De gustibus: povești și rețete savuroase – Marina Costa

Ahoy! Bine v-am găsit!

Iată că în luna lui Florar ajunge în portul De gustibus corabia încărcată cu povești a Marinei Costa. Pentru cei care nu au mai vizitat până acum această corabie, trebuie să vă spun că este condusă de un căpitan care iubește tare mult marea, dar și Dunărea, istoria, aventurile atât pe mare, cât și pe uscat, personajele feminine curajoase și dintr-o bucată, plus tradițiile, obiceiurile, muzică, dans. În poveștile Marinei Costa veți găsi un stil aparte, care vă va aminti de cărțile clasice de aventuri citite în copilărie și adolescență, însă readus la zi, proaspăt și ușor de parcurs. Ea ne vorbește despre valori cum ar fi loialitatea, curajul, credința și mai ales toleranța și înțelegerea între diferitele etnii și neamuri de pe fața Terrei. Acțiunea romanelor este plasată atât în România sau spațiul balcanic, cât și în Scandinavia, de exemplu, America sau chiar Africa. Aspectele care țin de latura istorică, dar și cele referitoare la tradiții sunt foarte bine documentate.

Romanele și povestirile Marinei Costa se adresează tuturor categoriilor de vârstă, prietenia fiind una dintre temele cele mai speculate în scrierea autoarei. Iubitorii de romantism nu sunt uitați, veți întâlni și povești frumoase de dragoste, fără scene de sex explicit, ceea ce le face, după cum spuneam, cărți de familie, potrivite pentru toată lumea.

Marina Costa

Mai jos voi trece titlurile pe care le-am citit eu până acum:

Echipajul

Prietenii dreptății

Soarta mercenarului și alte destine

Pribegii mărilor

Farmecul mării

Vieți în vâltoare

A doua cursă

Mai am în bibliotecă un volum de povestiri – Ocrotiți de sirene – precum și un volum de versuri, Drumuri și doruri, care își așteaptă rândul la citit.

După cum vedeți, aveți de unde alege, eu le recomand cu drag, inclusiv adolescenților mai puțin pasionați de lectură. Poate fi o alegere potrivită, care să vă apropie de citit, conținând totodată și toate elementele despre care am amintit mai sus.

Haide acum să vedem ce anume a găsit Marina de mâncare la bordul corabiei.


OMLETA PIZZA… sau raid în frigider cu Marina Costa

O rețetă simplă, rapidă, versatilă, pentru 2 persoane

Mai întâi, se face un raid în frigider și se scot toate ingredientele disponibile care pot merge cu ouă. La mine, partea obligatorie sunt ouăle, ceapa (o jumătate de ceapă obișnuită sau o ceapă mică) și o roșie (pe care o tai în bucățele mici și o pun la călit cu ceapa) sau bulion. Restul, în funcție de ce găsesc în frigider.

De data aceasta, am avut:

  • 2 cremvurști mici

  • un cartofior, un morcov mic, puțină țelină (care dă o aromă savuroasă!), rase toate pe răzătoare

Alteori am ciuperci din conservă, cașcaval, bacon, depinde. În loc de cașcaval, am pus odată cuburi de brânză topită. În loc de cartof ras, de obicei folosesc resturi de piure puse în seara precedentă la frigider. (Doar că piureul îl diluez cu bulionul și îl amestec cu ouăle, de le bat pe toate omogen, împreună).

Am pus la rumenit în puțin ulei ceapa și legumele rase. Între timp, am tăiat cremvurștii în felii mici. Am luat 3 ouă, le-am spart într-o farfurie, cu un praf de sare și mirodenii după gust, am adăugat bulion și le-am bătut bine. Când s-au călit legumele, am pus cremvurștii. Ouăle sunt ultimele.

Rezultatul este mai puțin arătos, dar foarte gustos. Jumătatea de ceapă rămasă am pus-o pe farfuria mea, alături de omletă.

Poftă bună!

This slideshow requires JavaScript.

O idee foarte bună, atunci când avem nevoie de ceva simplu și rapid. Alături de o bucată de pâine proaspătă, iată o soluție sățioasă și la îndemână.

Vă invit să pășiți în lumea personajelor Marinei Costa și să îi descoperiți stilul. E suficient să alegeți o carte dintre cele de mai sus și să vă convingeți.

Între timp, vă aștept din nou aici, la De gustibus: povești și rețete savuroase, cu alți invitați care au multe de spus prin cărțile lor.

Sănătate și mult spor! ❤

14 thoughts on “De gustibus: povești și rețete savuroase – Marina Costa

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.