Blestemul mării – Shea Ernshaw

Blestemul marii

Sparrow, Oregon. 1822. În orășelul de pe malul Pacificului sosesc pe un vas trei surori superbe, îndrăznețe, pasionale, surorile Swan: Marguerite, Aurora și Hazel. Seducătoare și avangardiste, nu sunt privite cu ochi buni de localnici, mai ales că mulți dintre bărbați cad pradă farmecelor lor. Deznodământul acestei povești este unul tragic, iar drept urmare, un blestem cade asupra orașului în următoarele două secole. În fiecare vară, timp de trei săptămâni, surorile Swan se ridică din mormântul lor de ape și își iau tributul de vieți omenești, viețile tinerilor pe care îi ademenesc în adâncuri.

În zilele noastre, legendele și superstițiile se amestecă cu viața cotidiană în Sparrow. Cele trei săptămâni de pericol au devenit, culmea, o atracție turistică, iar mulțimile se îngrămădesc în Sparrow, să audă cântecul nefiresc al surorilor vuind peste ape și să asiste la tragediile provocate de răzbunarea spiritelor, care iau sub stăpânire trupurile a trei fete în fiecare vară. Nimeni nu știe care fete sunt unealta blestemului, în afară de Penny Talbot, care trăiește pe insulița Lumiere, unde se află farul. Mama sa trăiește numai pe jumătate, de când tatăl lui Penny, John, a dispărut cu trei ani în urmă. La petrecerea de deschidere a sezonului Swan, în Sparrow apare un tânăr străin, pe nume Bo, care nu a venit ca turist. După ce o salvează pe Penny de atențiile nedorite ale lui Lon, un puști localnic bine abtiguit, aceasta este de acord să îi acorde pensiune în schimbul ajutorului la munca de pe insulă. Îi povestește tânărului despre blestem, avertizându-l în privința pericolului la care se poate expune, rămânând în Sparrow. În ciuda acestui fapt, Bo nici nu se gândește să părăsească orașul, fiindcă are propriile secrete și planuri de dus la îndeplinire.

Surorile Swan se ridică din nou, iar primele victime nu întârzie să apară. Teribilismul multora atinge cote alarmante, suspiciunile se ridică, iar atmosfera locurilor devine din ce în ce mai înfiorătoare.

Între Penny și Bo se înfiripă sentimente profunde, dar fiecare își păzește tainele, secrete teribile care constituie o piedică foarte serioasă în relația lor.

M-a încântat modul în care autoarea a adus la viață atmosfera locală. Unii dintre voi cu siguranță vă amintiți de serialul Twin Peaks, din anii ’90. Ei bine, atmosfera sumbră din carte mi-a amintit de acel serial, cu toate că acțiunea nu se mai desfășoară în munți, ci pe țărmul oceanului. Shea Ernshaw știe să folosească cuvintele pentru a reda tabloul acestui loc pitoresc, aflat timp de trei săptămâni în fiecare an sub vraja surorilor Swan. Până și numele autoarei are o rezonanță de cântec de sirenă. 🙂 Povestirea are un ritm alert, chiar dacă acțiunea nu e întotdeauna trepidantă. Acest lucru este posibil și datorită folosirii prezentului în povestire, astfel încât suntem în permanentă conectați la pulsul evenimentelor, mai ales din perspectiva lui Penny, vocea care narează capitolele. Acestea sunt întrerupte de mici interludii care aduc câte un strop de informație despre trecut, de cele mai multe ori, autoarea construind astfel cu migală o acțiune plină de suspans.

Aș încadra romanul undeva în zona paranormal mystery – romance, în orice caz o combinație delicioasă. Citind romanul, mi-a venit în minte seria surorilor-regine întunecate din insula Fennbirn, scrisă de Kendare Blake. Despre aceste volume am scris aici, aici și aici. Dacă sunteți fanii seriei respective, sunt sigură că vă va plăcea mult și această poveste. Bineînțeles, se aplică și reciproca.

Coperta este splendidă, la fel întreagă grafică a romanului. Merită să o aveți în bibliotecă!

Vă invit pe cei care ați citit romanul să împărtășiți cu noi impresii în comentarii, iar celorlalți vă recomand această lectură deosebită. Weekend plăcut, cu lecturi frumoase! ❤

22 thoughts on “Blestemul mării – Shea Ernshaw

  1. Un titlu sonor și o descriere pe măsură 🙂
    Cum să nu-mi amintesc de Twin Peaks, tipa cu butucul în brațe mi-a rămas și azi în minte și mult timp, atunci, mă uitam strâmb la orice buturugă…

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.