Mai puternic, mai iute, mai frumos – Arwen Elys Dayton

Mai puternic, mai iute, mai frumos

Tentația de a citi această carte a venit de pe Delicatese literare, iar o doamnă minunată mi-a făcut-o cadou de Crăciun. Mulțumesc, Carmen! ❤

Sincer, subiectul acestei cărți este unul dintre acelea la care chiar m-am gândit uneori, mai ales după ce am urmărit diverse documentare la TV, legate de manipulările genetice. Eradicarea a cât mai multor boli este un țel important pentru omenire, iar genetica poate oferi unele soluții în acest sens. Genetica este un domeniu vast, unul în care recunosc că nu am extrem de multă încredere, sau mai bine zis nu am încredere în discernământul speciei umane de a folosi cum se cuvine această latură a științei. Cu toate acestea, când vine vorba de punerea sa în slujba sănătățîi, am o mult mai mare toleranță în ceea ce privește acest domeniu de cercetare. Totuși, odată pornit tăvălugul schimbărilor, mai poate fi acesta oprit?

Aceasta este întrebarea pe care o ridică, prin intermediul acestei cărți, autoarea Arwen Elys Dayton (hmm, cineva era fan LoTR 😀 ). Romanul se constituie de fapt din șase povestiri, desfășurate în ordine cronologică de la un viitor relativ apropiat de prezentul nostru și până într-o zonă mult mai îndepărtată a viitorului. Practic, am mai întâlnit această metodă în volumul de povestiri al lui Alexandru Lamba, “Singurătatea singularității“, pe care îl recomand. În cazul de față, protagoniștii povestirilor sunt persoane diferite, care trăiesc în planuri temporale diferite, însă în același univers de idei, în centrul căruia se află o planetă Terra aflată sub influența masivă a modificărilor genetice, folosite într-un sens sau altul. Accentul este pus pe Statele Unite și diversele lor politici referitoare la acest subiect, aflate, evident, într-o opoziție cu principiile din Rusia, de exemplu.

Prima povestire, Perechea potrivită, aproape că nu are nicio latură SF. Este povetea a doi gemeni, dintre care unul se află în comă, susținut doar de aparate, dar ale cărui organe îi pot salva viața celuilalt, prin transplantare. Nu e ceva nemaiauzit, nu? Aici însă apare unul dintre personajele-cheie care traversează, sub o formă sau alta, întregul volum, măcar din punct de vedere ideologic – pastorul Tad Tadd. În ciuda numelui caraghios, acesta va avea un rol crucial în desfășurarea ulterioară a evenimentelor, fie de o parte, fie de cealaltă parte a baricadei. Cum care baricadă? Cea care separă cele două maari curente de gândire și acțiune: cei care recurg la genetică pentru modificări de orice fel, dorind cumva să devină o specie diferită, de supraoameni, și aceia care privesc cu diferite grade de rezervă până la oroare toate aceste transformări, dorința aceasta de a fi “mai puternic, mai iute, mai frumos”.

A doua povestire, Sf. Ludmilla, reflectă discriminarea pe care trebuie să o înfrunte aceia care au fost salvați de la moarte prin diverse intervenții artificiale, anume cei al căror organism conține o doză destul de mare de țesut artificial sau de componente tehnice.

Povestea de dragoste a pastorului Tad Tadd aduce în prim-plan modul în care acest personaj controversat trece de pe o parte a baricadei pe cealaltă, devenind o figură emblematică pentru anii, secolele care vor urma, precum și decizia fiicei sale, Elsie.

Eight Waded este una dintre povestirile mele preferate, despre un băiat pe nume Alexios, ai cărui părinți și-au dorit un fiu cu un IQ deosebit de mare. Acest IQ a venit însă la pachet nu numai cu diverse probleme fizice, dar și cu un EQ redus, care nu îi permite băiatului să fie ceea ce visau părinții lui. Astfel, el este modificat pentru a se adapta mediului acvatic, unde activează că un fel de păstor de lamantini, într-o rezervație marină. În aceste ființe, practic, se cultivă diferitele organe necesare pentru transplant, iar delfinii joacă rolul câinilor de pază de la stână. Alexios ajunge să comunice cu aceste ființe marine mult mai bine decât reușește să o facă cu oamenii și ia o hotărâre importantă.

În California, firul acțiunii merge și mai departe. Jake, un adolescent american, descoperă că are cancer în faza terminală și e pe moarte. Singura să șansă este să fie criogenat și operat cândva, în viitor, când se va fi găsit un leac pentru această maladie, în această faza. Rusia ocupă Estonia, unde fusese criogenat băiatul, și îi consideră pe toți cei aflați în celulele de criogenare prizonieri de război. S-a găsit modul de înlăturare a cancerului, dar oamenii de știință nu se opresc aici, ci îl modifică pe Jake și pe ceilalți pentru a putea mineri platină în Centura de asteroizi. Altminteri, Rusia se opune modificărilor genetice “de fițe”, acelea ale oamenilor de rând, care au căpătat amploare, pare-se, în Statele Unite. Jake, împreună cu un prieten, Kostya, evadează și ajunge pe Terra, de unde cei doi pornesc într-o călătorie plină de peripeții spre Est, prin Siberia, înspre California, locul de baștină al lui Jake, unde nu vor mai fi proscriși.

Curiozități, ultima parte a romanului, ne descrie o lume în care cei ca noi sunt numiți proto-ființe și trăiesc în rezervații, siliți să se împerecheze după considerente rasiale, pentru a păstra puritatea genelor. În restul Statelor Unite, noua rasă autointitulată de Oameni nu au avut nicio limită în combinarea ADN-ului diferitelor ființe de pe Pământ cu cel uman. O boală necunoscută începe să îi dărâme pe acești oameni, iar proto-ființele, asemenea lui Luck și Starlock, protagoniștii acestei părți, pot, în sfârșit să iasă din Rezervație. Ce vor găsi ei însă dincolo de gardul care îi ținea în acel areal? Rămâne să descoperiți.

Mi-a plăcut mult acest roman, scris cu inteligență și empatie, iar subiectul de gândire pe care îl propune este unul care are multe șanse de a da de furcă societății umane viitoare, dacă se va merge pe acest drum, al “îmbunătățirii” omului. Mi-ar fi plăcut să găsesc și ceva despre clone, dar chiar și așa a fost o lectură deosebită. Ceea ce nu mi-a plăcut prea tare este această eternă rivalitate SUA-Rusia, dusă până în viitorul îndepărtat, pe care se bate prea multă monedă. Aș prefera să fie lăsată deoparte, măcar într-un SF.

Manipularea genetică, la fel ca inteligența artificială, sunt două chestiuni aflate încă în faza incipientă, dar a căror dezvoltare ar putea genera o serie întreagă de situații cu potențial dezastruos. Părerea mea este că aceasta se întâmplă în urma unei evoluții tehnologice destul de accelerate, neînsoțită însă și de o evoluție mentală și spirituală potrivită, și nu mă refer aici neapărat la religii, rămase și ele, în mare parte, într-o zonă de stagnare sau chiar de regres de sute de ani. Inteligența este aclamată, dar înțelepciunea este uitată. Este însă în natura omului să ascundă informații de semenii săi, să manipuleze în orice fel, iar apoi să privească mărețele planuri căzând ca jocul de domino.

Vă invit la o lectură care dă de gândit. Ai vrea să fii “mai puternic, mai iute, mai frumos”?

21 thoughts on “Mai puternic, mai iute, mai frumos – Arwen Elys Dayton

  1. Superb, Ana!❤Imi place foarte mult modul in care ai expus aceste povestiri SF, mai ales ca sunt asemanatoare cu cele din “Sfarsitul si alte inceputuri “de Veronica Roth.Iti multumesc frumos pentru recomandare si ma bucur tare mult ca ti-a placut cartea!❤

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.