Ciorba usoara cu perisoare – Light Chicken Meatball Soup

Astăzi vă vorbesc despre o ciorbă foarte îndrăgită în bucătăria românească – ciorba de perișoare. Nu orice variantă, ci varianta light. Altfel zis, ușor de făcut și de mâncat. Varianta tradițională o puteți găsi pe multe site-uri culinare sau în retetare. Deci:

Ingrediente (8-10 pax):

  • 500 g carne tocată de pui (piept);

  • o pungă legume congelate pentru ciorbă;

  • un ardei roșu, kapia, tăiat subțire;;

  • o ceapă , medie, tocată fin;

  • pâine albă înmuiată, scursă sau pesmet;

  • două mâini de orez, spălat;

  • verdeață tocată pentru perișoare (mărar, pătrunjel);

  • 2 ouă;

  • sare, piper, Mirodenia opțional (nu are monoglutamat);

  • o lingură ulei vegetal;

  • o conservă roșii tăiate;

  • altă verdeață tocată, pentru ciorbă (pătrunjel, tarhon, leuștean, la alegere).

Amestecați bine de tot carnea tocată, pâinea înmuiată și scursă bine, orezul, ceapa, verdeața, ouăle, sare, piper, Mirodenia, dacă folosiți și o lingură de ulei. Puneți apă suficientă la fiert într-o oală încăpătoare (2.5- 3 l). Când fierbe, adăugați legumele congelate, apoi când începe iar să fiarbă ardeiul tocat. Spălați-vă bine pe mâini și formați biluțe de carne tocată, pe care le puneți cu atenție în zeama care fierbe, una câte una. Lăsați să fiarbă jumătate de oră, testați dacă perișoarele au fiert, apoi adăugați roșiile, sare, piper. Mai lăsați 5 minute sa se amestece gusturile, apoi opriți focul și adăugați verdeață tocată în acest scop.

Dacă doriți să acriți ciorba, puteți folosi borș, zeamă de lămâie sau zeamă de varză, după gust.

Poftă bună!

Ciorba cu perisoare light

Today I bring to you a soup that is very popular in Romanian cuisine – the meatball soup. Not any version, but the light version. Easy to cook and eat. You can find the traditional version on different culinary sites and recipe books. So:

Ingredients (8-10 servings):

  • 500 g minced chicken breast;
  • a bag of frozen soup vegetables;
  • a sweet red chilli, finely cut;
  • a medium onion, finely diced;
  • some white bread, soaked in water, well drained or breadcrumbs;
  • 2 handfuls rice, washed;
  • chopped green leaves for the meatballs: dill, parsley;
  • 2 eggs;
  • salt, pepper, seasoning of your taste;
  • a tablespoon vegetal oil;
  • a can chopped tomatoes;
  • some more chopped greens, for the soup: parsley, tarragon, lovage, of your choice.

Mix well the minced meat, well squeezed bread, rice, onion, chopped greens, eggs, salt, pepper, any seasoning you might prefer and a tablespoon of oil. Put enough water to boil in a large pot (2.5 – 3 l). When boiling, add the frozen veggies and when it starts boiling again, the red chilli. Wash you hands thoroughly and form little meat balls from the mixture, put them carefully in the boiling broth, one by one. Let it simmer half hour, test if the meatballs are done, then add tomatoes, salt, pepper to your taste. Let it simmer 5 more minutes, for the flavours to blend, then remove from heat and add the green leaves chopped for this purpose.

If you wish to sour the soup, you can use bors (Romanian specific fermented wheat brine), sauerkraut brine or lemon juice, according to your taste.

Enjoy!

15 thoughts on “Ciorba usoara cu perisoare – Light Chicken Meatball Soup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.