De Gustibus: povești și rețete savuroase – Natașa Alina Culea

Bine v-am găsit din nou la De Gustibus: povești și rețete savuroase. În luna iunie, ne bucurăm de o prezență foarte gingașă, diafană, care se numără printre primii autori români contemporani din noul val pe care i-am descoperit acum câțiva ani, mă refer, desigur, la Natașa Alina Culea.

natasa alina culea 4 (2)

Încă de la primul roman, stilul expresiv, cu accente estetice deosebite mi-a atras atenția, iar continuând să parcurg romanele autoarei m-am bucurat de povești foarte diferite, toate având însă acest liant. Am descoperit că romanele Natașei Alina Culea mă poartă pe o vibrație aparte și îmi stimulează latura boemă.

Îmi place să găsesc în paginile cărților semnate de autoare o combinație de contemporan și atavic, de rafinat și de instinctual în ceea ce privește omul, ființă complexă, greu de supus unor tipare și unor limitări. Personajele ei sunt în același timp sensibile și puternice, aflate pe drumul regăsirii de sine. Componenta psihologică este deci un pilon central al construcției narative, unele romane axându-se cu predilecție pe zona misterului feminin, altele adăugând și tușele masculine necesare unei viziuni de ansamblu.

Până în prezent, Natașa Alina Culea a publicat șase romane:

Natașa, bărbații și psihanalistul

Marat

Lupii trecutului

Nopți la Monaco

Visele nu dorm niciodată

Arlechinul

Aștept cu interes apariția celui de-al șaptelea titlu sub semnătura sa, Rusalka, preconizat a vedea lumina tiparului până la finele anului. Mi-e dor de o poveste nouă marca Natașa Alina Culea.

carti natasa alina culea

Deși e foarte ocupată, printre altele ea susținând și cursuri de scriere creativă în cadrul instituției Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” , reușește să își facă timp și pentru un strop de artă culinară. Iată deci ce ne propune Natașa, pentru o masă gustoasă:


Vă spun din start că sunt genul de persoană care nu face purici prin bucătărie, deoarece am mereu planuri peste planuri și nu am suficient timp pentru gătit. Colac peste pupăză, sunt și vegană, așa că aceste trei rețete pe care vi le arăt necesită o pregătire de cel mult cinci minute fiecare, dar promit că sunt delicioase. Tot ce vă arăt este fără gluten, fără lactate, foarte puțin preparate, cu alte cuvinte, cam greu să găsești o variantă mai sănătoasă și mai rapidă de mâncare. Va trebui să mă iertați că nu știu cantitățile, dar creativitatea e prezentă și-n bucătărie 

Broccoli sauté cu morcovi

Buchețelele de broccoli se pun în tigaie cu ulei de măsline, sare, usturoi, ceapă verde, un praf de zahăr de nucă de cocos și foarte puțin suc de lămâie. Le lași pe foc doar câteva minute, le accesorizezi frumos cu felii de morcov et voilà!

Saute de morcovi si broccoli

Budincă de tapioca cu afine

Perlele de tapioca se fierb doar câteva minute cu puțin zahăr din nucă de cocos. Separat, mixezi o banană cu unt de cocos, afine, și carob (pudră de roșcove). După ce se răcește budinca le pui împreună și… asta-i tot.

Budinca de tapioca (1)

Bomboane de „ciocolată” fără ciocolată

Amesteci făină de cocos cu: unt de cocos, carob, prune uscate (tăiate), miere și scorțișoară. Formezi niște bile pe care le tăvălești prin fulgi de cocos și desertul e gata!

Bomboane de ciocolata

Sincer, mie mi s-a făcut poftă. Arată minunat și sunt sigură că sunt foarte gustoase. Nu trebuie să fii neapărat vegan ca să te bucuri de niște preparate simple, naturale, apetisante, iar cum temperaturile mari ne bat la ușă, aceste preparate rapide sunt ușor de gătit, nefiind nevoie să stai ore întregi în căldură și sunt și ușoare pentru siluetă.

Vă invit să vă delectați atât cu romanele prezentate mai sus, cât și cu aceste delicii rafinate, oriunde ați fi să vă bucurați de vară și de tot ce e frumos!

*imagini din arhiva personală a autoarei

21 thoughts on “De Gustibus: povești și rețete savuroase – Natașa Alina Culea

  1. Interesante propunerile Natașei, dar ce mă miră, ea e mereu foarte creativă. Nici eu nu sunt vegană, dar uneori mai “scap” în bucătăria lor și gătesc niște chestii extrem de delicioase 🙂 cum ar fi acele bomboane de ciocolată fără ciocolată prezentate în acest articol 🙂

    Liked by 1 person

  2. Pingback: #luneaculinara 2020 | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.