Toamna în bucătărie

sursa: pixabay.com

A sosit și toamna, până acum destul de călduroasă, dar deja se întrevăd semnele noului anotimp: vântul bate într-un anumit fel în acest sezon, aducând miresme proaspete; diminețile sunt răcoroase, înviorătoare, cerul și-a schimbat nuanțele lăptoase de vară cu un albastru intens.

Știu că mulți, când zic toamnă, se gândesc la conserve de tot felul – eu mai puțin. Am renunțat cu ceva timp în urmă să îmi mai bat capul cu conservele, fiindcă pentru mine e mai practic să le cumpăr, neavând nici materia primă și nici dotările pentru a justifica efortul și banii investiți, în cazul în care aș cumpăra această materie primă. Poate voi pune vreo câteva borcănașe cu conopidă – îmi place mult conopida murată.

Sunt însă multe alte feluri de a simți bucuria sezonului în ceea ce privește mâncarea. În sfârșit, vremea mai rece ne îmbie să gătim ciorbe mai consistente, care altminteri erau în pericol să se strice în arșița verii, supe calde, aromate, tocănițe fel de fel, plăcinte.

E bine să folosim abundența legumelor și a fructelor de sezon – unul deosebit de ofertant. Printre vegetalele specifice regăsim:

conopidă;

sfeclă;

ardei;

ciuperci;

dovleac;

varză;

varză de Bruxelles.

Fructele toamnei:

mere;

pere;

gutui;

prune;

struguri;

nuci.

Ne bucurăm de vinete și dovlecei în continuare, roșiile sunt numai bune, nu degeaba e sezonul recoltei și al abundenței. Să nu uităm de must și vinul nou.

Iată trei rețete de sezon de pe blog pe care le puteți încerca:

Supă cremă de conopidă

Tocăniță cu chorizo și năut

Tocăniță de porc cu mere

 

Spor în toate și o toamnă cu multe delicii!
13 thoughts on “Toamna în bucătărie

  • Daca ai productie proprie de legume/fructe si stai la curte, e avantajos sa le folosesti pentru iarna. Ai cu ce, ai spatiu sa fierbi la ceaun, sa coci pe gratar s.a.m.d. La mine e dificil sa fac toate aceste manevre in apartament, pretul materiei prime, energiei consumate si efortului justifica, mai degraba, sa le caut gata preparate. Sunt si multi oameni de la oras care s-au obisnuit sa isi prepare muraturi sau dulceturi sau sa puna varza la butoi. Inainte am pus varza, dar mereu imi ramanea in primavara si ma chinuiam cu butoiul “parfumat” pe scari. 😀

   Liked by 1 person

 1. Sâmbăta am fost convocat de către cineva din familie să ajut la coacerea în grădină la vinete și ardei pentru zacuscă. La început am fost entuziasmat dar mi-a trecut repede când am văzut volumul de muncă. Lemne am consumat pentru 20 de kg de vinete și ardei încât puteam sa fac grătare pentru toată vara..
  Nu merită efortul și consumul de energie. Pentru 10 borcane cât mănânc eu pe iarnă, mai bine le cumpăr din piață și gustul este la fel..
  O săptămână frumoasă, Ana !

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.