De gustibus: povești și rețete savuroase – Marius Albert Neguț

De-a lungul celor opt articole deja apărute în seria De gustibus: povești și rețete savuroase, ne-au încântat cu rețetele lor opt doamne scriitoare foarte talentate. A sosit momentul unei noutăți: de această dată, cel care ne va surprinde cu talentul culinar este un domn, Marius Albert Neguț. El este cel care sparge gheața, demonstrând că diversele clișee nu-și au rostul, iar domnii scriitori pot fi la fel de naturali în bucătărie ca și doamnele (la scris știm deja că și unii, și alții excelează).

Sincer, îmi doresc ca din ce în ce mai mulți scriitori, de ambele sexe, să aibă deschiderea de a împărtăși cu publicul nu numai frumoasele lor creații literare, dar și câte un secret de bucătărie bine păstrat, fiindcă atât lectura, cât și arta culinară sunt două surse inepuizabile de încântare pentru cunoscători.

Din creațiile lui Marius Albert Neguț am citit deja două romane. Primul dintre ele poartă numele Din altă viață – C.V. de Golan. Acesta este de fapt continuarea romanului intitulat Din altă viață – Jurnal de Copil, peste care am sărit, nenumărându-mă eu printre nostalgicii amintirilor din copilărie. Acum l-aș citi, fie numai pentru a mă bucura de isprăvile eroului din C.V. de Golan la vârsta copilăriei, fiindcă stilul concis și extrem de onest al autorului m-a convins pe deplin. O lume dură, însă bine prezentată, realist și fără retușuri, lumea cartierelor din anii ’90 și a celor care și-au petrecut adolescența în ele. Pentru fanii seriei Din altă viață, numai vești bune: în curând ne vom putea delecta cu al treilea roman, programat să apară în luna decembrie, la Editura Creator.

A doua carte citită de mine, Cerberus, este din punctul meu de vedere un must read. De ce? Fiindcă e o porție zdravănă de realitate în ceea ce privește traficul de carne vie. Povestea Marei poate fi povestea oricui, iar disperarea și hotărârea unui tată decis să își salveze fiica merg dincolo de limite.

În afară de cărțile amintite mai sus, Marius Albert Neguț a mai scris Inocența păcatului și Îngeri rătăciți, pe care intenționez să le citesc. În cărțile sale, autorul aduce în discuție probleme importante ale societății românești postdecembriste, iar stilul său sincer și cursiv convinge fără drept de apel. Le recomand călduros! Am mai aflat că autorul pregătește o surpriză pentru cititori – un roman cu totul diferit de ce a scris până acum. Eu îl aștept cu mult interes.

Cu toate acestea, Marius nu se limitează doar la a scrie cărți bune. El a acceptat cu mult aplomb această invitație, motiv pentru care îi mulțumesc. Haideți să vedem împreună ce a ieșit! (inițial, ideea era de a posta un filmuleț în care scriitorul se desfășoară în bucătărie, însă din cauza faptului că planul meu de subdomeniu nu îmi permite să inserez video – 😦 – ne rezumăm la text și o selecție de imagini. Puteți însă să îl vedeți în acțiune pe Marius Albert Neguț, intrând pe pagina lui de facebook, unde puteți viziona filmulețul de care vă vorbeam).

Doamnelor și domnilor, Marius Albert Neguț și Glăjbeala de Ferentari!

Voi începe prin a vă da binețe și voi continua prin a vă prezenta, în mod succint, o rețetă proprie, al cărei produs final (marcă înregistrată) poartă numele Glăjbeală de Ferentari. Nu… Nu căutați cuvântul în Dex, deoarece el nu există. Pentru curioși însă, un sinonim al glăjbelii este încropeala, prin urmare, vă dați deja seama că vom explora împreună teritorii gastronomice necunoscute…

Pasul unu (atenție, esențial!) constă în confecționarea unui șpriț care ne va însoți pe întreaga durată a gătirii. Recomand un vin demisec, tulburat sufletește de bulele unei ape minerale naturale autohtone. Imediat cum ați sorbit prima gură din pahar, dacă nu ați făcut-o deja, dați drumul muzicii preferate – gătitul e relaxare, nu stres… Acest fel de mâncare poate conține Salam, deci nu vă sfiiți, e casa voastră și ascultați ce vreți. Abia după ce setați ambientul, deschideți ușa frigiderului din dotare.

Avantajul glăjbelii este acela că acest fel de mâncare poate avea ingrediente din cele mai diverse. Avem nevoie de carne, legume, un sos, lipii și cașcaval. Eu, spre exemplu, am găsit în frigider piept de pui, voi, poate aveți ceafă de porc sau pulpe (pe care le veți dezosa). Eu am găsit ceapă și ardei gras, dar voi poate aveți vreo pungă cu amestec de legume… Ați prins ideea? Bineînțeles că da, deci să trecem la pasul doi!

Se soarbe o altă gură de vin! Sesizați semnul exclamării, deci și obligativitatea acestui gest… Se curăță, spală, toacă (relativ mărunt) carnea și legumele. Într-o tigaie încăpătoare, de preferință wok, se pune unt, se lasă la topit, după care se adaugă cubulețele rezultate din tocat. Acestea se călesc la foc mic, până la rumenire. În decursul procesului, se îngurgitează insistent din pahar, nu de alta, dar mâncarea care va ieși nu va putea aluneca pe un gâtlej gol. Spre final, adăugăm condimente după gust, apoi sosul. Cum, ce sos? Păi, nu v-am zis?! Cel pe care îl aveți… Eu am găsit un borcan de sos pentru paste, dar voi poate aveți roșii în bulion sau cine știe ce altceva. În sfârșit, ați prins ideea… Important e să nu puneți mult, pentru că la pasul următor e foarte important ca lipia să nu se moaie.

Bun! Oprim focul și lăsăm amestecul să se odihnească puțin, timp în care carnea și legumele vor absorbi parte din sosul adăugat. În acest răstimp, după cum bănuiți deja, vom bea o altă gură de șpriț.

Ultimul pas – se deschide grill-ul electric pe care, dacă nu îl aveți deja, îl puteți împrumuta de la vecini. Se așază o lipie pe un fund din lemn, iar în aceasta se pune o parte a amestecului din tigaie. Deasupra lui se adaugă din abundență cașcaval ras sau felii. Se îndoaie marginile lipiei, după care se așază în grill. Atenție, nu se presează! Greutatea capacului este suficientă pentru ca produsul să prindă forma potrivită. Se ține la prăjit (nu uitați, aparatul funcționează doar vârât în priză!) până când cașcavalul se topește.

Cu mare grijă (grill-ul frige), scoatem produsul final și-l așezăm pe o farfurie plată.

Încheiem, inevitabil, sorbind o ultimă gură de vin…

Poftă bună!

Update: Puteți urmări aici filmulețul pe youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=Hq_7PLDIoLs

Sincer, mi se face poftă numai privind. Vreau să încerc și eu această apetisantă Glăjbeală de Ferentari! Voi ce ziceți? Mi se pare foarte potrivită și pentru momentele când aveți musafiri, iar șprițul respectiv poate însoți momentele de bună-dispoziție alături de aceștia și de mâncarea bună.

Dacă încă nu ați citit cărțile scrise de Marius Albert Neguț, acum e momentul potrivit să o faceți, nu veți regreta.

Acesta a fost De gustibus: povești și rețete fabuloase pe octombrie, vă aștept să urmăriți în continuare seria, dar și articolele #luneaculinara.

Weekend minunat!  

16 thoughts on “De gustibus: povești și rețete savuroase – Marius Albert Neguț

  1. Modul in care este descris acest proces culinar complex este demential! Felicitari pentru articol, iti multumesc tie si autorului pentru acesta reteta savuroasa❤

    Liked by 3 people

  2. Îmi pla titlurile autorului, au eleganța simplității clare.
    Cît despre șaorma aia prăjită cu de toate, am citit-o sceptică trei sferturi, dar cînd a(i) ajuns la lipie și la poza finală… ❤❤❤❤

    Liked by 3 people

  3. Am citit cu mare plăcere şi pofta creştea pe măsură ce citeam. Cu siguranţă voi încerca şi eu. Şi reţeta, dar şi cărţile.
    Cu permisiunea autorului, voi lăsa totuşi şpriţul pentru final. Că la vin nu rezist mult şi dacă respect fiecare pas, pe la jumătatea drumului, voi uita ce gătesc şi, cum sunt în stare de orice când ajung să nu mai fiu în stare de nimic, te miri ce brambureală de Sibiu va ieşi în loc de Glăjbeală de Ferentari!

    Mulţumesc, Ana!

    Liked by 4 people

  4. Încropeli fac şi eu, mai ales în diminețile de sâmbătă şi duminică. În rest, am o relație specială cu gătitul!😊 Îmi stimulează imaginația creatoare. Pe lângă cratițe, cuțite, legume şi altele, sunt foi pentru schițe şi creioane. Învârt în oale şi desenez! Ai mei zic că totul este bun!

    Liked by 1 person

  5. Pingback: #luneaculinara 2020 | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.