Ce autori români am mai citit (4)

fantasy-dreams-girl-moodsursa: pxfuel.com

După cum vedeți, deja a devenit un obicei să vă prezint alte noi lecturi autohtone pe care le-am parcurs. Dacă sunteți curioși, puteți accesa și celelalte articole din această serie, scrise anul trecut. Adevărul este că aceste lecturi s-au înmulțit, fără că eu să îmi propun neapărat acest lucru. În momentul în care îți deschizi mintea către ceva anume, pur și simplu se întâmplă.

Aș vrea să clarific un aspect: nu promovez autori români pentru că sunt români și atât. Nu citesc numai autori români, marea majoritate a lecturilor mele o constituie literatura internațională. Consider totuși că este de dorit să fac o mențiune specială pentru autorii români pe care i-am citit și care mi-au plăcut, fiindcă există încă multă prejudecată la nivelul de raportare la acest subiect a multor cititori. Încă se mai crede că literatura contemporană română este fie fadă, fie sinistră, fie neserioasă. Deși există destule cărți pe piață care se pot încadra în aceste descrieri, totuși numărul cărților bune și foarte bune a crescut și el mult. Bineînțeles, vorbim aici de genuri diferite, de literatură mai mult sau mai puțin comercială, ideea pe care vreau să o subliniez este următoarea: indiferent ce vârstă aveți, ce experiență literară sau preferințe de gen, sigur puteți găsi cel puțin o carte scrisă de autori contemporani români care să vă placă.

Mă deranjează un aspect, pe care din păcate l-am remarcat și în interviuri sau impresii postate de unii autori români, și anume tendința de a lovi în autorii străini, de a le bagateliza talentul din spatele succesului lor, de a face în permanență comparații între ei și aceștia. Dacă de la cititori, acest gen de comparație poate fi mai ușor acceptat, deși eu una nu îl susțin deloc, de la un autor devine un clișeu care poate ușor cădea pe panta penibilului. Nu vreau să intru în detalii, nu este scopul acestei postări, este doar un gând pe care însă țin să îl exprim.

Revenind la subiect, de la ultima postare pe această temă, pe care o găsiți AICI, am mai citit unsprezece cărți semnate de autori români, dintre care opt au primit de la mine patru sau cinci stele. Nu le voi prezența pe toate aici, pentru a nu încărca, știți cât îmi displace stufosenia exagerată a articolelor, deci voi împărți această prezentare în două. Ca de obicei, titlurile albastre sunt articole de pe Delicatese literare, unde am onoarea și plăcerea să scriu în calitate de colaborator, iar cele roșii sunt de aici, de pe blog. Le puteți găsi ușor, cu un simplu search, în ambele site-uri, pentru detalii.

Dincolo de eternitate, de Raluca Alina Iorga

Este una dintre cărțile pe care le-am notat cu cinci stele, al doilea roman apărut sub semnătura autoarei, o poveste croită pe tiparul basmelor tradiționale românești, pe fundalul unei Dacii magice. Miturile sunt readuse la viață, o lume uitată apare în fața ochilor noștri, încântați că putem să intrăm din nou în lumea poveștilor copilăriei, regăsim cu mare drag personaje din acestea, dar și doi protagoniști fermecători, la propriu: prințul dac Daizus și sânziana trădată și trecută în rândul fioroaselor iele, Magdalina. Aventuri, umor și iubire care învinge totul, toate motive de a citi această carte cu inima deschisă.

Mâța Vinerii, de Doina Ruști

O altă carte de cinci stele, o super lectură cu care am început noul an. Autoarea creează o adevărată frescă suculentă a Bucureștiului aflat sub stăpânire fanariotă, de o complexitate cuceritoare. O compoziție extravaganță, cu elemente fantastice, o acțiune trepidantă și multă culoare locală, scrisă într-un stil cu o estetică aparte, m-a convins pe deplin. O scriitură puternică, pe care vă invit să o descoperiți, dacă nu ați făcut-o încă.

Ajută-mă să nu dispar, de Petronela Rotar

Un roman psihologic cu un mesaj intens. Cititorul poate desprinde propriile concluzii, analizând greșelile personajelor. A fost cât pe ce să nu primească cele patru stele (lipsa de evoluție a personajelor, un aspect subiectiv), dar stilul de scriere frumos și aerisit m-a determinat să le acord totuși, recomandând-o mai ales celor pasionați de acest gen.

Interior zero, de Lavinia Braniște

O altă lectură notată de mine cu patru steluțe, roman corporatist cu accente puternice chick-lit și psihologice. O carte bună, care prezintă realitatea multor tineri ai zilelor noastre, captivi atât ai unui sistem social, cât și al propriilor nesiguranțe și platitudini. Umor rezervat, cu note britanice. Multe persoane se vor regăsi, măcar parțial, în protagonista Cristina.

Atât pentru moment, urmează cât de curând să vă prezint la un loc și celelalte lecturi. Vă face cu ochiul vreuna dintre aceste cărți? Ce alte cărți semnate de acești autori îmi recomandați? Vă aștept cu interes opiniile. Spor la lectură!

20 thoughts on “Ce autori români am mai citit (4)

  1. Interesante propuneri, mă tentează. Am citit ceva de Doina Ruști și mi-a plăcut, iar pe Petronela Rotar o citesc pe blog de ceva timp. Voi lua și eu cărțile ei, am avut penultimul roman dar… nu-l mai am 🙄

    Liked by 1 person

  2. Eu nu am citit nimic scris de acești autori, așadar, cu părere de rău nu îți pot recomanda nimic. Totuși, eu îți mulțumesc pentru recomandări!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.