Serii neterminate (II)

book-girl-model-pile-of-books-reading-books-pikistsursa: Pikist

Acest articol este continuarea celui de ieri. Ieșea prea lung și riscam să vă plictisesc, ceea ce mi-ar fi produs o mare tristețe. 🙂 

De cele mai multe ori, problema nu o constituie faptul că autorii nu au terminat seriile, ci acela că destule edituri încep serii și fie nu le mai termină, fie le scot pe piață într-un ritm extrem de lent. Sunt foarte multe exemple, mă rezum doar la câteva și vă invit să postați în comentarii, dacă doriți,  ce serii începute ați vrea să continue.

În primul rând, seria Poldark. Nu am înțeles deloc ce s-a întâmplat cu această serie. Cei de la Litera au publicat opt volume, al optulea în august 2017, după care nimic. Nu ni s-a comunicat în niciun moment în mod clar dacă se mai continuă seria sau nu, iar dacă nu, care este motivul. Totul în condițiile în care au reeditat pe bandă rulantă cărți apărute inițial în colecția Lira.

Apoi, am ce am cu două serii foarte faine pentru adolescenți – Cronicile Wardstone, de Joseph Delaney și Septimus Heap, de Angie Sage. Povestea lui Slither a apărut în 2016, dar apoi… pauză. Am tot așteptat-o pe Alice, dar se pare că s-a rătăcit pe undeva, ultimele două volume din serie rămânând în suspensie. Nu mai zic că între timp autorul a publicat o nouă serie în continuarea Cronicilor Wardstone – The Starblade Chronicles.

Similar s-au petrecut lucrurile cu Septimus Heap. După publicarea volumului al șaselea, Fieful, s-a blocat seria. Mai era doar un volum de tradus! Unul singur!

Înțeleg că o serie poate să nu prindă, cum s-a întâmplat cu Cronicile Malazane la noi, de exemplu, apărută când oamenii încă nu prinseseră gustul de epic veritabil. Poate este nevoie de o strategie de marketing mai aparte, de niște campanii, de niște reduceri, de ceva care să rămână în mintea cititorului, să îl atragă. Am văzut, mai nou, că apar, pe la felurite edituri, serii nou-nouțe de pe piața internațională, lansate cu surle și trâmbițe, pe care mulți cititori le percep drept dezamăgitoare. Totul în contextul în care zeci de serii fantasy, SF, romance etc. își așteaptă continuarea sau, mai bine zis, fanii așteaptă. Și așteaptă. Și așteaptă. Dacă întrebi, răspunsul e de cele mai multe ori vag.

Eu sper să apară cât mai curând măcar partea a doua de la Visul își alege visătorul, de Laini Taylor, o carte superbă, care a avut și succes, zic eu.

Mulți se supără atunci când cititorii spun că vor să citească în original. Recunosc că am început și eu să procedez astfel, deși e mai scump, cărțile în limba engleză având foarte rar reduceri substanțiale. Mi-ar plăcea să știu că iau cărțile în limba română, că seriile continuă într-un ritm rezonabil, fie că vorbim de autor sau de edituri.

M-am cam întins cu articolul acesta, scuze și sper că nu v-am plictisit. Voi ce volume așteptați cu nerăbdare?

7 thoughts on “Serii neterminate (II)

  1. Sunt total de acord cu tine. Si sunt multe edituri care au serii începute și necontinuate. Nici nu mă mai mir că începem sa le citim in engleză când vedem ca autori buni sunt traduși rar la noi, iar cei slabi apar pe bandă rulantă…
    Să mai întreb și de respectul fața de cititorul care cumpara cărți și se așteaptă sa primească seria întreagă?
    Pe primul loc la serii începute și abandonate consider că este Leda, urmată de Epica și alte edituri.

    Liked by 4 people

  2. De asta prefer cărțile de sine stătătoare, sa nu aștept continuările. Cu to acestea, mai ciresc și serii. Acum aștept volumul trei din Colecționarul.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.