Rezistența – Ștefan Ciocioi

This slideshow requires JavaScript.

Așteptam apariția acestui roman încă de când am terminat de citit primul volum, undeva cu mai bine de doi ani în urmă. Mi-a atras atenția încă de atunci și m-am mirat de ce nu s-a bucurat de o promovare mai bună, având în vedere potențialul foarte mare al acestei serii și stilul autorului, surprinzător de cizelat pentru un debut.

Dedicată celor care o așteptau cu nerăbdare, sunt cuvintele de pe prima pagină. Cu siguranță m-am numărat printre aceștia. 🙂

M-am bucurat să văd, în sfârșit, seria reluată de către o nouă editură și lansându-se această continuare a poveștii. Încă de când am început să citesc Rezistența, de Ștefan Ciocioi, mi-am reamintit rapid atmosfera creată de tânărul autor în prima parte, iar ce a urmat a fost foarte satisfăcător ca experiență de lectură, mai ales pentru un fan fantasy, cum mă declar.

Vă amintesc că am prezentat primul volum AICI.

Ne aflăm în Planaria, o lume devastată de conflicte. În sudul continentului, Eldric Linus a trebuit să ia anumite decizii, trecând prin experiențe dure. Acum el este Regele Linierei, care cucerise anterior Estalul, pentru a face față amenințării teribile reprezentată de regatul nordic Daetria. Acesta este condus de regele-zeu Sylas Daeron, care, mânuind puterea teribilă a focului pe care o stăpânește, transformă în cenușă pe toți cei care i se opun, oameni, orașe, ținuturi întregi.

Încă de la început, autorul introduce personaje noi, foarte interesante, mutând reflectorul pe ceea ce se întâmplă în Daetria, unde în Citadela Cenușie sunt chemați aceia care vor să fie recrutați în armata lui Daeron. Tocmai în această Zi a Conscripției, acolo se împletesc destinele a trei recruți: Gareth, un om simplu care pare să ascundă secrete importante, Talia, o tânără supraviețuitoare din Sciera cea măturată de flăcările războiului și Percival, un nobil care e considerat trădător de toată lumea, după ce, alături de tatăl său, a întors armele în Ravnia, trecând de partea lui Daeron într-un război lipsit de speranță. Fiecare dintre cei trei tineri are propria agendă, propriul trecut, însă se împrietenesc, alcătuind un trio cu o dinamică interesant de urmărit, pe parcursul cărții.

Nici în sud, lucrurile nu sunt foarte liniștite: Alteea, sora lui Eldric, e răpită de Cavalerii Fulgerului estalieni, iar Reanna, Protector și soție a regelui, aflată într-o misiune alături de alți mânuitori ai magiei Luminii, descoperă niște adevăruri de-a dreptul neliniștitoare. Forțe întunecate acționau, se pare, de sute de ani în zonă. Acum, aceste Umbre devin din ce în ce mai amenințătoare, iar un pericol fără nume planează asupra continentului.

Regatele din nord continuă să cadă precum popicele, însă apare o grupare care se opune expansiunii lui Daeron: Rezistența. Dacă vor reuși aceștia să îl oprească pe Daeron și ce rol va juca fiecare dintre cei trei tineri prezentați mai sus în acest plan, precum și ce se va întâmpla în Liniera și noile decizii luate de Eldric, puteți afla dacă parcurgeți acest volum incitant.

Treptat, lucrurile rămase puțin nelămurite în primul volum încep să se clarifice. Practic, Planaria e un continent complex, unde fiecare țară își are propria magie, dăruită de zeitatea specifică acelei țări. Worldbuilding-ul e mai definit decât în primul volum, acțiunea construită cu mult talent, iar personajele interesante și surpinzătoare.

Două forțe și personalități puternice se înfruntă de la capete opuse ale continentului: Eldric Linus cel întors din morți și Sylas Daeron, Zeul Focului, în timp ce misterele din trecut încep să iasă la iveală. Aventurile se conturează din ce în ce mai intens.

Pe piața noastră de carte, genul fantasy epic (medieval, în acest caz) este destul de puțin reprezentat, însă lucrurile încep să se îndrepte într-o direcție foarte bună, prin apariția unor serii care pot concura cu orice se găsește pe piața internațională, unde genul a luat o amploare bine-meritată. Din această categorie face parte și seria Cele douăsprezece încuietori, care prin acest al doilea volum a confirmat clar așteptările mele, un roman scris cu inteligență și imaginație, plin de acțiune și de răsturnări de situație.

Noua ediție a seriei beneficiază și de un aspect foarte frumos, o grafică unitară a coperților care pune în valoare conținutul, precum și elemente specifice genului prezente și în prima ediție, detalii frumos inserate de autor și foarte utile (harta, linia dinastică a monarhilor Linierei). Mă bucur că, de această dată, nu vom mai avea foarte mult de așteptat până la apariția continuării de care să ne bucurăm toți aceia care am fost prinși în mrejele poveștii.

Cui recomand romanul? Tuturor celor care vor să citească un fantasy de calitate, din genul epic, indiferent de sex sau vârstă. Seria va constitui o lectură foarte plăcută pentru oricine, de la adolescenți mai puțin iubitori ai cărților și până la cititorii experimentați.

16 thoughts on “Rezistența – Ștefan Ciocioi

  1. Pingback: Ce autori români am mai citit (6) | adropofinspiration

  2. Pingback: Recomandări de lectură pentru adolescenți (2) | adropofinspiration

  3. Pingback: Legiunea de abur – Ștefan Ciocioi | adropofinspiration

  4. Pingback: Fantasy românesc | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.