Dragoste în contratimp – Beth O’Leary

Dragoste in contratimp

Iată un roman despre care pot să zic că este unul dintre preferatele mele de până acum din colecția Blue Moon. “Dragoste în contratimp“, de Beth O’Leary, este ceea ce eu caut într-un chick-lit de calitate. Combină toate elementele necesare pentru o lectură relaxantă, savuroasă dar și emoționantă, iar când zic asta nu mă refer la stări de leșin, ci la a empatiza cu personajele. Găsesc esențial acest lucru într-un chick-lit, pentru că baza acestui gen o presupune crearea acelui ansamblu de situații, atât dificile cât și de zi cu zi, îmbinate cu umor și personaje pe care să le poți vizualiza, credibile.

Protagoniștii acestui roman sunt doi tineri din Londra, Tiffy și Leon. Tiffany Moore este redactor la o editură, pe un segment de nișă – cărți despre croșetat, diy – ea însăși având numeroase talente în acest sens. Salariul este însă mic, iar când Justin, fostul partener, se afișează cu o altă femeie în apartamentul în care ea încă mai stătea (prin bunăvoința sus-numitului) , știe că a sosit vremea să se mute. E greu însă să găsești o locuință în Londra, costul chiriei fiind foarte mare. Singura soluție este să subînchirieze, să găsească pe cineva cu care să împartă apartamentul. Chiar și așa, Tiffy nu face față cheltuielilor. Iată însă că un anunț pare să aducă soluția – un anume L. Twomey caută coleg/ă de apartament, cu un program de zi, cu care să nu se intersecteze. Leon lucrează în ture de noapte, fiind asistent medical la îngrijiri paliative și stă acasă doar între 9 a.m. și 6 p.m., în restul timpului și în weekend apartamentul find liber pentru suma de 350 de lire pe lună. El își petrece weekendurile la prietena sa, Kay. Aceasta o și primește pe Tiffy ca să încheie înțelegerea, anume de a folosi spațiul alternativ, inclusiv singurul pat din singurul dormitor.

Iată că cei doi trăiesc câteva luni în aceeași casă, fără să se intersecteze, însă comunicând prin intermediul bilețelelor și ajungând să se înțeleagă foarte bine. Toate până într-o bună zi, când Tiffy, mahmură, întârziind la serviciu, dă peste Leon la dus. De aici, situațiile se succed cu rapiditate, totul vibrând de tensiunea romantică dintre cei doi protagoniști.

Romanul are și o galerie bine realizată de personaje secundare. Prietenii lui Tiffy: psihologul cu capul pe umeri Mo, avocata tăioasă de drept penal Gerty și colega de serviciu, vulcanica Rachel; fostul, Justin, un individ extrem de nesuferit; fratele lui Leon, Richie, aflat în închisoare pentru o infracțiune pe care nu a comis-o; mama celor doi frați, o femeie singură, care a fost abuzată emoțional în multe relații; pacienți de la locul de muncă al lui Leon, printre care se remarcă o fetiță dezghețată pe nume Holly și domnul Prior, un veteran de război cu o poveste tristă, care împletește fulare splendide. Chiar și personajele episodice dau un plus de farmec poveștii.

Mi-au plăcut mult protagoniștii, doi oameni imperfecți, dar care sunt animați de bune intenții, în ciuda problemelor prin care trec. Leon este foarte devotat serviciului, dar și încercării de a-și scoate fratele din închisoare și a-l reabilita în fața justiției. Tiffy se confruntă cu un stres posttraumatic, provocat de Justin și modul lui de a se comporta în vechea lor relație, reușind treptat să dezlege ghemul de emoții încurcate cu care s-a ales din această situație. Cartea vorbește despre un tip diferit de relație toxică: de această dată nu vorbim de violența clasică, fizică sau verbală, ci de una pasiv-agresivă, insidioasă, o tortură prelungită cu picătura, bazată pe manipulare, ceea ce o face mai greu de depistat și face ca persoana afectată să se îndoiască de ea însăși, de capacitățile sale, de personalitatea sa, de absolut orice, cu consecințe ce pot deveni de-a dreptul serioase.

Descrierile sunt foarte simpatice, mai ales cele din apartamentul celor doi “colegi” și amestecul rezultat din alăturarea personalităților diferite. Coperta are o cromatică foarte frumoasă, având în prim-plan patul pe care Tiffy și Leon l-au împărțit timp de câteva luni, fără să doarmă împreună.

Dacă îndrăgiți genul sau pur și simplu aveți nevoie de o lectură care să vă binedispună, alegeți cu încredere “Dragoste în contratimp“.  

24 thoughts on “Dragoste în contratimp – Beth O’Leary

  1. Citind recenzia ta ispititoare, nu pot decat sa ma bucur ca am cartea si sa imi propun s-o citesc cat mai curand! Chiar am pofta de-un chicklit bun, multumesc de tentatie! ❤

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.