Trei într-o barcă – Jerome K. Jerome

Trei intr-o barca

Trebuie să recunosc că am descoperit această lectură datorită minunatei recenzii scrise de Tyna, pe Delicatese literare. Auzisem de Jerome K. Jerome, dar nu îmi imaginasem cât de amuzant, cât de ironic și plin de înțelesuri poate să scrie acest autor victorian. Cumva, deși în general ni-i imaginăm pe englezi mai țepeni și mai sobri, mai ales pe cei din acele timpuri, atunci când unul e extravagant, se știe că poate da lecții oricui în domeniu.

În acest roman de călătorie, Trei într-o barcă, autorul descrie o călătorie pe Tamisa, întreprinsă împreună cu doi prieteni, Harris și George, dar și în compania câinelui Montmorency, un fox-terrier aprig. Probabil fiecare cititor a făcut la un moment dat o excursie sau o drumeție care îi trezește amintiri sau care poate fi descrisă, altfel spus, drept memorabilă. Așa stau lucrurile și cu acești tineri gentlemani, care aleg să ia calea fluviului pentru o excursie de mai multe zile.

Autorul nu pierde niciun prilej pentru a-și ironiza prietenii, dar și pe sine însuși, precum și diferitele tipologii sociale întâlnite pe parcursul acestei călătorii. Creează o serie de momente pline de umor, când cei trei încurcă-lume și câinele care îi însoțește intră în fel de fel de belele, sau când rememorează alte întâmplări, din alte excursii, întâmplate lor sau unor rude ori prieteni.

Pe de altă parte, reușește să dea viață unui jurnal de călătorie incitant, punând accentul pe diversele obiective situate de-a lungul Tamisei, foarte multe datând de pe vremea cuceririi romane sau din timpul invaziei nordice.

El s-a inspirat pentru acest roman dintr-o călătorie pe Tamisa făcută împreună cu soția sa. Nu numai atât, dar se spune că, la momentul apariției acestei cărți, a încurajat considerabil acest tip de turism, tot mai mulți alegând acest gen de excursie cu barca, pentru a vedea cu propriii ochi cele descrise de Jerome în carte.

Pot să spun că, după mai bine de un secol, această tentație persistă, chiar dacă sunt sigură că multe dintre aceste locuri s-au schimbat foarte mult de atunci.

Un lucru este cert, fie că sunteți sau nu adepții călătoriilor cu barca: romanul vă va umple de bună-dispoziție și constituie o lectură deosebit de agreabilă. Vă va descreți frunțile și va alunga o bună parte din stresul cotidian. Am cumpărat volumul de la anticariat online, de pe Târgul Cărții. Coperta acestei ediții e foarte simpatică, o bună reprezentare a celor trei excursioniști și a câinelui lor fioros. Jerome K. Jerome m-a convins și vreau să citesc și alte romane care îi poartă semnătura.

Voi l-ați citit?

Advertisement

38 thoughts on “Trei într-o barcă – Jerome K. Jerome

 1. Am cartea si dacă-mi aduc bine aminte, am citit-o cu ceva ani in urma. Chiar am de gând să o recitesc curând. Asta, datorită ție și Tynei. M-ați ispitit.
  Felicitări pentru frumoasa recenzie!

  Liked by 2 people

 2. Nu l-am citit înca, dar e un autor pe care îmi doresc cu siguranță să-l descopăr, de când am citit recenziile Tynei. Minunată recenzie Ana, o tentație în plus să trec cărțile sale pe lista mea de priorități, felicitări și mulțumesc pentru recomandare!

  Liked by 2 people

 3. Sper să îți calc pe urme rapid 😉 . M-a tentat Tyna cu recenzia, acum vii tu 😍 . Păi e frumos aşa??!!
  Frumoasă recenzia, Ana! Îmi doresc cartea şi sper să o găsesc pentru a o cumpăra.

  Liked by 2 people

 4. Am de ani buni cartea și în română, și în engleză, dar din motive regretabile a rămas necitită. O voi avea în vedere datorită recenziei tale, pentru care îți mulțumesc. Chiar am nevoie de motive pentru a zâmbi și e cu atât mai atractiv dacă le găsești într-o carte. 🙂

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Strada Sardinelor – John Steinbeck | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.