Lectura ca alegere

woman-in-blue-long-sleeve-shirt-holding-white-ceramic-mug

sursa: Pikrepo.com

Se tot vorbește despre piața de carte românească, despre cât de puțin performanță este, despre faptul că acele cărți care sunt în topul vânzărilor nu sunt neapărat și cele mai apreciate din punct de vedere al conținutului și multe altele.

În mijlocul acestei discuții trebuie să se afle, până la urmă, cititorul. Cititorul-cumpărător, dacă vreți. Cei care iubesc lectura vor dori să cumpere cărțile îndrăgite, să le aibă în bibliotecă, însă până să se ajungă la acest lucru trebuie parcurși anumiți pași. În primul rând, cititorul trebuie să se formeze. Arta de a cuceri cititorul este ceva ce se dezvoltă în timp, cu multă migală și răbdare, iar cititorul însuși stă la baza unui îndelungat proces, unul care nu se termină niciodată, fiindcă întotdeauna mai avem ceva de învățat și de aflat, de experimentat.

Cum se formează cititorii?

Despre acest subiect am scris câte ceva AICI, dar subiectul este unul vast, am acoperit doar o parte din ce s-ar putea dezbate.

Să presupunem că avem un cititor format. Veniturile lui sunt limitate, are poate de plătit rate și/sau chirii, facturi în mod sigur, coșul zilnic de cumpărături cu tot ce presupune el, în fine, nu are rost să dezvolt, știți și voi cum stă treaba. Dacă este un cititor de cursă lungă, probabil are alocat un buget lunar pentru cărți.

Cum decide ce achiziție să facă?

Aici sunt multe răspunsuri, fiecare alege după propriile criterii. Mulți sunt atrași de copertă sau de notorietatea numelui autorului; alții, mai experimentați, se orientează spre genurile preferate, citind sinopsisuri sau recenzii pe Goodreads, ori pe blogurile cu care rezonează. Alții, pur și simplu, sunt impresionați de un marketing agresiv (nu mă număr printre aceștia, asta e clar, la mine determină o reacție opusă, de respingere). Cu toate acestea, se întâmplă uneori ca achiziția să nu se ridice la așteptările cititorului, iar acesta va dori să cumpere cât mai în cunoștință de cauză.

O variantă ar fi, de exemplu, să împrumute cărțile – de la prieteni, de la rude, de la bibliotecă sau Bookster. Se crede că un astfel de demers ar dăuna vânzărilor, însă eu nu cred acest lucru. În primul rând, un cititor este un client, iar un client adeseori dorește o “mostră”, atunci când nu este sigur de ceva. Să zicem că nu l-ai mai citit pe autorul X, dar te tentează. Cărțile lui au un preț mai piperat, care lovește rău în coș. Împrumuți o carte, o citești, te convingi cât de bine scrie X, mai vrei și alte cărți scrise de el. La biblioteca/ prieteni/Bookster nu mai au alte exemplare, sau sunt împrumutate și trebuie să aștepți o lună. Nu vrei să faci asta, în consecință le cumperi, fiindcă acum știi pe ce dai banii.

 • Alt exemplu: ai citi o serie, dar nu știi sigur dacă te prinde. Împrumuți volumul 1, îl citești, îți place, nu vrei să aștepți după biblioteci, prieteni, bookster – cumperi mai departe.

 • Sau: te-a convins o carte împrumutată și vrei să o ai în bibliotecă, la rândul tău. În concluzie: o cumperi.

 • Cărțile sunt un cadou frumos și rafinat. Dacă știi gusturile cuiva, poți merge aproape la sigur. Dacă ai citit romanul, chiar dacă nu ți-l cumperi pentru ține, poate vrei să îl dăruiești cuiva. Ce faci? Îl cumperi.

Librării 

Un alt subiect care am văzut că stârnește controverse: librăriile online. Recunosc că, dacă nu erau librăriile online, nu făceam nicicum atâtea achiziții de carte de-a lungul timpului. Reducerile aplicate de aceștia sunt foarte utile pentru bugetul românului de rând, iar faptul că unele au și transport gratuit de la o anumită valoare este un mare plus. În marile orașe, librăriile clasice sunt foarte bine puse la punct, în orașele mici sau în mediul rural însă, nu ai de unde să cumperi, de cele mai multe ori. Faptul că vine curierul și îți aduce comanda acasă sau la serviciu te scutește și de alergătură, deși mulți cititori adoră să petreacă timp de calitate într-o librărie frumoasă, unde poate există și un colț de cafenea sau alte atracții. Este însă o alternativă doar în marile orașe, care nu e accesibilă tuturor, oricât ne-ar plăcea.

Articolul nu vrea să fie o pledoarie pentru Bookster, că tot a fost la modă subiectul, ci vrea doar să suprindă anumite aspecte din perspectiva cititorului, un feedback al meu, dacă vreți.

Înțeleg și preocuparea editurilor pentru orice le-ar putea afecta vânzările, mai ales pe o piață încă instabilă. Motivele enumerate mai sus însă stau în picioare, iar un cititor care nu dorește să investească în biblioteca personală va fi greu de convins să o facă, chiar și în absența mijloacelor de a împrumuta cărți. În cel mai bun caz își va cumpăra e-books, care nu ocupă spațiu și pot fi transportate cu ușurință. Aici însă intrăm într-o altă zonă controversată, cea a pirateriei, care este un subiect separat și care a fost și el foarte discutat, însă nu face obiectul discuției de azi.

Întrebarea mea de astăzi este: ați cumpărat vreodată o carte pe care inițial ați citit-o dintr-un împrumut, fie pentru a o avea în bibliotecă, fie pentru ca să o faceți cadou? Vă aștept cu interes răspunsurile!

26 thoughts on “Lectura ca alegere

 1. Am eu un exemplu mic. Am primit cadou de la o rudă testamentul lui Abraham de Igor Bergler, ea îl citise deja și a știut ca avea să îmi placă. După ce am terminat-o am împrumutato la rândul meu unui coleg. Morala face ca eu, ruda asta a mea și colegul să achiziționăm apoi fiecare pentru el, Biblia pierdută a aceluiași autor.

  Liked by 1 person

 2. Am fost tentata de fata mea, o romantica incurabila, sa citesc Guillaume Musso, pe tableta si de sotul meu, fan thrillere, sa citesc Camilla Lackberg- carte in format fizic. Ce sa zic? Am rascolit apoi ca disperata toate librariile inclusiv cele virtuale sa-mi achizitionez toate cartile acestor autori. Apoi fiica mea m-a inscris pe toate paginile si grupurile cu si despre carti, am citit recenzii intr-o disperare, luni la rand, am aderat la stilurile catorva recenzanti cu care m-am potrivit in “gusturi litetare” si de atunci a fost mult mai usor sa-mi achizitionez cartile potrivite fara a da gres!

  Liked by 1 person

 3. Da, cumpăr cărți citite din alte surse fie pentru a le face cadou, fie pentru a le avea în bibliotecă. Am „norocul” că uneori uit destul de repede și apoi sunt la fel de încântat ca prima oară când le citesc. 😀

  Liked by 2 people

  • Da, si mie imi face placere sa recitesc cartile, mai ales dupa un timp. Uit repede si eu, iar ce mi-a placut si nu uit, recitesc cu mare drag si mai descopar ceva ce mi-a scapat la prima lectura. 🙂

   Liked by 2 people

 4. Da, am cumparat carti citite de la biblioteca sau de la prieteni, fiindca mi-au placut si am vrut sa le recitesc. Si eu cred in librariile online, fiindca piata de carte din Romania este fragila si necoordonata. Sunt multi scriitori locali care, din pacate, sunt cunoscuti doar local, iar cei din Bucuresti n-au ajuns sa fie cunoscuti in toate colturile tarii. Eu am cautat sa promovez autorii locali care mi-au placut si de care am aflat – Ioan Gh. Tofan de la Galati, Nicolae Ariton de la Tulcea, si mai sunt…

  Liked by 1 person

 5. Foarte obiectiv articolul tău. Da, am cumpărat multe cărți citite in urma unui împrumut. Dar cele mai multe le cumpăr in urma gustului meu literar, in funcție de gen si autor. Mai citesc si opinii pe Goodreads despre carte.

  Liked by 3 people

 6. Felicitări pentru articol! În ultima perioadă, am preferat să cumpăr cărți în loc să împrumut, din dorința de a răsplăti prin acest gest mic efortul scriitorilor. S-a întâmplat să dăruiesc cărți pe care le citisem deja de la bibliotecă (sau chiar pe care le cumpărasem deja pentru mine). Cu toate că sunt un cititor împătimit, nu mă atașez de cărți ca obiecte, îmi doresc ca ele să circule, să ajungă la cât mai mulți oameni și de multe ori le fac cadou pe cele pe care deja le-am citit.

  Liked by 2 people

 7. Foarte, foarte interesant subiectul, Ana!
  Dacă citesc despre o carte, fie scrisă de un autor pe care l-am mai citit şi mi-a plăcut, fie o recenzie care îmi stârneşte interesul (cum păţesc la tine de cele mai multe ori), pentru că nu am răbdare, sun la librii să întreb dacă e. Dacă nu, o comand de pe net.
  Am citit pe net cartea “Oscar şi Buni Roz” şi în ziua aia m-am dus şi am cumpărat-o. Şi din împrumut, am cumpărat după ce am citit “De veghe în lanul de secară” .
  O zi frumoasă îţi doresc!

  Liked by 1 person

 8. Un articol minunat, felicitări! ❤ Eu mereu cumpăr cărțile citite chiar și în format electronic sau împrumutate. Strâng cărți, asta e realitatea, și vreau să știu că mă pot întoarce la anumite cărți sau să le știu acolo. Dacă îmi place ceva foarte tare, cumpăr în toate formatele sau chiar în limba de origine, dacă știu că mă descurc.

  Liked by 1 person

  • Multumesc mult! Da, am si eu carti citite in engleza pe care le-am luat apoi si in romana. 🙂 Incerc totusi sa fiu cat mai selectiva, fiindca se aduna cartile iar spatiul de care dispun nu este chiar un conac victorian. Partea buna cu cele electronice este ca nu ocupa spatiu, dar eu nu am un reader, iar de pe telefon nu imi place sa citesc. In plus, imi place sa rasfoiesc cartea. 🙂

   Liked by 1 person

   • Mi-am propus și eu să fiu puțin mai selectivă. Nu mai am spațiu. Am și kindle și e plin cu cărți. Nu iubesc chiar foarte tare varianta electronică, dar e mai ok pentru cei care nu mai dispu de spațiu. Vreau să fac puțină ordine și să dau tot ceea ce nu mai corespunde cu gusturile din prezent.

    Liked by 1 person

   • E bine sa mai circule cartile, mai ales cele care credem ca altora le-ar placea si mai mult decat noua. 🙂 Le facem o bucurie si noi mai eliberam spatiu.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.