Prințul nemilos – Holly Black

Printul nemilos

În primul rând, vreau să spun că am auzit multe păreri despre această serie – majoritatea dintre ele pozitive. Nu eram totuși sigură că seria este pe gustul meu, întrucât are o componentă puternică YA, ceea ce nu mă deranjează neapărat, doar mă face puțin mai circumspectă. Sunt multe cărți scrise în registrul YA care mi-au plăcut, dar niciodată nu poți să știi încotro se îndreaptă situația și cum e folosită această zonă de inspirație.

În al doilea rând, un motiv în plus pentru a citi seria a fost interesul pentru prințul Cardan – chiar el, prințul nemilos în carne și oase. Voiam să văd cât de nemilos este și să îl compar cu Jorg, Prințul spinilor din seria lui Mark Lawrence, un antierou sută la sută. După acest prim volum, e clar că Jorg conduce detașat la capitolul badass, însă am descoperit o lectură care chiar a reușit să îmi capteze atenția. Să vedem ce urmează, ce evoluție are Cardan în continuare.

Acest volum care deschide seria introduce cititorul în lumea zânelor, a Făpturilor Văzduhului. Nu vă gândiți la zâne ca la niște ființe eterice și luminoase,care se plimbă de colo-colo scuturând praf magic de pe aripi. Zânele lui Holly Black au mai multe în comun cu Sidhe, ființele din mitologia celtică, despre care a scris Yeats atât de fascinat.

Totul începe atunci când gemenele Jude și Taryn, alături de sora mai mare Vivienne, cea cu ochi neobișnuiți de pisică, sunt martorele asaltului casei lor de către un străin ciudat, care le ucide părinții și le ia să trăiască cu el pe Tărâmul Zânelor. Acesta este Madoc, general al Tărâmului, iar Vivienne este fiica lui cea mare, răpită de către soția muritoare, care a fugit și și-a întemeiat o familie între oameni. Madoc le crește pe toate trei fetele, alături de Oak, fiul său cel mai mic dintr-o nouă căsătorie cu o zână, Oriana.

Acțiunea se mută zece ani mai târziu, atunci când gemenele au șaptesprezece ani și trebuie să înfrunte zi după zi statutul de a fi muritoare într-o lume aspră, care se conduce după legi imuabile. Evident, la școală există un grup de zâne – bully, conduse de infamul Cardan. Fiu mai mic al Înaltului Rege, acesta duce o viață superficială, alături de grupul său de prieteni: Valerian cel violent, Locke cel secretos și Nicasia, o prințesă a Mării de Jos. Nimeni nu îndrăznește să miște în fața lor, iar țintele favorite par să fie chiar surorile Jude și Taryn.

În timp ce Taryn dorește să se integreze în lumea zânelor făcând cât mai puțină vâlvă, în principiu printr-o căsătorie cu unul din neamul lor, Jude vrea să își câștige locul prin muncă și calități.

Vivienne, a treia soră, este cea mai pornită împotriva acestui tărâm și a tatălui ei, Madoc. Nu se poate resemna și dorește să se întoarcă în lumea muritorilor.

Înaltul Rege Eldred vrea să abdice și să îl numească în loc pe unul dintre fiii lui, Dain. Coroana regală are reguli foarte stricte de transmitere, de aceea dinastia actuală, a Salciei, nu este ușor de înlocuit. Jude se vede implicată într-o luptă acerbă pentru putere, devine spionul lui Dain în timp ce încearcă să își găsească un loc în această lume. Balekin, fiul cel mare, își dorește tronul și nu va sta cu mâinile încrucișate, iar Madoc, generalul cel aspru, are propriile lui planuri de a căpăta cât mai multă putere.

La prima vedere, Jude și prințul imatur nu par a fi piese de luat în seamă, dar circumstanțele și propriile acțiuni îi aduc printre cei mai importanți agenți în această luptă pentru putere.

În concluzie, mi-a plăcut cartea, scrisă fluid, aerisit, din perspectiva lui Jude. Personajele au un bun potențial, printre cele mai bine creionate fiind cel al lui Madoc, dar și tinerii au toate șansele să se remarce în volumele viitoare. De la Cardan am în continuare așteptări multe, am înțeles bine punctul de vedere al lui Jude. Locke este un alt personaj cu mult potențial, iar Taryn și Vivienne o idee prea liniare, dar hei, este abia primul volum.

Zânele nu pot să mintă, dar pot să se joace foarte bine cu vorbele, ceea ce mi-a amintit de Aes Sedai din Roata Timpului, de Robert Jordan.

Un fantasy YA cu tușe de dark, frumos alcătuit, care mă convinge să citesc continuarea cât mai rapid, pentru a vedea cum evoluează personajele și a îi însoți din nou pe cărările întortocheate ale Tărâmului Zânelor.

Vă invit și pe voi să îi descoperiți pe acești protagoniști sau să lăsați impresiile voastre în comentarii, dacă ați citit deja romanul.

18 thoughts on “Prințul nemilos – Holly Black

  1. Minunata recenzia! ❤O recomandare excelenta! Am si eu seria si acum, dupa ce ai scris tu recenzia , sunt tot mai tentata sa o citesc mai repede!Multumesc pentru incitanta recomandare, Ana!❤Felicitari!

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.