Colecții de carte

colectii cartesursa: flickr.com

Adeseori am văzut această întrebare: cum vă alegeți lecturile? Deși discuția aceasta se poate dovedi una foarte amplă, începând de la chestiuni de marketing, de sugestii primite pe grupurile de carte, alte cercuri de lectură și până la review-uri pe Goodreads, sinopsis sau chiar o copertă frumoasă, eu mai am încă o manieră de căutare. Fiecare editură mai bine organizată are, de regulă, niște colecții care fac mai ușoară orientarea cititorului, în funcție de preferințele sale.

A “ieși din zona de confort” este ceva foarte în tendințe, dar de cele mai multe ori eu recunosc că prefer să aleg ceva care rezonează cu gusturile mele. Îmi place ca, din când în când, să descopăr lucruri noi, să citesc ceva inedit, însă pot spune că mi-am format deja gusturi suficient de eclectice cât să acopere o varietate mare de genuri.

Am în bibliotecă un număr destul de mare de cărți de la multe edituri și îmi place să descopăr câte ceva nou, chiar și la acest capitol. Totuși, sunt câteva edituri care au lansat colecții pe care le urmăresc cu mult interes. Mai jos vă dau câteva exemple și vă spun și de ce:

Editura Nemira – colecțiile Nautilus&Armada

Fiind fan fantasy, este clar că aceste cărți nu puteau să lipsească din peisaj. În această colecție au apărut o mulțime de romane extraordinare SF&F. Acum, noua colecție Armada a preluat ștafeta, deja apărând în cadrul ei câteva serii de referință, dar și romane de sine-stătătoare.

Nemira mai au încă o colecție de interes pentru mine, anume Babel. Multe titluri interesante și acolo.

Editura Humanitas FictionRaftul Denisei

În această colecție am descoperit foarte multe titluri faine. Autori din toată lumea, genuri diverse dar unite prin calitate. Îmi place aspectul lor, coperțile estetice, semnele de carte, hârtia folosită.

Editura PoliromBiblioteca Polirom

Încă o colecție foarte ofertantă, de unde ai ce să alegi. Autori clasici și contemporani, diversitate, dar și calitate.

Tot la Polirom este și colecția Top 10+, cărți foarte bune la un preț mai mult decât rezonabil. E adevărat că sunt în ediție mai mică, de buzunar, dar prețul lor le face o alternativă excelență în momentele în care buzunarul nu dă pe afară. 🙂

Colecția Chic propune o mulțime de romane chick-lit, dintre care unele foarte simpatice. Frumos colorate și pline de umor, sunt numai bune de strecurat între niște cărți mai “grele”.

Litera a făcut treaba foarte bună atât cu colecțiile de cărți romantice Lira&Alma (am și eu câteva serii preferate acolo, de exemplu cele ale lui Mary Jo Putney sau Poldark – tot sper să scoată și ultimele patru volume), dar și Blue Moon și Buzz Books, pe care le găsim la chioșcuri la un preț bun. Recunosc că nu mă atrag toate titlurile, dar au fost câteva achiziții foarte interesante de la chioșc. În plus, ei au și colecția Carte pentru toți, multe titluri bune, clasici și contemporani.

Încă o colecție care mi-a atras atenția este Musai, de la Art. Cine le alege, știe ce face.

Rao Clasic, de la RAO, este o altă colecție deosebită, prin conținut, dar și aspect.

Inclusiv unele edituri mici au o repartizare frumoasă pe colecții. De exemplu, îmi place mult colecția Safir de la Editura UP, unde sunt cărți, ce surpriză, fantasy.

Aș mai vrea să menționez și colecția Literary Fiction de la Pandora M, multe titluri bune am găsit și aici.

Articolul se referă strict la colecții, asta nu înseamnă că nu citesc și multe cărți apărute în afara lor.

Aștept cu interes părerile voastre despre colecțiile preferate! Ce îmi recomandați?


15 thoughts on “Colecții de carte

  1. Îți împărtășesc părerea despre cele mai multe dintre colecțiile prezentate aici. Preferatele mele sunt: Raftul Denisei de la Editura Humanitas Fiction, Biblioteca Polirom. Esențial, Plural și Top 10+ (Polirom), Buzz Books de la Litera și colecțiile de Istorie și Știință de la Humanitas.
    De vreun an de zile, am descoperit și îmi place foarte mult și Co-lecția de știință de la Publica – sunt cărți de popularizare a științei scrise de cercetători sau doctori care încearcă să simplifice limbajul de specialitate pentru a fi accesibil publicului larg.
    Lecturi plăcute îți doresc în continuare! 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.