Detectivă de ocazie – Laura Stanciu

Detectivă de ocazie, de Laura Stanciu, se încadrează în zona comediilor polițiste, reușind să capteze atenția fără să folosească multe artificii.

Iolanda Cristoloveanu, nume cu rezonanță, este o tânără coafeză, proaspăt divorțată, mama unui adorabil băiețel pe nume Geo și stăpâna lui Taz, câinele ei loial. Narațiunea este redată la persoana I din perspectiva ei. Totul începe cu momentul fatidic în care poștașul, nea Petre, este găsit înjunghiat în scara blocului dintr-un cartier liniștit al Capitalei, al cărui nume nu se dă, dar pe care noi îl ghicim. De fapt, cartea este presărată cu tot felul de aluzii și referințe, lansări subtile, apropouri care contribuie la creionarea spumosului personaj principal.

Iolanda, o fire voluntară care a citit o mulțime de cărți polițiste, decide că a sosit momentul să își pună în aplicare cunoștințele obținute pe această cale și să demareze propria anchetă privind împrejurările care au condus la această crimă. Faptul că un inspector de poliție deosebit de atrăgător, Victor Cimlea, își intersectează drumul cu al ei devine un motiv în plus pentru implicarea Iolandei în investigație, deși acesta este foarte clar: Iolanda trebuie să stea pe margine, lăsând organele abilitate să se ocupe de acest caz.

Ușor de zis, greu de făcut: Io nu dă înapoi și urmează niște piste care inspectorului nu îi sunt la îndemână: bârfele vecinilor și ale clientelor, micile șopocăieli de pe la colțuri, limba ascuțită a babelor de la bloc – o mulțime de elemente din care mintea ageră a Iolandei extrage informații prețioase. Cu toate acestea, ancheta avansează greu, din punctul ei de vedere. Tânăra descoperă că e mult mai dificil să descoperi ițele unei afaceri de acest gen în realitate decât în cărți, dar nu se da bătută, apelând la cele mai neobișnuite trucuri și idei pentru a face față și de a descoperi acest mister. Cine ar fi putut fi ucigașul sângeros și ce l-ar fi putut împinge către o astfel de faptă?

Autoarea a creat un personaj credibil, în special prin redarea în paralel cu narațiunea a gândurilor Iolandei, toate într-un limbaj accesibil, potrivit cu statutul și firea acesteia. S-a jucat frumos cu acțiunea, scoțându-l din scenă pe micul Geo în momentele de intensitate maximă a “anchetei” Iolandei, a folosit bine inclusiv animalul de companie, fiorosul Taz.

Culoarea locală este delicioasă, dulce-amăruie, la fel ca și realitatea de la bloc, dintr-un cartier oarecare din zilele noastre. Toată atmosfera aceea de bârfă, de vecini “binevoitori”, de femei a căror preocupare principală este scanarea vieților altora, amuză și, în același timp, lasă un gust amar.

Iolanda aduce un aer proaspăt între tot acest “coconet” – ea este inteligentă, ironică, simpatică, în același timp realistă – își cunoaște defectele, dar și atuurile, le transformă pe toate în mijloace de a-și atinge scopul. Profită de moment pentru a ieși din rutină și a-și testa abilitățile obținute în urma lecturilor și filmelor thriller pe care le preferă.

Chiar dacă cercul de suspecți e unul minimal, iar cititorul se prinde relativ repede cine e făptașul, intuind parțial și mobilul crimei, acest lucru nu îi reduce din farmec lecturii. Un twist substanțial ar fi fost un mare plus, dar fiind un roman de debut, rămân la ideea că autoarea, la fel ca și Iolanda, și-a atins scopul. În plus, referirile la Brigada Diverse, Sherlock Holmes sau, voalat, la Melania Lupu adaugă la plăcerea lecturii.

Cred că Iolanda Cristoloveanu pășește cu grație pe urmele Evlampiei Romanova, ale celebrei Melania Lupu și ale tusicii Poldi, ca să dau câteva exemple din lecturile mele preferate din acest gen. Consider că are suficientă stofă să fie eroina unei serii cu acest specific și vă invit să citiți și să descoperiți singuri cât de bine se descurcă.

 

19 thoughts on “Detectivă de ocazie – Laura Stanciu

  1. Pingback: Detectivă de ocazie – Laura Stanciu – recenzie A drop of inspiration – Editura Petale Scrise

  2. Pingback: Ce autori români am mai citit (8) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.