Despre furtuni și nu numai

the-rain-pixabaysursa: Pixabay.com

În fiecare zi aș dori să vă vorbesc despre ceva. Sunt atâtea lucruri pe lumea asta despre care merită să vorbești, încât subiectele nu lipsesc. Nu întotdeauna există însă mediul, posibilitatea, timpul, cheful, inspirația. Dacă iau numai fiecare dintre categoriile de pe blog în parte, sunt nenumărate subiecte care și-ar putea găsi preaplinul, până într-acolo încât să le pun pe coala albă a writer-ului meu.

E necesar însă un fel de catalizator, întocmai ca în chimie. Gândurile sunt uneori ca niște nori de furtună, învolburați și grei, printre care ne poartă vântul de colo-colo și nu găsim un sprijin, o ancoră care să ne dea stabilitatea dorită. Vrei să construiești, dar vântul îți ia materialele și ti le spulberă. Atunci, ai două posibilități: fie cobori cu picioarele pe pământ, creezi pentru tine, în măsura posibilităților, o atmosferă, ajutat de lectură, muzică, orice strop de manifestare artistică sau spirituală, înconjurat poate de căldura celor apropiați, dacă nu sunt și ei prea prinși de vântul care ne zbuciumă ca pe niste zmeie în vânt. Fie reușești să prinzi un curent de aer ascendent, care să te ridice deasupra norilor, deasupra furtunii, unde lucrurile sunt clare și lumina Soarelui sau a Lunii te umple de energie.

Singurul mod în care poți să cobori sau să urci din zona de turbulențe este relaxarea. Știu acest lucru, și cu toate acestea mă zbat uneori furibund, gândurile se fugăresc prin minte de colo-colo, aproape că nu pot prinde niciunul dintre ele, îmi scapă printre degete. De ce scriu acum aceste lucruri? Poate tocmai ca să îmi amintesc de relaxare, de a te lăsa moale, de a pluti. Ca atunci când mă lăsam pe apă și pluteam, ca o frunză pe lac. Ca atunci când, frânt de oboseală, te lași în sfârșit pe un pat moale, căldura te învăluie și deodată adormi și visezi, cu trupul greu ca o haină udă rămasă pe sol.

Graba asta de a face lucruri multe și cât mai bine, de a fugi de la o activitate la alta, combinată cu amânarea unor chestiuni de azi pe mâine și apoi pe poimâine, căci nu avem cum să le facem pe toate, nu? Și ne trezim că suntem stresați fiindcă nu le-am făcut, acest stres ne îndepărtează și mai mult de ele, devenim năuci și frustrați. Ce să facem atunci? Care e soluția?

Mai mult negativism? Cu siguranță nu. Suntem oricum sub un bombardament de negativism zilnic. Mă mir chiar când mai văd oameni idealiști, mă mir că nu suntem toți cinici până în măduva oaselor. Mă mir chiar și de mine, când văd că sub tot cinismul mai am o zonă magică, fiindcă nu știu cum altfel să o numesc. Excesul acesta de competitivitate cu care suntem inoculați de mici ne face să ne rătăcim de noi înșine. Suntem într-o permanentă cursă pe care nu avem cum să o câștigăm, fiindcă este una iluzorie. Ne trezim cu orgoliul șifonat, pentru că cei din jur nu ne apreciază așa cum credem că ar trebui; noi, la rândul nostru, ducem mai departe acest cerc vicios, ferindu-ne să îi apreciem pe alții, din varii motive. Extindem nepăsarea la rang de virtute, până ce ea cuprinde întreaga societate ca într-o menghină, apoi ne întrebăm, nedumeriți, ce s-a întâmplat cu omenirea. Nevoia asta perpetuă de validare ne sfărâmă energia creativă, ne taie cheful de orice, ne transformă în roboți.

Nu obișnuiesc să scriu astfel de articole. Vă întrebați probabil ce m-a apucat – nici eu nu știu. Probabil simțeam nevoia de altceva. Poate e ceva în aer – ca un zumzet de nemulțumire, l-am captat, l-am scris negru pe alb, ca să îl văd într-o formă concretă. O fi asta, am prins doar frunze duse de vânt?

Weekend frumos tuturor, relaxare, regenerare!  

17 thoughts on “Despre furtuni și nu numai

 1. Sa știi că și eu mă gândeam zilele acestea că parcă m-am lăsat cuprinsă de competitivitate sau dusă cu valul. Că e cazul să mă opresc și să mă relaxez.

  Liked by 3 people

 2. M-am regăsit atât în partea cu competitivitatea stupidă, care, așa cum spunea o prietenă, îl aneantizează pe celălalt, dar și în stropul de magie la care am acces uneori când reușesc să mă ridic deasupra negativismelor de tot felul și să mă joc ori cu un pisoi, ori de-a scrisul ori…nici nu mai contează. Mulțumesc că ai trezit aceste reflecții în mine! 🙂

  Liked by 1 person

 3. Aceste stari, sunt caracteristice tuturor femeilor, nascute din femeia primordiala originala “Eva” si sunt transmise genetic din generatie în generatie, tuturor fiicelor descendente din “ea”. Solutia unica si paradigma tratarii, vindecarii si modificarii acestor stari de “furtuni sufletesti si spirituale” este (re)nasterea din nou, din apa si Duh, despre care a vorbit Hristos:
  “Isus i-a răspuns: „Adevărat, adevărat îţi spun că, dacă nu se naşte cineva din apă şi din Duh, nu poate să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.”
  O saptamâna binecuvântata cu liniste, bucurii, fericire si pace deplina în Sufletu-ti frumos, draga Ana !

  Liked by 1 person

   • Asa este, daca generalizam si percepem omul individualist EGO-ist separat, femeie si/sau barbat, însa Omul original facut de Dumnezeu dupa chipul si asemanarea “L’or”… “ECCE HOMO”
    “Isus a ieşit deci afară, purtând cununa de spini şi haina de purpură. „Iată Omul!”, le-a zis Pilat.”
    O seara si o saptamâna sublima, draga Ana !

    Liked by 1 person

 4. P.S. Este liniste, pace, bucurie, fericire si adevarata, autentica, Viata vesnica “tinerete fara batrânete si viata fara de moarte”, în “Împaratia lui Dumnezeu;” 🙂

  Liked by 1 person

 5. Draga mea, ai nişte imagini atât faine în articol, încât am un film în minte acum 🙂 . Între confuzia, învelişul greoi în care se zbate sufletul nostru şi claritatea de deasupra norilor este doar aer. Dar ca să învingi gravitația până acolo, nu-i lucru de şagă 🙂

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.