Turnul zorilor – Sarah J. Maas

Turnul zorilor

Vă spun cu toată sinceritatea că atunci când m-am apucat de seria Tronul de cleștar, de Sarah J. Maas, nu m-am gândit că mă va prinde atât de tare încât să ajung cu lectura până la volumul al șaselea. Nu numai că exact așa s-au petrecut lucrurile, dar mă alătur celor care au declarat, după citirea acestui volum Turnul zorilor, că sunt nerăbdători să citească cât mai repede următorul volum.

După un început de serie relativ anost, lucrurile au început să se dezvolte din ce în ce, iar tocmai ce părea punctul slab al autoarei – construcția unor personaje puternic conturate – s-a transformat, ușor-ușor, într-un atu.

Turnul zorilor readuce în prim-plan pe unul dintre preferații mei din această serie, Chaol. Fostul căpitan al Gărzii în vremea defunctului rege posedat, actual Mâna dreaptă a regelui Dorian Havilliard, rănit la coloană de magia întunecată a valgilor pornește pe mare împreună cu Nesryn, cea care i-a luat locul de căpitan, spre continentul sudic și imperiul măreț de acolo.

În Antica, orașul zeilor, se află Torre Cesme, puterea centrală a vindecătoarelor din afara ținutului Doranelle, regatul Fae fiind închis muritorilor. Singura șansă pentru ca Chaol să meargă din nou este la vindecătoarele din Torre, dar ei mai au un țel: să îl convingă pe marele khagan, Urus, stăpânitorul celui mai puternic imperiu să li se alăture în lupta împotriva lui Erawan, regele valg care a lovit atât de năpraznic continentul nordic.

În Antica cei doi găsesc familia regală îndoliată, după moartea suspectă, considerată sinucidere a celei mai tinere prințese, Tumelun. Cei cinci moștenitori rămași se află într-o relație ciudată de concurență, mixată însă cu unitate. Între ei există pacturi, alianțe, deși doar unul poate fi moștenitorul khaganatului.

Civilizația de acolo este inspirată din cultura mongolă, stilul de viață, obiceiurile, tradițiile. Mi-a plăcut acest aspect, modul în care autoarea a ales elemente din această cultură și le-a inserat în poveste, construind un loc în același timp familiar și nou. Regăsim chiar și nume inspirate de soția și mama lui Temujin, cel ce urma să rămână în istorie drept Genghis-Han: Borte și Houlun.

Cât despre Torre, acesta este un turn independent, care nu se află neapărat sub jurisdicția khaganului cât sub protecția lui. Vindecătoarele binecuvântate de zeița Silba sunt foarte pricepute, făcând uneori vindecări ce păreau imposibile, iar una dintre cele mai înzestrate este Yrene Towers, provenită din Nord, din Fenharrow, un alt ținut distrus de regele Adarlanului. Yrene poartă în suflet multă suferință, de mai bine de zece ani, iar dorința ei fierbinte este să se întoarcă să lupte cu forțele care i-au distrus ținutul și i-au ucis mama.

Pe de o parte, îi avem pe Yrene și Chaol, străduindu-se să repare acea rană magică, un proces greoi și foarte dureros pentru ambii, pe de alta pe Nesryn, care la rândul ei își dorește o soluție pentru problemele militare și se apropie de curajosul Sartaq, prințul rukhinilor, călăreții mărețelor păsări ruk.

Autoarea a combinat fermecător mituri din diverse zone ale Orientului pentru a crea o lume fascinantă în continentul sudic, unde eroii trec prin multe aventuri, înfruntă pericole, se regăsesc pe ei înșiși și, bineînțeles, se formează două noi cupluri care se adaugă galeriei de perechi foarte reușite pe care le-a adus împreună autoarea. Probabil unul dintre cele mai simpatice elemente din această serie sunt perechile formate, Sarah J. Maas luând acești oameni, Fae și vrăjitoare, în funcție de caz, cu magie sau fără, fiecare cu atributele lor individuale, cu rănile trecutului lor, și îi ridică prin puterea vindecătoare a dragostei.

Chaol, Yrene, Nesryn și Sartaq descoperă niște lucruri de extremă importanță în lupta împotriva valgilor, un twist semnificativ în poveste care împinge mai departe seria pe un traseu ascendent. Ei învață că, în confruntarea cu valgii, trebuie să înfrunte în primul rând demonii interiori. Deși mi-au lipsit ceilalți eroi, printre care alți doi preferați ai mei, Manon și Lorcan, aventurile lui Chaol și ale celorlalți au compensat din plin, mai ales că el fusese lăsat cam pe tușă în volumele anterioare.

Plot-ul devine din ce în ce mai palpitant, deci eu vă recomand să citiți această serie, să nu abandonați după primul volum, dacă cumva nu vă prinde deja de acolo și să faceți cunoștință cu toți acești eroi interesanți.

Coperta mi-a plăcut foarte mult, s-a trecut de la albul de fond pe care domină figura lui Aelin la un albastru indigo misterios, foarte potrivit pentru frumusețea exotică a Anticăi și a împrejurimilor.

Nu pot deci decât să vă doresc lectură plăcută, în caz că nu ați citit încă volumul!

14 thoughts on “Turnul zorilor – Sarah J. Maas

  1. Superbă recenzie! Asteptam cu nerăbdare recenzia ta la aceasta carte si eram convinsă că te va încânta. Mai ales că Chaol este unul dintre personajele tale favorite. Felicitări, Ana! 💙💙💙

    Liked by 3 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.