Bine v-am găsit din nou la De Gustibus: povești și rețete savuroase. În luna iunie, ne bucurăm de o prezență foarte gingașă, diafană, care se numără printre primii autori români contemporani din noul val pe care i-am descoperit acum câțiva ani, mă refer, desigur, la Natașa Alina Culea.
Încă de la primul roman, stilul expresiv, cu accente estetice deosebite mi-a atras atenția, iar continuând să parcurg romanele autoarei m-am bucurat de povești foarte diferite, toate având însă acest liant. Am descoperit că romanele Natașei Alina Culea mă poartă pe o vibrație aparte și îmi stimulează latura boemă.
Îmi place să găsesc în paginile cărților semnate de autoare o combinație de contemporan și atavic, de rafinat și de instinctual în ceea ce privește omul, ființă complexă, greu de supus unor tipare și unor limitări. Personajele ei sunt în același timp sensibile și puternice, aflate pe drumul regăsirii de sine. Componenta psihologică este deci un pilon central al construcției narative, unele romane axându-se cu predilecție pe zona misterului feminin, altele adăugând și tușele masculine necesare unei viziuni de ansamblu.
Până în prezent, Natașa Alina Culea a publicat șase romane:
Natașa, bărbații și psihanalistul
Nopți la Monaco
Aștept cu interes apariția celui de-al șaptelea titlu sub semnătura sa, Rusalka, preconizat a vedea lumina tiparului până la finele anului. Mi-e dor de o poveste nouă marca Natașa Alina Culea.
Deși e foarte ocupată, printre altele ea susținând și cursuri de scriere creativă în cadrul instituției Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” , reușește să își facă timp și pentru un strop de artă culinară. Iată deci ce ne propune Natașa, pentru o masă gustoasă:
Vă spun din start că sunt genul de persoană care nu face purici prin bucătărie, deoarece am mereu planuri peste planuri și nu am suficient timp pentru gătit. Colac peste pupăză, sunt și vegană, așa că aceste trei rețete pe care vi le arăt necesită o pregătire de cel mult cinci minute fiecare, dar promit că sunt delicioase. Tot ce vă arăt este fără gluten, fără lactate, foarte puțin preparate, cu alte cuvinte, cam greu să găsești o variantă mai sănătoasă și mai rapidă de mâncare. Va trebui să mă iertați că nu știu cantitățile, dar creativitatea e prezentă și-n bucătărie
Broccoli sauté cu morcovi
Buchețelele de broccoli se pun în tigaie cu ulei de măsline, sare, usturoi, ceapă verde, un praf de zahăr de nucă de cocos și foarte puțin suc de lămâie. Le lași pe foc doar câteva minute, le accesorizezi frumos cu felii de morcov et voilà!
Budincă de tapioca cu afine
Perlele de tapioca se fierb doar câteva minute cu puțin zahăr din nucă de cocos. Separat, mixezi o banană cu unt de cocos, afine, și carob (pudră de roșcove). După ce se răcește budinca le pui împreună și… asta-i tot.
Bomboane de „ciocolată” fără ciocolată
Amesteci făină de cocos cu: unt de cocos, carob, prune uscate (tăiate), miere și scorțișoară. Formezi niște bile pe care le tăvălești prin fulgi de cocos și desertul e gata!
Sincer, mie mi s-a făcut poftă. Arată minunat și sunt sigură că sunt foarte gustoase. Nu trebuie să fii neapărat vegan ca să te bucuri de niște preparate simple, naturale, apetisante, iar cum temperaturile mari ne bat la ușă, aceste preparate rapide sunt ușor de gătit, nefiind nevoie să stai ore întregi în căldură și sunt și ușoare pentru siluetă.
Vă invit să vă delectați atât cu romanele prezentate mai sus, cât și cu aceste delicii rafinate, oriunde ați fi să vă bucurați de vară și de tot ce e frumos!
*imagini din arhiva personală a autoarei
Interesante propunerile Natașei, dar ce mă miră, ea e mereu foarte creativă. Nici eu nu sunt vegană, dar uneori mai “scap” în bucătăria lor și gătesc niște chestii extrem de delicioase 🙂 cum ar fi acele bomboane de ciocolată fără ciocolată prezentate în acest articol 🙂
LikeLiked by 1 person
Sunt momente in care chiar simtim nevoia sa mancam asa ceva, sa gatim un astfel de meniu poate fi o solutie rapida si delicioasa.
LikeLike
Exact 😦
LikeLiked by 1 person
P.S. Am greșit emoticonul 🤣
LikeLiked by 1 person
❤
LikeLiked by 1 person
Sună şi arată foarte bine. Nu-s vegană nici eu, dar tare aş mai gusta din astea.
Mulţumim pentru idei!
LikeLiked by 1 person
Cu drag! ❤
LikeLike
Interesant!
LikeLiked by 2 people
Arata foarte bine, nu?
LikeLiked by 1 person
Da! Chiar foarte🙂
LikeLiked by 2 people
Nu sunt vegană, dar imi plac preparatele bazate pe legume, iar acestea se vede ca sunt delicioase! Multumim pentru idei! ❤
LikeLiked by 1 person
❤ ❤ ❤
LikeLike
Tentant! Faci ce faci si ne faci pofta… 🙂
LikeLiked by 1 person
De mancare sau de lectura? 🙂
LikeLiked by 1 person
Si si…
LikeLiked by 1 person
Reblogged this on Natașa Alina Culea, scriitoare. Natasha Alina Culea, Writer, Author.
LikeLiked by 1 person
Adevărul e că rețelele vegane sunt tare ispititoare și sănătoase! Mulțumesc pentru pentru ideile gustoase!
LikeLiked by 1 person
Asa este! Cu drag! ❤
LikeLiked by 1 person
Genialitate multidisciplinara. 😀 Arata minunat! 🙂
LikeLiked by 1 person
Simplu si de efect. 🙂
LikeLiked by 1 person
Pingback: #luneaculinara 2020 | adropofinspiration