Camera rubinie – Pauline Peters

Camera rubinie

În cele care urmează, voi spune câteva cuvinte despre cea mai recentă lectură – Camera rubinie, de Pauline Peters. Recunosc că mă dau în vânt după romane cu acțiunea plasată în Anglia, în perioada Regenței sau în cea victoriană, iar dacă acestea conțin și ceva elemente mystery – crime, cu atât mai bine.

Acțiunea romanului Camera rubinie este plasată ceva mai târziu, în 1907, când deja era rege Edward al VII-lea, are însă acel aer specific epocii și o galerie foarte simpatică de personaje.

Eroina romanului este, evident, o tânără neconvențională. Deși aparține, prin origini, clasei aristocraților, fiind nepoata unui duce pe linie paternă și a unei prințese germane, pe linie maternă, Victoria, rămasă de curând orfană de tată, duce o existență mai degrabă modestă, locuind într-o casă împreună cu majordomul tatălui său, un bătrân pe nume Hopkins. Tatăl fusese un cunoscut medic legist, care încălcase doleanțele familiei prin alegerile privind profesia și, mai târziu, mireasa sa, de religie catolică. Victoria își pierduse mama din fragedă pruncie, în plus trăise ulterior și experiența teribilă a unui incendiu, din care abia scăpase cu viață. Momentul începerii acțiunii o găsește pe Victoria neobișnuit de emancipată la vârsta ei de 19 ani, trăind cu mijloacele modeste moștenite de la tată și din fotografii pe care le face și le vinde la ziare. Hopkins, devotatul său majordom, mai mult un unchi onorific, este la rândul lui deosebit de ingenios, vânzând rețete și sfaturi gospodărești adunate din decenii de experiență publicațiilor londoneze, sub un pseudonim feminin – Mrs. Ellingham.

Lumea Victoriei începe să se clatine atunci când sir Francis, un înalt funcționar din Ministerul de Interne, pretinde că tatăl ei a mințit-o toată viața, nefiind el cel care a salvat-o din incendiu, așa cum știuse ea în tot acest timp. Sir Francis și lord Bredon, tatăl Victoriei, nu fuseseră în relații prea bune în trecut. Faptul că Victoria avea simpatii pentru mișcarea sufragetelor, la care se și aliase, nu îi cădea deloc bine demnitarului, dar nici membrilor în viață ai familiei: mătușii, contesa de Glenmorag, sau bunicului, imposibilul duce de St. Aldwyn. Aflată la un bal organizat la curtea regală, în calitate de debutantă, Victoria îl contrează în public pe Sir Francis, care ulterior este asasinat de un necunoscut. Acest lucru ii produce necazuri, însă este exonerată, având un alibi suficient de clar. Lucrurile se complică atunci când alte crime se produc, iar Victoria începe să bănuiască o posibilă legătură între toate acestea și propriile secrete de familie, pe care dorește foarte mult să le afle. În scenă intră un jurnalist descurcăreț, Jeremy Ryder, care lucrează ca agent pentru un departament secret al Scotland Yard, dar și fermecătorul Randolph, duce de Montague, pe care tânăra Victoria îl cunoștea dintr-o călătorie pe continent și de care se simțea foarte atrasă.

Atunci când o fostă doamnă de companie, o matroană de bordel și un detectiv sunt la rândul lor uciși, Victoria decide să investigheze aceste evenimente alături de Hopkins. Astfel, se desfășoară o acțiune relativ bine legată, deși nu foarte originală. Autoarea folosește o rețetă de succes în construcția romanului, o aplică bine, fără a fi, în vreun fel, o poveste remarcabilă. Cu toate acestea, rezultatul este plăcut, scrierea cursivă, iar personajele agreabile.

Mi-au plăcut detaliile legate de sufragete, aceste femei aprige care s-au luptat pentru obținerea dreptului de vot, un drept pe care azi îl privim drept ceva de la sine înțeles. Autoarea menționează inclusiv în postfață ce anume a modificat și ce a preluat ca atare din sursele istorice.

Acest volum este primul dintr-o serie, însă deocamdată nu au mai fost traduse și altele. Recomand volumul iubitorilor de ficțiune istorică în varianta light, cu elemente mystery-crime și un strop de romance. O lectură plăcută, eventual cu un ceai și prăjiturele alături, pentru a intra mai bine în atmosferă. 🙂

14 thoughts on “Camera rubinie – Pauline Peters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.