sursa: pixabay.com
Încep acest articol culinar cu o întrebare (retorică sau nu, cum vreţi să o apreciaţi). Anume, cum de, pe timp de vară, cele mai multe restaurante nu îşi adaptează meniul, ci rămân la aceleaşi variante pe care le au, de exemplu şi iarna? Aş gusta o varietate de supă rece, dar de cele mai multe ori ai de ales tot între ciorba de burtă, de perişoare, de văcuţă sau, cu puţin noroc, a la grec. Ceva garnituri de legume de sezon? Foarte rar vezi. Salatele îşi menţin scorurile, ce dacă găseşti roşii mai ieftine vara decât iarna. O parte din răspundere o poartă şi clienţii, care sunt foarte conservatori şi preferă aceeaşi ceafă cu cartofi prăjiţi, în ciuda a tot şi a toate.
Acum mulţi ani, în timp ce lucram într-un restaurant în timpul sezonului estival, nu încetam să mă mir câţi turişti preferau să consume ciorba fierbinte de burtă, când afară erau cel puţin 30 de grade Celsius. Nu mai lucrez de mult în domeniu, dar mergând pe la “impinge-tava”, văd aceleaşi feluri tradiţionale, grele, în vitrinele calde, foarte căutate, desigur. Se pare că e o reţetă de succes, aceasta: bucătarii nu riscă, nici clienţii. Toată lumea merge la sigur.
Fără nicio legătură cu introspecţiile de mai sus, azi vă propun să încercaţi acest delicios piept de pui cu sos de soia, care merge de minune cu o garnitură de linte şi nişte paste cu ou în stil german (spatzle). De obicei, cele două garnituri se serveau în mod tradiţional cu cârnaţi, eu însă am făcut o modificare şi le-am alăturat acestor bucăţele delicioase de pui.
Ingrediente:
500 g piept de pui, cuburi;
usturoi zdrobit sau pudră, după gust;
sos de soia;
piper.
Puneţi într-un bol carnea, acoperiţi cu sos de soia, presaraţi usturoi şi piper, amestecaţi. Aceasta este cea mai simplă variantă, puteţi adăuga şi muştar sau pasta de tomate. Lăsaţi vreo două ore la frigider, apoi introduceţi la cuptorul încins la 200 C, pentru jumătate de oră. Atenţie! Nu adăugaţi sare în plus, sosul de soia e suficient de sărat.
Pentru garnitura cu linte, aveţi nevoie de o ceapă roşie, medie, tocată şi de două conserve de linte fiartă, puţin suc de lămâie, ulei de măsline, sare şi piper. Căliţi ceapă în puţin ulei, până se înmoaie uşor, apoi adăugaţi lintea scursă, amestecaţi, asezonaţi cu sare şi piper şi suc de lămâie, după gust. Opriţi focul.
Eu am luat spatzle proaspete, din comerţ, de la Lidl. Le-am fiert 2-3 minute, până s-au ridicat la suprafaţă şi le-am pus alături. Se pot şi căli în unt, dacă vreţi, dar am mers pe varianta mai simplă, de vară.
Serviţi pieptul de pui alături de cele două garnituri.
Poftă bună!
P. S. Din păcate, nu am poză pentru preparat, am reuşit cumva performanta să o pierd. Cu toate acestea, este ceva bun şi inedit, vă invit să încercaţi!
Nu sună rău deloc ! 😊
Și eu aș prefera ceva mai racoros și acrișor în materie de ciorbe.
Cred că merge mult mai bine o ciorbă alagrec sau cu legume, decât o ciorbă de burtă care mi s-ar părea cam greoaie pentru căldura de afară..
O săptămână superbă, Ana.!
LikeLiked by 2 people
Cred ca multa lume ar aprecia. 🙂 Ma bucur ca iti place reteta, o saptamana cat mai frumoasa, Stef! 🙂
LikeLiked by 1 person
Chiar o voi încerca, mi-ai făcut poftă! Şi aş mânca acum şi o supă cremă rece, că tare bine ai zis cu adaptarea meniurilor!
LikeLiked by 2 people
Sa imi spui daca ti-a placut, Potecuta! ❤ Sau o supa de rosii! ❤
LikeLiked by 1 person
Daa, aia de roşii e bestială! 😉
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc pentru sugestie, Ana!
LikeLiked by 3 people
Cu multa palcere, sper sa iti placa! ❤
LikeLiked by 1 person
Suna tare bine, multumesc pentru idee! ❤
LikeLiked by 2 people
Cu drag, sper sa iti placa aroma acestui preparat si gustul deosebit!
LikeLike
Cu ceafa de porc&comp nu comentez… dar cu supele calde ar fi, paote, ceva în chestia aia că pe caniculă bei ceai fierbinte ca să te răcoresști… nu știu, zic și eu ce mai citesc fără să aplic, că în practică caut gheața și în stare pură :))
LikeLiked by 1 person
Ceaiul fierbinte e usor, ajuta si la digestie. Nu stiu ce sa zic de ciorbele acestea pline de grasimi de tot felul… dar poate sunt racoritoare, intr-adevar! In mod sigur transpiri bine in fata lor! 😀
LikeLiked by 1 person
Chiar daca nu are fotografie, ai descris preparatul atat de bine, incat mi-l imaginez perfect. Ce gustos: miam-miam. 😀 A mai ramas doar sa ma decid care e cel mai bun sezon in care sa il devorez.
LikeLiked by 2 people
E potrivit in orice sezon, rapid si bun. Vara e avantajul ca se prepara rapid, dar asta e un avantaj oricand, pana la urma, nu? Aromele sunt mai degraba de toamna-iarna.
LikeLiked by 1 person
Îmi place mult sosul de soia. Îl folosesc des, mai ales la pui.
LikeLiked by 2 people
E foarte bun si nu mai trebuie nici sare.
LikeLike
Ce bun pare! Nu am încercat niciodată sosul de soia. Chiar voi testa aceasta rețetă. Cat despre introspecție, ai mare dreptate, rar sa fie ceva nou.
LikeLiked by 1 person
E foarte bun sosul de soia. Sa nu uiti ca el e sarat, nu mai e nevoie de sare in plus. 🙂
LikeLiked by 1 person