Oamenii au fost dintotdeauna fascinați de univers, de ceea ce se poate ascunde dincolo de linia orizontului, fie că ne referim la experiențele noastre de aici, de pe Terra, sau mai departe, dincolo de orizontul cosmic, în lumi îndepărtate pe care putem numai să ni le imaginăm.
Încă de mici visam cu ochii deschiși la aceste locuri ascunse cercetării noastre directe, la descoperiri și la aventuri. Iată de ce, de-a lungul anilor, multe dintre cele mai îndrăgite cărți pentru copii și adolescenți includeau în paginile lor călătorii fantastice și peripeții nemaivăzute. La fel stau lucrurile și cu acest prim volum din seria Pierduți printre stele, Misterele Zarondiei, de Gelu F. Achiș, un SF plin de savoare pentru adolescenți, care îi va familiariza pe tinerii cititori cu această lume fascinantă a science-fiction-ului.
Chiar dacă mulți cititori pretind că nu au citit sau nu pot citi SF, unii se tem de acest gen literar sau îl consideră de nișă, adevărul este că odată ce începi să pătrunzi ceea ce se află dincolo de acele coperți, devine din ce în ce mai clar că imaginația îți este testată, creativitatea se dezvoltă, în plus descoperi povești la fel de complexe și interesante ca în oricare altă zonă a literaturii, cu diferența că acțiunea acestor romane este plasată într-un spațiu diferit de tot ceea ce cunoaștem ca realitate concretă.
În Misterele Zarondiei, trei prieteni din Cluj, Raul, Vanesa și Dan, precum și câinele Bolt se trezesc pe o altă planetă, fără să își poată aminti cum anume au ajuns acolo. Planeta respectivă este plină de pericole, reprezentate în primul rând de fauna care o populează, însă eroii noștri, copii de 12 ani, sunt salvați de localnici, o specie inteligentă, humanoidă, numiți zagriți. Raul și Vanesa sunt salvați de zagriții din Tasorin, una dintre cele zece așezări din Zarondia, pe când Dan ajunge în grupul Exilaților, niște zagriți rebeli care nu mai fac parte din nicio comunitate și sunt în căutarea propriilor scopuri.
În prima parte a cărții descoperim, alături de Raul și Vanesa, civilizația zagriților. Partea interesantă este că puștii ardeleni se înțeleg cu zagriții în limba română, un mister care va fi descifrat abia înspre finalul cărții. Autorul a construit o lume bine legată pe planeta Masiv Al-Khaul, cu elemente multiple și complexe, începând cu geografia zonei, cu flora și fauna și mergând până la partea demografică: așezări, obiceiuri, îndeletniciri. Unii poate cred că a scrie un SF nu necesită mare efort, fiind mai mult un exercițiu de imaginație, ei bine, dacă atunci când acțiunea unei cărți e plasată în zona cotidianului nostru, în mediul cunoscut, este nevoie ca acesta să fie redat cât mai credibil, cu atât mai mare este nevoia atunci când se creează o lume nouă, care trebuie să respecte însă reguli de logică, de coeziune între toate elementele care o compun. Acest fapt se va reflecta în parcurgerea cu ușurință a lecturii, în înțelegerea acțiunii din carte și în gradul de realizare a unei atmosfere originale , în același timp versatile și respectând regulile acelei lumi.
Dincolo de worldbuilding, care după cum spuneam e foarte reușit, avem acțiunea foarte alertă. Autorul nu îi lasă pe protagoniști nici să răsufle, ei fiind în căutarea rezolvării misterului apariției lor pe planetă, dar și în a rezista pe meterezele acestei noi lumi și de a găsi o cale de a se întoarce acasă. Celor trei eroi inițiali li se adaugă un al patrulea, George, un băiat amuzant care era singurul om născut vreodată pe Masiv Al-Khaul. Cum a fost posibil acest lucru? Cei patru copii de origine terestră vor ajunge să joace un rol important în istoria Zarondiei. Pagină după pagină, misterele se conturează din ce în ce mai clar.
Deși copiii au 12 ani, la fel de bine puteau să aibă și 14-15 ani, ar fi fost la fel de verosimil. În principiu, vorbim de o carte pentru adolescenți, de la 12 ani în sus, o carte care îmbină aventurile îndrăgite de odinioară, în stilul Cireșarilor (amintiți în carte, de altfel) sau al lui Jules Verne, cu descoperirea unei lumi științifico-fantastice, o deschidere care îi va ajuta să nu ocolească genul, ci din contră, să fie cât mai curioși în privința acestuia și dornici de noi aventuri.
Intriga ne amintește de o altă operă îndrăgită, Vrăjitorul din Oz. Întocmai ca și Dorothy alături de prietenii ei, cei trei eroi descoperă o lume nouă, își fac aliați și prieteni printre localnici și merg pe urmele unor adevărate mistere specifice planetei Masiv Al-Khaul. Ce s-a întâmplat oare cu shabirii, o altă populație de pe planetă, diferită de nativii zagriți, veniți și ei din alte colțuri ale universului? Ce ascunde deșertul Zarondiei pe cuprinsul său și dincolo de el? Cum au ajuns românii noștri tocmai pe acea planetă și ce vor face ei mai departe?
Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul pe parcursul volumului. Finalul ne trezește dorința de a-i însoți pe protagoniști mai departe, în drumul lor către casă care se anunță plin de noi și noi aventuri.
Nu ezitați să le propuneți această lectură adolescenților din familie sau prietenilor de această vârstă. Dacă sunteți deja fani SF, le oferiți un punct de pornire în a îndrăgi și ei, la rândul lor, acest gen literar și, ca bonus, o puteți citi și dumneavoastră. Dacă nu sunteți fani SF, deschideți-le totuși această portiță lor și vă vor rămâne recunoscători.
Chiar asteptam cu interes impresiile tale, Ana! Mie una, mi-a plăcut enorm această serie.
Te felicit pentru recenzia captivantă!
LikeLiked by 2 people
Multumesc, Geo! Ai avut dreptate, a fost o lectura pe cinste, cum ar spune George. 🙂
LikeLiked by 1 person
🙂🙂🙂
LikeLiked by 2 people
Captivanta recenzie! O recomandare plina de aventuri si adrenalina. Felicitari, Ana, multumesc mult pentru frumoasa recomandare!❤
LikeLiked by 2 people
Cu mult drag! O lectura foarte placuta! ❤
LikeLiked by 1 person
Şi pe mine m-a captivat povestea ta despre această carte! Foarte frumos!
LikeLiked by 2 people
Multumesc mult, Potecuta! Ma bucur ca iti place!
LikeLike
Minunata si tentanta recenzie, Ana! ❤ Imi place acest gen de carti, chiart daca sunt pentru copii si adolescenti!
LikeLiked by 1 person
Multumesc! Pana la urma si noi, adultii, ne regasim in acesti copii. O carte pentru toate varstele, as putea sa o numesc.
LikeLiked by 1 person
Hmmm, ma tenteaza un pic sa o citesc. Multumesc de idee! ❤
LikeLiked by 1 person
Cu drag, e foarte faina! ❤
LikeLiked by 1 person
❤
LikeLiked by 1 person
Iiiii, o super-recomandare SF! Cu atat mai entuziast receptata! 😀
LikeLiked by 1 person
E faina tare! 🙂
LikeLiked by 1 person
Cu siguranță ar fi o pornire pentru o carte SF, deși se adresează adolescenților. Cred ca mi-ar plăcea!
LikeLiked by 1 person
Si eu cred, e foarte bine pusa la punct. ❤
LikeLiked by 1 person
Voi ține cont de recomandarea ta. Știu deja cui o voi recomanda.
LikeLiked by 1 person
Ce bine! Sper sa ii placa aventurile din Zarondia.
LikeLike
Pingback: Cântecul zăpezilor – Gelu F. Achiș | adropofinspiration
Pingback: Ce autori români am mai citit (7) | adropofinspiration
Pingback: Războiul Începutului – Gelu F. Achiș | adropofinspiration
Pingback: Recomandări de lectură pentru adolescenți (2) | adropofinspiration
Pingback: Selectii de iunie (2) | adropofinspiration
Pingback: Sabia Umbrelor – Gelu F. Achiș | adropofinspiration