Cartea de vrăji – Costin Neață

cartea de vraji

Am mai discutat despre faptul că, de multe ori, nu e întotdeauna ușor să atragi copiii mai mari înspre lectură. E de dorit ca ei să atribuie acestei experiențe mai degrabă ideea de relaxare decât de obligativitate, pentru a prinde drag de activitatea de a citi în sine. O carte scrisă de un tânăr autor în vârstă de 17 ani ar putea fi văzută ca o atracție în plus, ceva inedit, mai apropiat de ei.

Cartea de vrăji, de Costin Neață este o poveste fantasy pentru copii scrisă într-un ritm foarte fluid, lejer, aproape pot spune că s-a citit singură, eu neavând a depune alt efort decât acela de a da paginile. Protagonistul cărții este Mihai, un băiat de 16 ani ai cărui părinți se mută din București la Brașov, dând aglomerația capitalei pe aerul curat de la munte. Mihai nu este foarte încântat de acest lucru, mai ales că trebuie să îi lase în urmă pe Andrei și pe Clara, cei mai buni prieteni ai săi. Prima lui zi de școală nu începe sub cele mai bune auspicii, el întârzie și nimerește din greseală în bibliotecă, unde descoperă o carte misterioasă cu coperți negre din piele și un lacăt. Surprins de o bibliotecară de-a dreptul sinistră, ascunde cartea în sacou. În clasă, noul său coleg de bancă, Vlad, îl avertizează să nu mai viziteze biblioteca, din cauza acelei bibliotecare ciudate. Aceasta reușește totuși să îl înhațe când întârzie în școală după terminarea orelor, neezitând să îi ceară acea carte misterioasă și atacându-l atunci când nu obține ce și-a dorit. Bibliotecara se dovedește a fi o vrăjitoare malefică, iar Mihai e salvat la timp de colegul Vlad, care duce o viață dublă, dacă vreți: aparent, e un elev de clasa a zecea, ca oricare altul, dar pe de altă parte, face parte dintr-un ordin care vânează aceste creaturi ale răului. Vlad îi face o serie de dezvăluiri lui Mihai, care se dovedește înzestrat din naștere cu atribute vrăjitorești, fără să fie însă pe calea răului pe care se află majoritatea acestor ființe. Evident, apare și antagonista principală în scenă, o vrăjitoare milenară pe nume Cassandra, care dorește să învie o ființă a haosului și întunericului care doarme adânc în Groapa Marianelor, Chao-Tenebris.

Mihai se vede pus în situația de a lupta cu forțele răului alături de ceilalți vânători și de a descoperi că bunul său prieten, Andrei, știe mai multe decât el despre toate acestea. Cartea de vrăji este instrumentul prin care își poate trezi și folosi atributele. Povestea se dezvoltă, iar Mihai alături de prietenii săi și alți membri ai echipei trebuie să pornească într-o călătorie primejdioasă tocmai în Pacific, la Groapa Marianelor, pentru a o împiedica pe Cassandra și pe acoliții acesteia să trezească acea forță obscură.

Veți afla și trecutul Cassandrei, de ce a ajuns aceasta o vrăjitoare rea, veți citi despre dragoni, gargui și alte creaturi, veți asista la o serie de înfruntări și veți face cunoștință cu un personaj feminin foarte important în desfășurarea evenimentelor, despre care nu o să spun nimic altceva. 😀

Autorul speculează tema luptei ancestrale între bine și rău, creând o versiune proprie a acestei bătălii, forțelor haosului opunându-se cele ale ordinii. Faptele rele ale oamenilor nu fac decât să amplifice acest haos, fapt dovedit de povestea Cassandrei. Eroul principal are puțin din magia tuturor elementelor, dar este încă un începător în folosirea lor. Cartea constituie de fapt primul volum al unei serii intitulată Despre magie și alte secrete, deschizând cu acest prilej colecția Opal a Editurii UP, dedicată cărților pentru copii și tineret.

Povestea este însoțită de ilustrații fermecătoare, iar coperta promite multe mistere.

Autorul are imaginație și potențial, sunt foarte curioasă cum va dezvolta el această poveste în volumele următoare. Până atunci, copiii vor fi curioși să afle povestea cărții de vrăji și se vor bucura de o lectură ușoară și plăcută.

Carteadevraji2

 

25 thoughts on “Cartea de vrăji – Costin Neață

    • E pentru copii mai maricei, chiar adolescenti. 12-14 ani e un segment pe care il vad eu cu predilectie, dar si cei de alte varste se pot bucura de o poveste relaxanta, acestea sunt doar sugestii. Sa nu uitam ca autorul insusi este foarte tanar. 🙂

      Liked by 1 person

  1. Sigur mi-ar plăcea s-o citesc, mai ales că în ultima vreme am tot citit astfel de cărți, adică cărți pentru copii mari. Vara trecută, fiind în țară, am reuşit să stau două săptămâni în casa mea! Ei, şi cum puteam să-mi petrec timpul în cel mai plăcut mod?!? Citind, evident! Şi ce crezi că am descoperit în bibliotecă!? Roald Dahl! Şi-am ciiiitiiit! E savuros acest scriitor!

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Ce autori români am mai citit (7) | adropofinspiration

  3. Pingback: Trezirea focului – Costin Neață | adropofinspiration

  4. Pingback: Ce autori români am mai citit (12) | adropofinspiration

  5. Pingback: De Gustibus: povești și rețete savuroase – Costin Neață | adropofinspiration

  6. Pingback: Foamea de întuneric – Costin Neață | adropofinspiration

  7. Pingback: Timpul luminii – Costin Neață | adropofinspiration

  8. Pingback: Viv’Infernum, Șoaptele morții – Costin Neață | adropofinspiration

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.