Vreme ciudată la Tokio – Hiromi Kawakami

Vreme ciudata la Tokio

Personal, când drama vieții mă subjugă efemer, iau rapidul de Constanța, s-o văd iarăși, s-o văd pe Noros Cecer” cânta Mircea Vintilă. Eu fac altceva, anume citesc romane japoneze. Este, pentru mine cel puțin, ceva liniștitor în stilul lor, în a mă teleporta instant într-o lume atât de diferită de a noastră, încât pare de-a dreptul de pe altă planetă, în a plonja în modul lor de viață și de gândire, ba chiar și în zona culinară atât de specifică.

Oricum ai privi lucrurile, Japonia este fascinantă, fie cea de odinioară, fie cea contemporană. Vreme ciudată la Tokio, de Hiromi Kawakami, este dincolo de orice un roman de dragoste, care nu are prea multe în comun cu ceea ce obișnuim să numim în ziua de azi romance. Deși e un roman destul de mic ca întindere, l-am citit pe îndelete, ușor, fără nicio grabă. M-am delectat cu el, aș putea spune.

Intriga este relativ simplă: Tsukiko, o tânără de 38 de ani îl reîntâlnește întâmplător pe fostul ei profesor de literatură și astfel începe o relație foarte interesantă între doi oameni singuri, care pe de o parte au atâtea în comun, iar pe de alta sunt foarte deosebiți. Tsukiko nu își poate aminti, la prima întâlnire întâmplătoare, numele profesorului și începe să îl numească sensei. Astfel i se va adresa pe tot parcursul romanului, chiar și în gândurile sale.

Ușor-ușor, începe să se înfiripe o legătură stranie, deosebită, autentică între cei doi. Mai toate întâlnirile lor sunt întâmplătoare – locuind în aceeași zonă, dau mai mereu unul peste celălalt: la piață, pe stradă sau la localul lui Satoru, unde obișnuiesc să își petreacă adeseori serile, fie că e vară, toamnă, iarnă sau primăvară, delectându-se cu bunătăți de sezon. Inutil să precizez că preparatele specific japoneze mi-au făcut o mare poftă de mâncare.

Narațiunea la persoana I din perspectiva lui Tsukiko pune accentul pe viața ei personală, care se revitalizează odată cu reîntâlnirea lui sensei. Autoarea a evitat cu atenție să ducă romanul în zona de chick-lit sau în cea corporatistă, lăsând viața profesională a lui Tsukiko în umbră. Știm doar că este o profesionistă singuratică, o femeie care a avut parte de mai multe relații nesatisfăcătoare, o fire plăcută, puțin copilăroasă, care nu este deloc disperată să se mărite și nu se teme de a se bucura de micile plăceri ale vieții.

woman-walking-on-street-under-the-umbrella - pikrepo

sursa: pikrepo.com

Sensei este ceea ce am putea numi un domn în vârstă care se ține foarte bine. Are o condiție fizică mai bună chiar decât Tsukiko, este mereu elegant și pedant, cărând după el o servietă, bea sake cot la cot cu tânăra și îi împărtășește chiar și preferințele culinare. Numai când vine vorba de baseball nu se înțeleg deloc.

Deși la prima vedere s-ar putea crede că Tsukiko este cea care oferă prospețimea tinereții în această relație neconvențională, care în cea mai mare parte a desfășurării acțiunii poate fi numită o prietenie specială, de fapt sensei este cel care inițiază o serie de experiențe noi pentru tânără: o duce de exemplu la o sală de jocuri, la Festivalul florilor de cireș de la școală, pe o insulă la o pensiune. Se dovedește că sensei ascunde o suferință din trecut, legată de fosta soție, excentrica Sumiyo.

Stilul elegant al autoarei m-a încântat, modul în care a trasat arcul relației celor doi, subtilitatea cu care crește tensiunea sentimentală și erotică a lui Tsukiko, aproape pe nesimțite. În mijlocul orașului cosmopolit, imens, a creat o oază de spirit japonez, prin intermediul celor doi protagoniști.

Eu am perceput astfel mesajul romanului: dragostea poate veni la orice vârstă, convențiile nu își au locul atunci când există sentimente adevărate, iar micile bucurii ale vieții trebuie apreciate la adevărata lor valoare.

O lectură plină de farmec, pe care o recomand cu drag!

16 thoughts on “Vreme ciudată la Tokio – Hiromi Kawakami

  1. Pingback: Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano – Hiromi Kawakami | adropofinspiration

  2. Pingback: Selectii de iunie (2) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.