Pui cu sos de soia

wooden-spoon-heart-love-cutlerysursa: pixabay.com

Încep acest articol culinar cu o întrebare (retorică sau nu, cum vreţi să o apreciaţi). Anume, cum de, pe timp de vară, cele mai multe restaurante nu îşi adaptează meniul, ci rămân la aceleaşi variante pe care le au, de exemplu şi iarna? Aş gusta o varietate de supă rece, dar de cele mai multe ori ai de ales tot între ciorba de burtă, de perişoare, de văcuţă sau, cu puţin noroc, a la grec. Ceva garnituri de legume de sezon? Foarte rar vezi. Salatele îşi menţin scorurile, ce dacă găseşti roşii mai ieftine vara decât iarna. O parte din răspundere o poartă şi clienţii, care sunt foarte conservatori şi preferă aceeaşi ceafă cu cartofi prăjiţi, în ciuda a tot şi a toate.

Acum mulţi ani, în timp ce lucram într-un restaurant în timpul sezonului estival, nu încetam să mă mir câţi turişti preferau să consume ciorba fierbinte de burtă, când afară erau cel puţin 30 de grade Celsius. Nu mai lucrez de mult în domeniu, dar mergând pe la “impinge-tava”, văd aceleaşi feluri tradiţionale, grele, în vitrinele calde, foarte căutate, desigur. Se pare că e o reţetă de succes, aceasta: bucătarii nu riscă, nici clienţii. Toată lumea merge la sigur.

Fără nicio legătură cu introspecţiile de mai sus, azi vă propun să încercaţi acest delicios piept de pui cu sos de soia, care merge de minune cu o garnitură de linte şi nişte paste cu ou în stil german (spatzle). De obicei, cele două garnituri se serveau în mod tradiţional cu cârnaţi, eu însă am făcut o modificare şi le-am alăturat acestor bucăţele delicioase de pui.

Ingrediente:

500 g piept de pui, cuburi;

usturoi zdrobit sau pudră, după gust;

sos de soia;

piper.

Puneţi într-un bol carnea, acoperiţi cu sos de soia, presaraţi usturoi şi piper, amestecaţi. Aceasta este cea mai simplă variantă, puteţi adăuga şi muştar sau pasta de tomate. Lăsaţi vreo două ore la frigider, apoi introduceţi la cuptorul încins la 200 C, pentru jumătate de oră. Atenţie! Nu adăugaţi sare în plus, sosul de soia e suficient de sărat.

Pentru garnitura cu linte, aveţi nevoie de o ceapă roşie, medie, tocată şi de două conserve de linte fiartă, puţin suc de lămâie, ulei de măsline, sare şi piper. Căliţi ceapă în puţin ulei, până se înmoaie uşor, apoi adăugaţi lintea scursă, amestecaţi, asezonaţi cu sare şi piper şi suc de lămâie, după gust. Opriţi focul.

Eu am luat spatzle proaspete, din comerţ, de la Lidl. Le-am fiert 2-3 minute, până s-au ridicat la suprafaţă şi le-am pus alături. Se pot şi căli în unt, dacă vreţi, dar am mers pe varianta mai simplă, de vară.

Serviţi pieptul de pui alături de cele două garnituri.

Poftă bună!

P. S. Din păcate, nu am poză pentru preparat, am reuşit cumva performanta să o pierd. Cu toate acestea, este ceva bun şi inedit, vă invit să încercaţi!

17 thoughts on “Pui cu sos de soia

  1. Nu sună rău deloc ! 😊
    Și eu aș prefera ceva mai racoros și acrișor în materie de ciorbe.
    Cred că merge mult mai bine o ciorbă alagrec sau cu legume, decât o ciorbă de burtă care mi s-ar părea cam greoaie pentru căldura de afară..
    O săptămână superbă, Ana.!

    Liked by 2 people

  2. Cu ceafa de porc&comp nu comentez… dar cu supele calde ar fi, paote, ceva în chestia aia că pe caniculă bei ceai fierbinte ca să te răcoresști… nu știu, zic și eu ce mai citesc fără să aplic, că în practică caut gheața și în stare pură :))

    Liked by 1 person

    • Ceaiul fierbinte e usor, ajuta si la digestie. Nu stiu ce sa zic de ciorbele acestea pline de grasimi de tot felul… dar poate sunt racoritoare, intr-adevar! In mod sigur transpiri bine in fata lor! 😀

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.