Recomandări de lectură pentru adolescenți (2)

sursa: pxfuel.com

În zilele noastre, sunt multe moduri de a petrece timpul liber. Trebuie să recunoaștem însă că tehnologia ne acaparează din ce în ce mai mult, iar într-o măsură trebuie să admitem, oricât ne-ar durea să o facem, că este o consecință firească a schimbării stilului de viață și a noilor descoperiri științifice din ultimele decenii.

Tehnologia nu e deloc rea, depinde doar de noi să o folosim în moduri pozitive și constructive și să nu uităm de celelalte moduri plăcute de petrecere a timpului liber. Între timp, să continuăm să promovăm în rândul tinerei generații farmecul lecturii, fie în stil clasic, fie în format electronic.

Iată sugestiile de azi:

Seria Trei coroane întunecate, de Kendare Blake

Un fantasy original, scris într-un stil diferit de marea majoritate a subgenului YA, înfățișează cititorului o insulă misterioasă, Fennbirn, un loc aflat în lumea noastră și, în același timp, în afara ei, înconjurat de cețuri magice și condus de regine. Reginele sunt întotdeauna alese dintre tripletele regale, care trebuie să se înfrunte în niște întreceri mortale la împlinirea vârstei de 16 ani, din care numai una poate triumfa, aceea fiind viitoarea regină.

A venit astfel rândul surorilor Mirabella, Katharine și Arsinoe să intre în acest joc periculos – o elementală, o toxică și o naturalistă, fiecare susținută de facțiunea căreia îi aparține.

O atmosferă sumbră, o acțiune alertă, personaje care nu îți rămân indiferente. În caz că vreți să încercați seria, la noi s-au tradus primele trei volume: Trei coroane întunecate, Un tron întunecat și Două domnii întunecate. Am înțeles că zilele acestea apare pe piață și ultimul volum, Cinci destine întunecate.

Seria Pierduți printre stele, de Gelu F. Achiș

De curând am citit această serie, un SF care îi are drept protagoniști pe trei copii originari din Cluj, Raul, Vanesa și Dan, cărora li se va alătura, spre finalul primului volum, un al patrulea, George. La începutul seriei, copiii au 12 ani, petrecând apoi câte un an în fiecare aventură pe care o au pe planete diferite, călătorind prin univers sub acțiunea unor forțe necunoscute, care se vor dezvălui treptat pe parcursul seriei. Personajele sunt foarte bine conturate de la început, acțiunea extrem de alertă, worldbuilding-ul de-a dreptul epic. Multă aventură, elemente de cultură generală frumos inserate, într-un cuvânt o serie reușită. Un mod foarte plăcut de a face cunoștință cu genul, potrivit atât pentru fete, cât și pentru băieți.

Cărțile care compun seria sunt: Misterele Zarondiei, Cântecul zăpezilor și Războiul începutului.

Școala ticăloșilor: binele învinge răul, de Stephanie S. Sanders

Acest roman este potrivit copiilor mai mari și adolescenților până în 14 ani inclusiv, dar poate fi savurat la orice vârstă, fiind plin de umor și voie-bună. Eroii (hai să le zicem așa) sunt un vrăjitor tânăr numit Rune, fiul directorului Școlii pentru ticăloși rebeli, Lup Junior, odrasla mult mai celebrului său tată, Lupul cel Rău și Jezebel, fiica legendarului Dracula, o tânără vampir care preferă să bea ciocolată caldă în loc de sânge. Cei trei vor trebui să înfrunte fel de fel de obstacole pentru a îndeplini misiunile cu care au fost însărcinați – până la urmă, e în joc onoarea școlii și reputația lor de ticăloși. Veți găsi în carte multe elemente din povești și vă veți distra copios.

Am recomandat cartea, AICI.

Seria Cele douăsprezece încuietori, de Ștefan Ciocioi

Deși nu este o serie concepută anume pentru adolescenți, poate fi o lectură captivantă pentru aceștia. Este un fantasy epic fparte original, care începe promițător în primul volum și se dezvoltă foarte bine în al doilea. Tânărul autor reușește să dea viață unei lumi cap-coadă, un continent numit Planaria, dominat de conflicte, unde magiile străvechi încep să iasă la lumină. Nota dominantă o constituie acțiunea foarte bine conturată, dar un mare plus îl aduc  personajele inedite și stilul autorului, unul dintre cei mai buni debutanți autohtoni pe care i-am citit. Totul devine suficient de complex în cele două volume deja apărute ca să satisfacă gusturile cititorilor pretențioși de fantasy. Umor fin, de calitate, grad de violență mediu, foarte potrivit de la 14-15 ani în sus pentru băieți și fete deopotrivă, fără siropoșenii sau scene explicite de sex.

Din punctul meu de vedere, este o serie de neratat pentru fanii genului. Până acum au apărut:

Încleștarea epocilor (articolul meu prezintă o ediție mai veche, între timp s-a reeditat odată cu apariția celui de-al doilea volum)

Rezistența

Misterul cărților de joc, de Jostein Gaarder

Nici aceasta nu este o carte scrisă anume pentru adolescenți, deși personajul principal are 12 ani. O poveste minunată despre o călătorie pe care Hans Thomas o face alături de tatăl său, din Norvegia tocmai până în însorita Grecie, cu scopul de a-și recupera… mama. Miracolul nu întârzie să apară în viața celor doi, iar tânărul călător descoperă lucruri extraordinare despre lume și despre el însuși. Ideală pentru adolescenții care cochetează cu filosofia și pentru cei care iubesc poveștile și misterele.

Puteți citi mai multe despre acest roman AICI.

Sper că veți găsi aceste recomandări pe placul vostru și veți dori să descoperiți noi și noi titluri, nu numai pe cele prevăzute de programa școlară.

Vacanță plăcută în continuare și spor la citit și relaxare!

 

Advertisement

10 thoughts on “Recomandări de lectură pentru adolescenți (2)

    • Ma bucur mult ca apreciezi aceste recomandari, pe care le fac cu mare drag si sper ca vor incanta cat mai multi cititori, de toate varstele, dar mai ales ca vor cuceri tinerele generatii.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.