Împreună – Anna Gavalda

Impreuna

După ce am citit O viață mai bună, de Anna Gavalda, mi-am zis că trebuie neapărat să mai citesc ceva scris de autoare. A durat un oarecare timp, având mereu în jur atâtea tentații literare, cum avem cu toții și, în final, am decis să cumpăr romanul “Împreună“.

Spre deosebire de cartea citită anterior, care era compusă din două mini-romane, “Împreună” trece de 500 de pagini, e drept că în formatul colecției Top 10+, de la Polirom. Autoarea aduce iar în prim plan personaje pariziene, însă reunește patru foarte diferite între ele. Ceva au însă în comun cei patru oameni care ajung să locuiască împreună, într-un vechi apartament din centrul Parisului.

Camille – o tânără care lucrează serile ca femeie de serviciu în clădiri de birouri. De fapt, ea este o foarte talentată artistă plastică, a cărei viață a împins-o la un moment dat să facă niște alegeri greșite.

Philibert – tot un tânăr, un aristocrat bâlbâit, care se consideră singur anacronic și care nu își găsește locul, în ciuda faptului că are o licență în Istorie. Lipsa lui de aptitudini sociale îl face să aibă un job sub calificarea lui – vinde cărți poștale la muzeu.

Franck – un bucătar talentat, foarte iute la mânie și cam din topor. Crescut de bunici, a trăit toată viața cu o furie în el, fiind respins de mamă și fără tată. Viața lui se împarte între cele două pasiuni – bucătăria și motocicletele – presărată cu aventuri amoroase trecătoare.

Paulette – bunica lui Franck, care l-a crescut de mic. Văduvă, trăiește singură în căsuța ei dintr-un sat din apropierea Parisului până când boala degenerativă de care suferă o constrânge să trăiască într-un azil, unde e profund nefericită.

Soarta îi aduce pe cei patru împreună, în apartamentul în care locuiește Philibert, care face obiectul unei succesiuni cu probleme. Alegerea de a locui împreună le aparține și o iau mânați de fondul lor interior, căci asta au în comun cei patru, aparent atât de diferiți: un fond interior bun.

Eu am perceput mesajul acestei cărți ca fiind acela că, indiferent dacă provii din familii cu diverse probleme (ceea ce se întâmplă des într-un fel sau în altul, căci familii perfecte nu există), că ai ales la un moment dat un drum greșit, că nu ești atât de sociabil sau nu te integrezi, că ai probleme cauzate de sănătate sau de bătrânețe, poți să îți găsești tovarăși, oameni alături de care viața capătă deodată alte valențe, de la care ai ce să înveți și care pot, la rândul lor, să învețe de la ține.

Camille este cea care îi aduce împreună. Ea este un personaj-catalizator, care îi pune pe toți într-o legătură din care ies potentați.

Autoarea pune accentul pe viața cotidiană, pe acel Paris al oamenilor simpli. Ei nu fac parte nici din pătura de sus a societății, scăldați în lux, nici din partea underground a orașului. Sunt acei oameni care se străduiesc, zi după zi, să meargă înainte, eventual să câștige mici victorii, care sunt totuși atât de importante, privite de aproape. Nu avem prin urmare parte de o acțiune fulminantă, suntem spectatorii unei apropieri între oameni, unei reinventari a fiecăruia, fiindcă puțin sprijin poate face minuni pentru un om. Orice fel de sprijin, dar mai ales cel moral.

Îmi place cum scrie Anna Gavalda, voi căuta să citesc și alte cărți semnate de ea. Dacă pentru O viață mai bună am acordat 5 steluțe, aici dau patru, întrucât consider că romanul putea exprima la fel de bine mesajul și fiind ceva mai scurt. Nu mă deranjează romanele mai stufoase, dimpotrivă, dar aici nu cred că era neapărat necesar. Dincolo de acest aspect, este un roman bun, pe care îl recomand. Dacă vreți să aflați ce s-a întâmplat cu cei patru eroi, nu mai stați pe gânduri și citiți “Împreună“. E necesar să ne amintim cât mai des de puterea prieteniei adevărate, aceea care înseamnă sprijin și nu interes.

 

21 thoughts on “Împreună – Anna Gavalda

    • Imi plac foarte tare cartile ei in primul rand pentru mesaj. 🙂 Stilul nu e extraordinar, dar e foarte accesibil si asta e un plus. Nu e ermetica, iar in anumite momente acesta poate fi un lucru bun, nu avem mereu dispozitia de a descifra mesaje, iar ale ei chiar sunt importante pentru omul zilelor noastre.

      Liked by 1 person

    • Poate nu te-a prins insiruirea de fapte cotidiene, asa cum sunt prezentate de autoare, dar s-ar putea in cele din urma sa te convinga. Daca totusi o gasesti prea lunga, poti citi O viata mai buna, de aceeasi autoare – mesaje puternice in doua mini-romane pline de farmec parizian.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.