Războiul Începutului este cea de-a treia parte a seriei Pierduți printre stele, de Gelu F. Achiș. Primele două părți, Misterele Zarondiei și Cântecul zăpezilor, i-au transportat pe cititori într-o călătorie fascinantă prin univers, pe planete diferite, alături de cei patru adolescenți, Raul, Dan, Vanesa și George. De această dată, lucrurile se complică și mai mult, autorul proiectând o viziune extinsă care implică nu doar ideea acestui univers, așa cum îl știm și ni-l imaginăm cu resursele fizice și științifice pe care cunoașterea noastră actuală ne-o permite, ci chiar ideea de dimensiuni multiple, care duc totul într-o zonă mult mai amplă a cunoașterii, implicând misterele vieții și ale morții, traseul ființelor ca entități dincolo de orizonturile înguste ale palpabilului.
Protagoniștii noștri au crescut, adolescenți în toată puterea cuvântului, trăind inclusiv primii fiori ai dragostei, de care nu sunt scutiți nici călătorii interstelari.
Cei patru urmăresc pista dezvăluită lor la finalul volumului anterior. Misterioasele pietre ale începutului sunt singura modalitate pe care ei o cunosc de a putea reveni pe Pământ, iar una dintre aceste artefacte ar putea exista pe planeta Nordanya, locul de baștină al Kemyei F. Poh, unul dintre personajele cele mai interesante de care aflaseră ei până atunci. Pe această planetă se poate ajunge doar prin participarea la un mare concurs care se desfășoară acolo. Tinerii noștri prieteni se înscriu la preselecții și reușesc, cu multe greutăți, să se afle printre echipele calificate. Pe insula Gweekundoa, unde se desfășoară concursul acesta foarte periculos și care ascunde lucruri pe care nici nu și le pot închipui, au loc, rând pe rând, o serie de revelații zguduitoare. Ei descoperă că Piatra Începutului pe urmele căreia se află a fost mutată în cea de-a treia dimensiune existențială, Dimensiunea Kugulad, aflată dincolo de Dimensiunea Morților. În acea lume, populată de Titani și Inelari, două rase de ființe foarte evoluate, s-a crezut că Piatra Începutului este în siguranță, dincolo de accesul majorității ființelor și fără a putea face vreun rău sau aduce vreo perturbare în Dimensiunea Vieții, cea unde se află și universul nostru.
Iată însă că o parte din vechiul dușman al creației, Ezgahulul, a supraviețuit și vrea cu tot dinadinsul să își recapete puterile inițiale, fiind un adevărat distrugător de planete și de stele. Luând în stăpânire un corp, a căutat timp de milenii ascunzătoarea Pietrei Începutului și a dat în sfârșit de ea. Cei patru tineri își dau seama că miza este cu mult mai mare decât orice ar fi putut ei să își imagineze. Dacă Ezgahulul pune mâna pe Piatră, toate dimensiunile vor fi răscolite din rădăcini, universurile vor cădea precum piesele de domino și bazele creației înseși se vor zgudui. Singurii care pot opri cea mai periculoasă creatură din univers(uri) sunt chiar ei, cei patru adolescenți originari de pe Terra.
Războiul Începutului este o înfruntare teribilă, între forțe colosale, iar fiecare dintre cei patru va avea rolul lui important în desfășurarea lui. Autorul a introdus și alte personaje în mijlocul conflictului, dintre care cel mai interesant este He Ze Te, o ființă superioară decăzută care dorește să se revanșeze pentru consecințele nedorite ale faptelor din trecut.
După cum bine știți, tema aceasta a eroilor aparent neînsemnați, care ajung să joace un rol important în destinul omenirii sau, raportat la dimensiuni cosmice, destinul creației în sine, a fost abordată cu mult succes de-a lungul anilor, începând cu basmele tradiționale ale fiecărui popor și ajungând inclusiv la hobbitii lui Tolkien. Chiar dacă în SF nu a fost atât de folosită, într-o serie dedicată adolescenților este bine inserată, aceștia căutând eroi cu care să se poată identifica, iar în această privință autorul a bifat o reușită. Ajungând însă spre finalul seriei, am remarcat că personajele au rămas cumva lineare, cam pe aceleași coordonate pe care începuseră aceste aventuri. Recunosc că mi-ar fi plăcut, având în vedere faptul că ei petrec câțiva ani pământeni în mijlocul vârtejului de evenimente provocat de teleportarea lor inițială, să văd ceva mai mult zbucium în procesul lor de maturizare, care s-a produs foarte lin, în ciuda tuturor întâmplărilor prin care au trecut. Ar fi putut avea un mare plus din aceste valențe de bildungsroman, dacă personajele ar fi urmat, în paralel, un traseu mai alambicat pe calea maturizării. Fiind însă un roman SF de aventuri pentru copii și adolescenți, nu este ceva care să deranjeze, autorul alegând în schimb să pună accentul pe dezvoltarea cât mai ramificată a planurilor de desfășurare a acțiunii, care ating proporții epice.
Imaginația pusă la bătaie de către autor este de-a dreptul admirabilă, totodată se evidențiază și o cultură solidă a acestuia referitor la genul Sf&F. La un moment dat, firele epice transcend domeniul fizicii pentru o zonă a metafizicii, dacă îmi permiteți. Numai în acest volum al treilea este material suficient pentru mai multe volume, aceasta este impresia mea. Din tot acest amalgam de idei, bine justificate de altfel, după cum vă spuneam și după lectura volumelor anterioare, s-ar fi putut scrie de două ori mai mult, cu accentul ceva mai pronunțat pe trăirile eroilor și dezvoltarea lor.
Chiar și așa, este ca un fel de cursă nebunească și plină de adrenalină, care stimulează imaginația oricărui cititor.
Cred că ați citit cu toții cărți despre care, la final, ați simțit că puteau fi mai scurte, că pe alocuri autorii s-au lungit inutil. În acest caz, senzația este cumva opusă: totul e condensat, epic însă fără să-și fi declanșat întregul potențial.
Partea de final însă este pur și simplu excelentă. Fiecare cititor a întâlnit, cred, cel puțin o carte bună, cu un final dezamăgitor. Nu din punct de vedere al unui final fericit, ci pur și simplu un final care e abrupt, ilogic, nu se leagă cu restul operei sau cu mesajul transmis. Nu e cazul aici, Gelu F. Achiș a reușit un final care dă un mare plus întregii trilogii.
Lectura acestei serii a fost o experiență foarte plăcută. Sper ca, în proiectele sale de viitor, autorul să folosească acest potențial uriaș și să dezvolte, pe lângă o acțiune extrem de intensă și un worldbuilding complex, pe care le-am întâlnit aici, partea mai rafinată a construcției personajelor, mai ales dacă se vor adresa, de această dată, unui public mai matur. Altminteri, nu pot decât să îl felicit pentru bogăția cu care a înzestrat acest multivers și să îi transmit că sunt foarte curioasă în privința a orice decide să publice în viitor.
Recomand întreaga serie adolescenților atrași de inovație, imaginație, inclusiv fanilor jocurilor MMORPG, care vor găsi elemente surprinzător de bine inserate în poveste, care îi vor spori doza de farmec. Odată porniți pe acest drum, veți dori să pătrundeți din ce în ce mai mult în acest univers senzațional al cărților Sf&F.
Multumim pentru savuroasa prezentare a trilogiei, Ana! 🙂 Nu stiam nimic despre autor sau despre serie inainte, desi incerc sa ma tin informat in tot ce tine de SF. De retinut. 🙂
LikeLiked by 1 person
E o serie foarte buna, care reuseste sa convinga pe tinerii cititori (si nu doar pe ei) de frumusetea genului SF. Un fel de “Ciresarii spatiali”, daca vrei. 🙂
LikeLiked by 1 person
Excelentă prezentare!
LikeLike
Anaaaaaaaa, aveam notificare de la Nicole! 😳 Te rog mult, modifică tu! Vaaai!
LikeLiked by 1 person
Rezolvat!!! ❤
LikeLike
Te rog să mă ierţi!
LikeLiked by 1 person
Nu am nimic ce sa iert, chiar m-am amuzat! ❤ Te pup cu drag! ❤
LikeLike
Te pup şi eu! Eram pe blogul tău, în altă fereastră aveam readerul, am citit ceva de la Nicole, am revenit la tine şi … am plesnit-o 😀
LikeLiked by 1 person
Multumesc mult! ❤
LikeLike
Pe mine m-a convins. 🙂
LikeLiked by 1 person
Multumesc! 🙂
LikeLike
Interesantă serie. Îmi pare ca Cireșarii la nivelul următor. Dacă eu am depășit vârsta, adolescenții din familia mea sigur o vor pune pe listă.
LikeLiked by 2 people
Da, am remarcat si eu asemanarea, chiar sunt
amintiti “Ciresarii” in cadrul seriei, precum si felurite referinte culturale autohtone si internationale. O recomand cu drag!
LikeLiked by 2 people
Pingback: Recomandări de lectură pentru adolescenți (2) | adropofinspiration
Offf, tot îmi caut curaj sa abordez genul, iar tu tot vii cu cărți numai potrivite pentru mine. 😃❤️
LikeLiked by 1 person
Eh, ce ma bucur! ❤
LikeLiked by 1 person
Pingback: Ce autori români am mai citit (8) | adropofinspiration
Pingback: Sabia Umbrelor – Gelu F. Achiș | adropofinspiration