atat de bun. Merci de recomandare! 🙂 Suna chiar mai bine decat Nascuta din fum si os. 🙂
LikeLiked by 2 people
Mie mi-a placut mai mult, sincer. E superb. Daca nu scot repede vol.2, il cumpar in engleza. 😀
LikeLiked by 2 people
Waw, chiar îmi place recenzia, felicitări! Abia aștept să citesc cartea! Mulțumesc pentru recomandare!
LikeLiked by 2 people
Cu placere, Geo! Sunt convinsa ca va fi pe gustul tau! ❤
LikeLiked by 1 person
M-ai convins, azi ma apuc de ea, oricum eram indecisa si nu stiam care sa fie următoarea carte pe care sa o citesc ! Multumesc de recomandare, chiar m-ai facut curioasă!
LikeLiked by 2 people
Spor la citit, sa ai o lectura placuta!
LikeLiked by 1 person
Mă atrage titlul mult, dar recenzia ta e cireaşa de pe tort 😉
LikeLiked by 2 people
Ma bucur tare mult ca te tenteaza! ❤
LikeLiked by 2 people
O recenzie tare catchy, felicitări! ❤ Mă bucur din suflet că am romanul acasă.
LikeLiked by 1 person
Multumesc, lectura cat mai placuta iti doresc! ❤
LikeLiked by 1 person
Voi ține cont de recomandarea ta! 😍
LikeLiked by 2 people
Ma bucur, iti doresc lectura frumoasa! ❤
LikeLiked by 1 person
Cred că va fi debutul meu în gen cu această carte, e altceva față de ceea ce văd în materie de gen. O prezentare care pe mine m-a convins să încerc fantasy, felicitări!😍
LikeLiked by 1 person
Ma bucur foarte tare ca te atrage ceea ce am scris, iti urez lectura placuta si astept impresiile! ❤
LikeLiked by 1 person
Mi-am aminitit de minunatia asta de carte si ma intrebam cand apare continuarea!!! :))
LikeLiked by 1 person
Nu stiu exact, dar cred ca va aparea in curand! ❤ The Muse of Nightmares!
LikeLiked by 1 person
Waww, Ana, foarte frumoasa si convingatoare recenzie, felicitari! ❤ Cartea se afla deja pe lista mea de lecturi, intrucat eu am fost incantata si de cealalta serie a autoarei, Nascuta din fum si os, iar dupa recenzia ta ispititoare, abia astept sa o citesc!
LikeLiked by 1 person
Multumesc! Sunt sigura ca vei fi incantata de aceasta carte! ❤
LikeLike
Ce bine suna!! E drept, îmi făcuse și mie cu ochiul la Bookfest, dar nu am pus-o pe lista de lecturi. M-ai convins!
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca te-am convins, iti astept impresiile! 🙂
LikeLike
Carte a fost dementiala, nu m-am putut dezlipi de ea pana in momentul in care am terminat-o. Ai idee daca a aparut continuarea? Multumesc mult
LikeLiked by 1 person
A aparut in engleza – Muse of Nightmares. La noi inca nu a fost tradusa. O zi faina!
LikeLike
Pingback: Retrospectiva 2019 | adropofinspiration
Pingback: Anul 2019 în cărți | adropofinspiration
Pingback: Muza coșmarurilor – Laini Taylor | adropofinspiration