Ce autori români am mai citit (3)

Woman_Reading_by_George_Henry_Boughton,_c._1900,_oil_on_canvas_-_Albany_Institute_of_History_and_Art_-_DSC08064Woman  Reading – George Henry Boughton

Știți că, de obicei în luna decembrie, obișnuiam să vorbesc despre autorii români pe care i-am citit în anul respectiv. Cum de la an la an, numărul scriitorilor români pe care i-am descoperit și recomandat a tot crescut, am decis ca în 2019 să nu fac un singur articol pe această temă, ca să nu ajungă prea lung și să plictisesc. Așadar, aici este partea a treia a acestei serii, puteți citi primul articol AICI și pe al doilea AICI.

De atunci, am mai citit șase romane, pe care le-am recomandat fie aici pe blog (titlurile cu roșu), fie în articolele de pe Delicatese literare (titlurile cu albastru).

Lista celor șase începe cu al treilea volum din seria fantasy Vicontele Verenței Pierdute, de Laura S. GötzArmata reginei. Nu mai este nevoie să specific că sunt fanul seriei, care m-a cucerit de la primele volume, dar dacă nu eram deja cucerită de stilul autoarei, de poveste și de personaje, sigur s-ar fi întâmplat în acest volum. O serie minunată pentru adolescenți, pe care o vor îndrăgi chiar și cei a căror pasiune nu este lectura, dar și pentru fanii fantasy de toate vârstele.

Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști m-a surprins foarte plăcut. Pe de o parte, fiind ficțiune istorică, mă așteptam să îmi placă. Pe de alta, epoca fanariotă nu a fost chiar în fruntea preferințelor mele și de aceea aveam oarece dubii. Multele recomandări citite m-au convins să o cumpăr și m-am bucurat că am făcut acest lucru, fiindcă a fost o lectură foarte reușită.Descrieri amețitoare ale orașului București, o poveste de dragoste cu totul ieșită din comun, obiceiuri, mâncăruri, chiar moda acelor vremuri, toate într-o sarabandă plină de vioiciune și cu un aer poetic.

Luluta și Petrișor, de Nicoleta Beraru. S-a tot vorbit de diaspora în zilele ce au trecut, cum mai mereu se întâmplă în preajma alegerilor. Nu știu dacă a mai rămas om în România care să nu aibă cel puțin pe cineva drag afară. Acest roman este povestea unora dintre ei, a celor plecați și a celor rămași, a modului în care cele două Românii se intersectează. O temă actuală, de o importantă majoră.

Destinul unui anonim, de Mihai Papp și Maria Metco. O carte totalmente impresionantă despre realitatea deținuților politici din anii ’50, bazată pe povestea de viață a domnului Papp și adusă în casele și inimile noastre cu ajutorul talentatei Maria Metco. O mărturie pentru noile generații, povestea unui tânăr ca oricare altul, ajuns deținut politic din nimica toată când abia ajunsese la vârsta majoratului, suferind ani grei de temniță, privațiuni și muncă silnică și reușind, în ciuda celor petrecute, să rămână un om deosebit.

Jocul de-a V-ați ascunselea este un roman lansat de curând, scris de Em Madara. Un stil proaspăt, o poveste de viață în care ne putem regăsi mulți, două fețe ale aceleiași monede, două fațete ale feminității și, nu în ultimul rând, plăcerea jocului, nu numai a rezultatului. Drumul spre regăsire poate fi sinuos, dar și interesant, presărat cu semne, indicii și un strop de … ei bine… inspirație. 🙂

Pene, morminte și flori este romanul de debut al celei care semnează M.K. Lynn. Tânăra autoare a reușit un prim volum echilibrat, frumos nuanțat, jonglând cu pricepere teme des întâlnite, dar abordate într-un mod original, personaje frumos construite și descrieri bine puse la punct. Un fantasy urban care merită toată atenția fanilor, o serie cu mult potențial și o lectură alertă.

Fiecare dintre titlurile de mai sus a fost prezentat într-un articol. Scurtele descrieri care însoțesc fiecare titlu vă pot ajuta să alegeți ceea ce vă tentează mai mult, dacă nu le-ați citit. Un simplu search aici pentru cele roșii sau pe Delicatese literare, în cazul celor albastre, vă va duce direct la articole, pentru impresii mai detaliate.

Ca să fac un scurt calcul (în speranța că am numărat corect 😀 ), de la articolul scris de mine anul trecut referitor la literatură română contemporană și până acum am citit 29 de cărți scrise de 19 autori români. Dacă e mult sau puțin, nu știu să vă zic. Pentru mine a fost o experiență foarte plăcută să îi pot citi și recomanda. În toate aceste romane sau volume de proză scurtă se regăsesc multe genuri literare, multe stiluri de scriere, astfel încât cititorul are de unde alege. Îndrăzniți să fiți plăcut surprinși de autorii români contemporani, asta vă spun eu, un cititor extrem de sceptic acum câțiva ani.

 

27 thoughts on “Ce autori români am mai citit (3)

  1. Pingback: Ce autori români am mai citit (4) | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.