Nou vs. vechi

book-2857513_1280sursa: needpix.com

Din capitolul curiozități de weekend.

Zilele acestea am văzut o întrebare pe rețelele de socializare care mi-a dat de gândit. Cineva întreba pe un grup de ce bloggerii obișnuiesc să facă recenzii doar la cărțile noi și de ce autorii români sunt lăsați deoparte (aici, nu știu exact să vă spun dacă se referea la clasici sau la contemporani).

Înainte să pasez mingea în terenul comentariilor, voi spune ce părere am eu despre această chestiune. În primul rând, așa cum se obișnuiește, se generalizează – nu toți bloggerii procedează la fel. Apoi, este întrucâtva firesc ca noutățile să fie cele mai promovate, fie pentru că unii bloggeri au colaborări cu edituri sau autori care doresc să aducă în atenție cu prioritate ultimele apariții, fie pentru că ei, bloggerii, în calitate de simpli cititori sunt dornici să citească aceste noutăți și să vină cu propriile impresii cu privire la ele.

Pe de altă parte, recunosc că și pentru mine poate fi deranjant să văd pe nu știu câte bloguri aceeași carte recenzată într-o perioadă scurtă de timp, asimilez cumva acest fapt unui marketing agresiv al editurii și în loc să îmi stârnească interesul, mă face să caut un spațiu între acel moment în care respectiva apariție editorială e “pe val” și momentul în care decid să citesc cartea cu pricina (asta dacă mă atrage, bineînțeles). Eu însă nu sunt blogger exclusiv de carte, deși o bună parte a articolelor mele acoperă acest subiect și nici nu am colaborări, pur și simplu recomand ceea ce am citit și mi-a plăcut, iar lecturile le aleg în stilul propriu.

Tot ce e nou suscită interesul, asta e clar. Sunt însă destule bloguri care, pe lângă noutăți, recomandă și cărți apărute în urmă cu mai mult timp, inclusiv clasici. Se achiziționează cărți de la anticariate. Cititorul care dorește să caute informații despre o astfel de ediție mai veche are cu siguranță de unde alege, eu una reușesc cu o simplă căutare pe google, așadar este puțin exagerat să transformăm acest lucru într-o problemă. În ceea ce privește partea cu recenziile cărților românești, aici eventual doar să nu vrei ca să nu le găsești. Există bloguri care recomandă cu predilecție acest tip de carte, mai ales din zona literaturii române contemporane, iar despre clasicii români nu numai că s-au scris deja tomuri de critici, dar pe majoritatea i-am studiat oricum în timpul școlii.

Cred că ar fi necesară o infuzie de recomandări din zona clasicilor cu referire la acele opere ale lor care nu au făcut obiectul studiului școlar și care, de multe ori, pot să ne ofere surprize foarte plăcute.

Una peste alta, bloggerii scriu despre ceea ce citesc. Să fie, într-adevăr, o tendință redutabilă aceasta, de a citi în special  noutăți? Dorința de a fi printre primii care își spun părerea legat de o anumită carte să fie și ea un factor?

Ce părere aveți despre acest subiect? În calitate de bloggeri, alegeți să scrieți mai ales despre noile apariții sau abordați și o altă perspectivă? Dar în calitate de cititori, despre ce cărți doriți să citiți de obicei? Numai noutăți sau și cărți valoroase apărute mai demult? Asta pentru că, oricât de mult am citi, nu putem să ținem pasul cu tot ce apare pe piață și descoperim anumite lecturi absolut încântătoare după mult timp de la lansarea lor.

Vă doresc, ca de obicei, multă sănătate, spor și lecturi cât mai diverse și plăcute!


16 thoughts on “Nou vs. vechi

 1. Nu imi aleg lecturile în funcție de apariție, ci mai mult de ce îmi inspira o copertă, un titlu, o recenzie. Multe dintre cărți le aleg în urma promovării lor în online, a părerilor unor prieteni, dar și halaudind prin biblioteci virtuale, în funcție de ceea ce îmi inspira.

  Liked by 3 people

 2. Eu cad prada marketingului, recunosc. Daca nu vreau sa citesc ceva anume, aleg ce mi se potriveste dintre titlurile noi pe care le vad peste tot…

  Dana zice bine, cartile nu ar trebui alese dupa anul publicarii 🙂

  Liked by 3 people

   • Categoric, lipsa timpului sau documentarea superficiala sunt cauzele cele mai probabil… sau cel putin asa e la mine… adevarul e ca nu stiu sa aleg doar carti bune, iar atunci accept asta si … aleg titluri dintre cele care-mi sar in ochi.

    Liked by 1 person

 3. Eu sunt undeva la mijloc. Am și recenzii la cărți noi, dar și la cărți mai vechi. Cred ca depinde, așa cum ai spus și tu, de colaborări, dar și de lecturile bloggerului respectiv.

  Liked by 3 people

 4. Eu chiar nu mai reușesc să mai citesc în ultimul timp…
  Dar combinația pe care o propui și tu mi se pare cea mai reușită: cărți nou apărute de care nu ai cum să știi altfel și cărți vechi bune care nu intrau în circuitul obișnuit. Abia m-am trezit și nu-mi vine un exemplu în minte, dar am ami citit pe la voi despre astfel de scrieri 🙂

  Liked by 4 people

 5. Eu am acum noroc cu recenziile pe care le citesc pe diferite bloguri sau grupuri de pe Facebook, așa mi-am și cumpărat ultimele cărți, altfel mi-ar fi fost greu să aleg. M-am bucurat să descopăr autori contemporani, de când am plecat din Romania (de 18 ani) am tot citit și recitit cărțile pe care le aveam deja în bibliotecă, cu micile achiziții pe care le făceam o dată pe an, când mergeam în concediu. Pentru cei plecați e greu să fie la curent cu tot ce apare pe piață, înainte să intru în lumea asta recunosc că la mine ajungeau doar numele (și titlurile) de notorietate: Paulo Coelho, Markus Zusak, George Martin, Suzanne Collins etc.

  Liked by 1 person

 6. Pe mine ma apuca mai degraba pe genuri cheful de citit. 🙂 Uneori intru intr-o perioada de thrillere, alteori de SF sau fantasy, altcandva de romane istorice… Atunci citesc tot ce-mi suna bine despre subiect, atat de la autori straini, cat si de la scriitori romani. 🙂 Dar si noutatile la moda au tentatia lor irezistibila, mai ales cand le comenteaza toti in jur. 😀

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.