Cartofi taranesti – Country Style Potatoes

Acesta este un preparat foarte popular, atât în restaurante cât și în bucătăriile private. Aici o să vă dau varianta mea rapidă, pentru care folosesc cartofi wedges congelați. Bineînțeles că puteți folosi și cartofi proaspeți, trași puțin la tigaie înainte sau chiar puțin fierți, după preferințe și tipul cartofului pe care îl aveți. Aceștia proaspeți pot fi tăiați rondele cu cuțitul ondulator.

Așadar:

Ingrediente:

  • o pungă cartofi wedges congelați (sau 800 g – 1 kg cartofi proaspeți)

  • 4-5 cepe (roșii și albe), tăiate peștișori (julien)

  • 100-150 g bacon tăiat

  • sare, piper, boia dulce sau afumată.

Ceapa și baconul se călesc ntr-o tigaie în puțin ulei până se înmoaie ceapa. Se asezonează cu sare, piper și boia. Se pun într-o tavă pe hârtie de copt cartofii și se introduc în cuptorul încins la 200 C circa 20 de minute. Se scot, se adaugă amestecul de ceapă cu bacon care se repartizează uniform peste cartofi, se mai condimentează după gust, dacă e nevoie și se mai introduc la cuptor 10 minute.

Se servesc calzi, cu smântână sau iaurt grecesc.

Poftă bună!

Cartofi taranesti

This is a very popular dish, in restaurants as in private kitchens. I’ll show you my quick version, where I use frozen wedges. Of course you can use fresh potatoes, fried a bit previously or even boiled, after your taste and the type of potato you have. The fresh ones can be cut with the crinkled slicer. So:

Ingredients:

  • a bag of frozen wedges (or 800 g -1 kg fresh potatoes)

  • 4-5 onions (red and yellow), cut finely (julienne)

  • 100-150 g bacon, thinly cut

  • salt, pepper, sweet or smoked paprika.

Cook in a bit of oil onion and bacon in a pan, until onion softens. Season with salt, pepper, paprika. Line a tray with baking paper and put the wedges in it. Let it cook in the heated oven (200 C) for around 20 minutes. Take out the tray, spread evenly the onion and bacon mixture on top of the potatoes, season some more if needed and introduce them in the oven for 10 minutes more.

Serve warm, with sour cream or greek yoghurt.

Enjoy!

15 thoughts on “Cartofi taranesti – Country Style Potatoes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.