Cântecul zăpezilor – Gelu F. Achiș

Cantecul zapezilor

Dragi prieteni iubitori de lectură, vă amintiți că, nu demult, vă recomandam un roman pe care l-am citit cu o deosebită plăcere, Misterele Zarondiei, de Gelu F. Achiș, acesta fiind primul volum din seria Pierduți printre stele.

Volumul mi-a redeschis apetitul pentru SF, un gen agreat de mine, cu care mă delectasem de mai multe ori în trecut, dar pe care în ultima vreme l-am cam abandonat, pe nedrept pot să zic. Așadar, nu am întârziat să iau la citit cel de-al doilea volum, Cântecul zăpezilor, despre care voi scrie în continuare câteva cuvinte.

Ca experiență de lectură, această continuare este exact așa cum ți-o dorești, din multe puncte de vedere. Autorul menține stilul: ritmul extrem de alert al acțiunii, personajele își păstrează vigoarea cu care au fost create și confirmă concluziile din primul volum, worldbuilding-ul este spectaculos, aventurile mutându-se pe o nouă planetă. Călătorii noștri în spațiu ajung într-o lume pe cale să se autodistrugă în scurt timp. Singurul aztan rămas din specia lui îi pune la curent cu cele știute de el despre Pietrele Începutului, doar ele fiind capabile să îi întoarcă pe copii pe Pământ. Le pune la dispoziție o navă inteligentă și îi trimite în spațiu, pe urmele acestora. Bucuroși nevoie mare, copiii botează noua lor navă România, însă lucrurile iau o întorsătură urâtă chiar de la început: sunt prinși în Curentul Morții, un fel de fluviu cosmic de energie care nu mai permite menținerea controlului asupra navei, fiind aruncați pe o planetă înghețată.

Odată ajunși acolo, cei patru preadolescenți și câinele Bolt trebuie să își testeze la maximum capacitatea de supraviețuire, trecând prin momente nespus de dificile. Iau contact cu localnicii de pe acea planetă, întâi cu enienii, ființe sosite din alt colț al spațiului, de origine gazoasă, apoi cu nativii drasini. Ușor-ușor, se conturează complexitatea acestei lumi neprielnice, plină de zăpadă și de gheață la suprafață, care însă ascunde în interior o adevărată civilizație subterană, mai multe rase și un pericol teribil pe cale să se dezlănțuie.

Cei cinci călători printre stele sunt nevoiți să se despartă pe parcurs: George, Vanesa și Bolt descoperă un magnific oraș subpământean, locuit de drasini și de tarieni, construit cu scopul de a ține piept unor ființe încuiate într-un domeniu numit Tărâmul Întunecat, urdukanii, extrem de periculoși și de distrugători. Raul și Dan pornesc pe o altă cale, sperând să supraviețuiască și, cumva în drumul lor, unii dintre ei să găsească orice indicii privind Pietrele Începutului. Căile le sunt presărate de aventuri nenumărate, alături de diferiții locuitori ai planetei, fie ei buni, fie răi, cu propriile planuri și manevre.

Autorul a creat o lume complexă, cu o istorie proprie, având grijă să țeasă fire epice bine legate, care să susțină o poveste din ce în ce mai amplă. Piesele acestui puzzle se așază fiecare la locul ei, din aproape în aproape.

Fiind o serie țintită cu predilecție către adolescenți, am găsit personajele bine creionate, încă din primul volum. Părerea mea este că modul lor de a gândi și de a acționa este al unor adolescenți ceva mai mari. Știu că sunt puști de 12 ani foarte capabili și dezghetați, dar posibilitatea să avem patru la un loc este destul de mică. Eu le-aș fi dat în jur de cincisprezece ani, dar iarăși, e doar un detaliu care nu încurcă în vreun fel lectura.

Raul este același individ cu stofă de lider, Dan – băiatul care tace și face, Vanesa – un fel de Hermione Granger a grupului, cu accente de tip Mary Sue, dar care nu supără la vârsta lor și George – ei bine, George este sarea și piperul. Când se lansează într-un discurs al lui tipic, e imposibil să nu îți smulgă un zâmbet.

Nu doar protagoniștii sunt bine reprezentați, ci și personajele secundare, feluriții nativi ai planetei.

Pe deasupra, autorul a găsit și un twist foarte fain înspre final, chiar demn de apreciat. Se vede nu numai talentul, dar și îndemânarea aici. Toate firele epice sunt strânse și îmbinate foarte bine, informația redată prompt, nelăsând loc de ambiguități sau defecte majore de logică. Chiar și faptul că protagoniștii scapă mai puțin șifonați decât ar cere situația este specific acestui tip de roman de aventuri, fie ele și pe alte planete.

Gelu F. Achiș a reușit să creeze un ansamblu narativ nu numai atrăgător, dar suficient de complet cât să bifeze cinci stele fără probleme. Autorul dovedește cu prisosință calități care îl vor propulsa între numele consacrate ale genului, dacă insistă pe acest drum.

În concluzie, seria se desfășoară frumos, volumul acesta confirmă buna impresie creată de primul și o accentuează, făcând din lectura celui de-al treilea volum o experiență mult-așteptată.

Nu ezitați să descoperiți aceste lumi fascinante create de autorul Gelu F. Achiș, veți fi cu siguranță surprinși și încântați de lectură!

15 thoughts on “Cântecul zăpezilor – Gelu F. Achiș

  • Deja fusesem surprinsa foarte placut de primul volum, acesta nu a facut decat sa confirme trendul ascendent pe care il asteptam de la poveste. Nu-i de mirare ca ti-a placut, e chiar o serie foarte buna.

   Like

  • SF, fin pacate, este inca un gen nedreptatit, asa cum era si fantasy acum o vreme. Autori excelenti au reusit sa sparga barierele in fantasy, mai ales in cel epic, cred ca si SF se va bucura de un nou trend ascendent, mai ales ca in secolul XX a fost pe val. Seria aceasta este numai buna ca sa te familiarizezi cu genul, avand multe, multe aventuri.

   Liked by 1 person

 1. Pingback: Ce autori români am mai citit (7) | adropofinspiration

 2. Pingback: Războiul Începutului – Gelu F. Achiș | adropofinspiration

 3. Pingback: Recomandări de lectură pentru adolescenți (2) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.