De Gustibus: povești și rețete savuroase – Maria Metco

Dragi prieteni ai blogului, ai lecturii și artei culinare, știți deja că am conceput o nouă serie de articole numită, general: De Gustibus – povești și rețete savuroase, unde în fiecare lună doresc să aduc în atenția voastră o combinație cât mai reușită de lucruri plăcute, lucruri de care avem atâta nevoie, acum și mereu: cărți bune, citite de mine și rețete gustoase, propuse chiar de scriitori.

Primul articol a apărut în februarie și îl puteți găsi AICI, în caz că l-ați ratat cumva. Astăzi am plăcerea și onoarea de a o avea drept invitată pe una dintre cele mai promițătoare scriitoare din ultimii ani, de fapt una dintre cele mai promițătoare artiste, ca să fiu exactă. Nu de alta, dar doamna Maria Metco face artă din tot ce atinge, fie că vorbim despre literatură, fotografie sau pictură. Deși a îndrăznit de curând să dea aripi acestor imbolduri, reușește cu brio să ne încânte prin toate creațiile sale.

Maria Metco

Deocamdată, mă voi rezuma la a vă prezenta, pe scurt, cele două romane apărute sub semnătura sa, la Editura Eikon.

Contraste, romanul de debut, reușește să îmbine cu multă grație romanul de dragoste cu cel social, prin intermediul unui personaj feminin emblematic, Vali Stoian. Autoarea a transmis dragostea ei pentru orașul Brașov și origini, dar și mesaje puternice din zona societății contemporane, frumos asamblate într-o poveste despre dragoste, regăsire și speranță. Am recomandat acest roman AICI, pe Delicatese literare.

Destinul unui anonim, scris alături de Mihai Papp, aduce în fața noastră, a cititorilor, o mărturie de o mare intensitate și forță, în același timp scrisă într-un registru onest, firesc, simplu. Practic, vorbim de o carte-document care înregistrează experiența lui Mihai Papp, care la sfârșitul anilor ’50, abia ieșit de pe băncile școlii avea să ajungă în temutele închisori și lagăre de muncă forțată comuniste. Despre acest roman puteți afla mai multe citind articolul de pe Delicatese literare.

Carti Maria Metco

Din punctul meu de vedere, citind ambele romane, pot spune că autoarea și-a conturat deja un stil propriu, cu note estetice deosebite, iar eu aștept cu nerăbdare încă o carte semnată Maria Metco. Până atunci mă delectez cu versurile, fotografiile și picturile pe care le împărtășește cu noi pe pagina sa de Facebook, aducând în acest fel stropi de frumusețe în viețile noastre, de care avem atâta nevoie. Arta culinară nu îi este deloc străină, în plus am avut plăcerea să o am invitată și în cadrul seriei Asaltul bucătăriei .

Mai jos, vă prezint cu drag recomandările culinare ale Mariei Metco, dispuse de autoare cu originalitatea care o caracterizează:

Pizza 1

Pizza 2

Pizza 3

Pizza 4

Pizza 5

Pizza 6

Pizza 7

Nu-i așa că ați înghițit puțin în sec privind aceste poze? Toate sunt din arhiva personală a autoarei. Eu sunt fan pizza, ador acest preparat în toate variantele sale, nu e niciun fel de pizza la care să spun nu.

Vă invit să parcurgeți romanele minunate semnate de Maria Metco, să preparați pizza și să citiți în continuare De gustibus, seria de articole care îmbină două mari plăceri ale vieții, lectura și arta culinară.

16 thoughts on “De Gustibus: povești și rețete savuroase – Maria Metco

  1. Reblogged this on adropofinspiration and commented:

    Azi (încă) e Ziua Internațională a Pizzei. Pentru cei care nu mă citeați acum aproape trei ani, un articol din seria cu autori faini români și mâncărurile lor preferate – cărți bune și mâncare bună.
    Vedeta acestui articol anume este chiar pizza, preparată irezistibil de doamna Maria Metco, o artistă completă, un spirit rafinat.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.