Proiectul Rosie – Graeme Simsion

Proiectul Rosie

Pusesem ochii pe carte, era pe lista mea, Oli m-a tentat foarte tare, iar Carmen mi-a făcut o bucurie mare dăruindu-mi acest roman de Crăciun. Nu am stat mult pe gânduri până să îl iau la citit, mai ales că se mulează excelent între două lecturi mai stufoase, să zicem.

Proiectul Rosie“, de Graeme Simsion, îl are în centru pe Don Tillman, un om de știință, specialist în genetică, greu de încadrat în anumite tipare. Se poate presupune că prezintă caracteristici din spectrul autist, eventual Asperger, deși el însuși nu se vede pe sine astfel. Încă din copilărie, psihiatrii nu au știut unde să îl încadreze. Ajuns acum la maturitate, în vârstă de 39 de ani, Don este profesor la o universitate de renume australiană, duce o viață după un program extrem de strict și riguros și are mari probleme în a se integra social. Cei mai buni prieteni ai săi sunt soții Gene și Claudia, o pereche de psihologi care au o căsnicie deschisă și doi copii. Bine, deschisă numai în ceea ce îl privește pe Gene, care, deși trecut bine de 50 de ani, este un afemeiat notoriu, a cărui ambiție este să bifeze cuceriri din toate țările lumii, lucrând din greu la aceasta.

Singurele două persoane cu care Don avusese afinități, în afară de cei doi menționați anterior fuseseră sora lui mai mare, care murise în urma unei erori medicale și Daphne, o femeie în vârstă care suferea de o boală neurologică degenerativă.

Viața lui Don mergea înainte, el desfășurându-și activitățile zilnice și săptămânale cu precizia unui metronom. Nici un aspect nu era lăsat la voia întâmplării. Cei care ați urmărit serialul Teoria Big-Bang îl știți, fără îndoială, pe Sheldon. Protagonistul acestui roman are aceeași incapacitate de a depista stările sufletești, sarcasmul și cuvintele cu multe înțelesuri. E rațional, concret, cu o inteligență emoțională redusă, deși are un IQ foarte solid.

La un moment dat, decide că este vremea să își găsească o parteneră de viață. Astfel ia naștere Proiectul Soția, un proiect prin care el dorește să identifice partenera perfectă. În acest scop, el întocmește un chestionar care trebuie completat de orice candidată la acest rol, pentru ca el să facă o selecție eficientă. Prietenii săi nu sunt deloc convinși că metoda lui Don va da rezultatele dorite, iar când în viața sa intră Rosie, o chelneriță doctorandă în psihologie și total diferită de ceea ce Don caută, totul se dă peste cap.

Pe lângă Proiectul Soția, Don începe să o ajute pe Rosie în ceea ce el numește Proiectul Tata, în ideea de a o ajuta pe aceasta să își găsească tatăl biologic. Cei doi petrec din ce în ce mai mult timp împreună, iar Don ajunge la niște concluzii pe care nu și le-ar fi imaginat înainte.

Narațiunea este relatată la persoana I, din perspectiva lui Don, acest bărbat care are sentimente, numai că nu știe să le gestioneze. Bineînțeles că apar multe situații amuzante, din diferențele care pot apărea între majoritatea celor care compun societatea și un om ca Don, până la urmă și el un om între oameni.

La coliziunea dintre două lumi interioare diferite, ce se poate petrece? La prima vedere, un posibil dezastru. Lucrurile însă nu respectă numai diversele predicții și statistici. O frumoasă și emoționantă comedie romantică, Proiectul Rosie aduce zâmbetul pe buze, dar te și pune pe gânduri. Ce înseamnă de fapt să fii normal? Cine decide acest lucru? Ce înseamnă să fii acceptat sau respins pe baza unor impresii superficiale? Prejudecata vine de cele mai multe ori din ambele părți, numai o interacțiune sub semnul bunăvoinței poate pune punct acestor situații.

Cei doi eroi trebuie să învețe să își gestioneze problemele emoționale specifice fiecăruia din ei și să treacă peste bariere. Ceea ce este interesant este faptul că atât a fi prea puțin emotiv, cât și cel de a fi prea emotiv pot genera o serie de probleme, mai ales în relațiile de orice fel și în căutarea în care se înscrie, în general omul. Căutarea fericirii.

Eu vă invit să descoperiți acest roman și să încercăm , cu toții, să ne deschidem inima și mintea.


28 thoughts on “Proiectul Rosie – Graeme Simsion

  1. Minunată recenzie, Ana! ❤ Mă bucur că te-am tentat cu această carte, îți așteptam cu interes impresiile și le-am citit cu multă plăcere. Cât despre carte, o consider una din cele mai frumoase și deosebite cărți pe care le-am cit în 2019.

    Liked by 4 people

  2. Frumoasă recenzie Sylvi. Mda, bărbații după 50 de ani își caută o nouă fericire, incă una și încă una,… sunt mândri, că mai sunt capabili să facă victime printre femeile vulnerabile. Am mers până în realitatea de azi,. Cred că am depășit ideea cărții, dar simțeam nevoia să spun. 🙂

    Liked by 2 people

  3. Pingback: Leapșa: 2019 review – Just reading my books

  4. Pingback: Henry Cavill urmează să joace în The Rosie Project – Film Serial

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.