Serii neterminate

books-library-series-pxfuelsursa: pxfuel.com

Mulți cititori declară că preferă romanele de sine-stătătoare, sau că citesc serii doar dacă acestea au fost integral publicate. Recunosc că nu am avut niciodată problema aceasta, dar atunci când timpul de așteptare se prelungește peste o anumită limită, devine probabil frustrant pentru orice cititor împătimit.

Cred că una dintre primele serii pe care le-am citit a fost Cronicile vampirilor, de Anne Rice. Am pornit cu Vampirul Lestat (primul roman nu l-am citit nici până azi, dar am văzut vestitul film Interviu cu un vampir). Nu am citit toată seria, de fapt nici nu știu dacă s-a publicat toată la noi, ultima în bibliotecă a fost, dacă îmi amintesc bine, Vampirul Armand. Apoi am citit Stăpânul Inelelor, de Tolkien, trilogie evident terminată de decenii. Au urmat apoi din ce în ce mai multe serii, fie ele fantasy, SF sau ficțiune istorică. M-am îndrăgostit de serii mai mult decât de cărțile de sine-stătătoare, fiindcă au foarte multe plusuri, în special pe genurile amintite. Altminteri, îmi plac și romanele scurte de calitate sau volumele de povestiri, care adeseori sunt chiar esențe tari ținute în sticluțe mici.

Ce minusuri există, însă, la serii? Dacă sunt bine scrise, foarte puține, însă cel mai mare își face simțită prezența atunci când apariția volumelor nu are un ritm constant. Aici o să amintesc câteva cazuri:

Cântec de gheață și foc, de George Martin. Datorită ecranizării HBO, cred că nu au mai rămas prea mulți oameni (cititori sau nu) care să nu fi auzit de această serie. Ecranizările faimoase ajută enorm la popularizarea unor cărți, deși se remarcaseră deja anterior acestora. Din păcate, e valabil și reversul medaliei, cu ecranizări deloc reușite, un subiect pe care o să îl abordez cu altă ocazie. Revenind la ASOIAF, fanii așteaptă deja din 2011 următorul volum, care să ducă povestea marilor case din Westeros mai departe. S-au făcut glume nenumărate despre acest subiect, s-au emis o serie de speculații (chiar și eu am crezut mult timp că Martin are gata de lansare următorul volum, dar așteaptă să se termine serialul pentru mai multă vâlvă). Deocamdată, nu știu ce să cred, însă Martin pare foarte chill când vine vorba de acest subiect.

Cronicile Ucigașului-de-Regi, de Patrick Rothfuss. Tot în 2011 a apărut și al doilea volum din preconizata trilogie, Teama înțeleptului. M-au cucerit aceste cărți și stilul lui Rothfuss. Se pare însă că acesta devine foarte sensibil când fanii îi “cer socoteală”, dorind să știe când va apărea, totuși, următorul volum. De aici se poate dezvolta o întreagă diatribă – până la urmă, fiecare autor ajunge în fața oamenilor prin opera sa. Cititorul îl va vedea în primul rând ca autor, abia apoi ca om, mai ales că majoritatea nu ajung să cunoască personal autorii, să știe prin ce trece fiecare. Lipsa de comunicare poate atrage după sine reacții extreme, de ambele părți. Eu sper totuși că domnul Rothfuss să depășească orice îl reține în prezent și să termine cât mai curând trilogia.

Ticălosul gentilom, de Scott Lynch. Eu, din fericire, am citit de curând primele două volume, al treilea apărând în 2013. De atunci, se pare că autorul a trecut prin momente grele, ceea ce a întârziat apariția celui de-al patrulea volum. Fiind mult mai deschis cu fanii, aceștia se dovedesc și ei mai înțelegători și așteaptă cu mai multă răbdare continuarea poveștii. Eu aștept să se publice al treilea volum și la noi, având în vedere că au trecut opt ani de la publicarea volumului Pirații mărilor roșii pe care l-am citit eu de curând. Ceea ce mă duce la a doua parte a discuției.

-VA URMA-

8 thoughts on “Serii neterminate

  1. Singura serie căreia i-am dat curs este cea din care face parte Visul își alege visătorul. Și nu îmi pare rău, este una dintre cele mai minunate povesti citite. Și abia aștept continuarea, sper sa nu mai dureze mult.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.