Furia de fier – Pierce Brown

Furia de fier

Pierce Brown, ce ne faci tu nouă! V-am povestit, mai demult, despre primul volum din seria Furiilor, Furia roșie. V-am spus că am amânat cartea o perioadă de timp, deși mereu mă tenta careva cu ea, doar fiindcă era mai grosuță, iar celelalte volume din serie și mai și. În naivitatea mea, credeam că o să îmi ia mult timp să o citesc, dar ce să vezi! Atunci când îmi place o lectură, încerc să o prelungesc mai mult timp (știți voi, ca atunci când mănânci ceva foarte bun), însă cu acestea nu am reușit. Hap, hap, am păpat cărțile pe pâine.

Evident, nu am rezistat tentației de a citi continuarea acestei serii magnifice, primul volum dintr-o nouă trilogie și anume Furia de fier.

Dacă nu ați citit trilogia inițială, vă avertizez că acest articol poate conține spoilere. Sunt acel gen de spoilere de mare distanță, probabil nu o să înțelegeți nimic, dar eu totuși îmi fac datoria cetățenească și vă avertizez. Recomand a se citi prima trilogie mai întâi.

Așadar, ce provocări puteau să îi mai aștepte pe Secerător și anturajul lui? O mulțime. Mi-a plăcut faptul că Pierce Brown a gândit această continuare, fiindcă, de cele mai multe ori, tiraniilor le pune capăt o revoltă și acolo se încheie povestea. În realitate, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. Fiecare sfârșit este un nou început, o schimbare de asemenea nivel a societății precum cea întreprinsă de Darrow și Ares nu putea decât să determine o cascadă de consecințe.

Acest nou volum conține punctele de vedere a patru personaje, acțiunea petrecându-se la zece ani după Revolta care a pus capăt Societății piramidale a Culorilor din Sistemul Solar. Ca să vă reamintiți contextul, Lordul Cenușă s-a retras pe Venus și Mercur iar dincolo de centura de asteroizi cei din Margine își continuă peopria organizare după vechiul sistem, sub conducerea lui Romulus au Raa. Centrul acum demokratic este condus de Suverana Virginia, dar și de Senat, unde o formațiune socialistă a început să ridice glasul, Vox Populi, condusă de Dancer.

Darrow – Secerătorul de pe Marte – prevede că situația e din ce în ce mai tensionată. Lucrurile nu s-au rezolvat ca prin minune, politica presupune multe compromisuri. O revoluție nu face peste noapte miracole, așa cum știm prea bine. Oamenii care au visat o schimbare de altă manieră se simt dezamăgiți, politicienii fac ce știu mai bine – tulbură apele – dar Darrow vede pericolul reprezentat de facțiunea Lordului Cenușă, cât și de Margine. Știe că trebuie din nou să mute piesele cu îndrăzneala caracteristică, ca să nu fie strâns între doi dușmani. Aceasta înseamnă să sfideze ordinele Senatului, dar situația cere măsuri extreme.

Pax, fiul lui și al Virginiei, are acum zece ani. Sevro și Victra au și ei trei copii și îl așteaptă pe al patrulea. Nu pot avea însă vieți de familie normale, nu când atâtea atârnă pe umerii lor, o responsabilitate enormă, miliarde de vieți.

Ephraim ti Horn nu poate uita cum iubitul lui Trigg a pierit în timpul revoltei. Viața lui pare complet goală, lipsită de sens. Și-a croit o echipă cu care dă spargeri de elită, furând artefacte pentru diferiți clienți. Deodată, se va vedea prins într-o conspirație de alt nivel, unde în joc este soarta Sistemului Solar.

Lyria din Lagalos este o tânără Roșie de curând iesită din mine, împreună cu familia ei. Locuiesc într-o tabără insalubră de pe Marte, unde sunt atacați de teroriștii Mâinii Roșii, ca răzbunare pentru privilegiile deținute de Gamma, pe vremea Societății. Îi salvează viața lui Kavax au Telemanus și ajunge astfel, împreună cu fiul surorii sale, Liam, în serviciul acestuia. Doar ei au supraviețuit din numeroasa sa familie, în afară de frații plecați la lupte despre care nu se mai știe nimic. Lyria se trezește implicată până peste cap în aceeași conspirație de care vă vorbeam mai sus.

Lysander au Lune călătorește împreună cu Cassius au Bellona pe lângă frontieră. Se au doar unul pe altul, nava Arhimede și pilotul Pytha. Când furiosii pirați obsidieni ai spațiului atacă o altă navă, ei intervin și salvează o tânără Aurie, care îi va aduce din nou în mijlocul celor mai importante evenimente. Ce poziție va lua Marginea aflând versiunea reală a celor petrecute cu docurile de pe Ganymede?

Noua trilogie este la fel de intensă ca și prima, dacă e să judecăm după acest prim volum, iar Pierce Brown nu mi-a dat niciun motiv până acum să mă îndoiesc că ar putea fi altfel.

O serie de cinci stele plus, o recomand călduros!

18 thoughts on “Furia de fier – Pierce Brown

    • Pe mine nu numai ca nu ma deranjeaza deloc, dar mi se pare super sa vad si ceea ce se petrece dupa aceste marete evenimente, mai ales ca lucrurile aveau nevoie de o continuare. Similar, mi-a placut mult trilogia Omul aramiu de Robin Hobb, continuarea la Farseer (poate chiar mai mult decat prima trilogie) sau cartile din universul Mistborn, plasate dupa trilogia initiala, mai ales ca Sanderson le-a dus in zona aceea steampunk foarte interesanta..

      Liked by 1 person

  1. O recenzie frumoasa si foarte tentanta! ❤ Am si eu cartile, inca necitite, insa abia astept sa le vina randul, iar citind minunatele tale impresii, sunt sigura ca ma vor incanta cele doua serii!

    Liked by 2 people

  2. Pingback: Anul 2019 în cărți | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.