
Destine, povești de viață, frânturi de univers… Luminițe sclipind pe marea veșniciei, surprinse într-o clipă de inspirație de poeți, aduse la lumină în paginile cărților de romancieri. Trecut și viitor, istorie, tradiții, dragoste și renunțare, uneori prinse laolaltă și așezate într-o carte de un om talentat și sensibil.
Unde plecăm atunci când plecăm este romanul de debut al Narcisei Cîrligeanu, plin de la un capăt la altul de sentiment, clădit trainic și elegant în același timp, combinând frumusetea atemporală a spiritului românesc cu savoarea capitalelor europene, atunci când în fundal mai simțim șoptind brazii taigalei siberiene și legăturile create pe viață, ba chiar între vieți.
Natalia, eroina romanului este o tânără doctoriță cu chip angelic. Rămasă orfană de tată de timpuriu, cu o mamă care nu și-a revenit niciodată pe deplin, a fost crescută de bunica Smaranda, o femeie cu un trecut plin de suferință, dar și de victorie. Autoarea transportă cititorul în trecut, în vremea deportărilor alor noștri în Siberia, timpuri sumbre și de tristă amintire. Smaranda se află printre cei dezrădăcinați, alături de soțul ei, un blând învățător care nu a rezistat drumului și a pierit sub cerul siberian, odată ajunși la destinație. Însărcinată fiind, soră medicală de profesie, este luată sub aripa protectoare a unei femei din zonă, Natașa, care la rândul ei ascundea o mare suferință. După zece ani petrecuți în Siberia, Smaranda reușește să se căsătorească cu un francez ca un favor făcut de acesta unui prieten și astfel să poată să părăsească Uniunea Sovietică, poposind la Paris. Destinul și voința o vor readuce în țară, alături de fiica sa, însă purtând mereu în suflet amintirea Natașei, femeia cu suflet de aur căreia îi datora atâtea. Între cele două se crease o legătură puternică, fiindcă Smaranda, la rândul ei, i-a făcut mult bine acelei femei încercate de suferință, împreună reușind să se reinventeze și să dea un sens vieții.
Acesta este planul trecutului, primul strat cronologic al romanului. Autoarea revine rapid în prezent, unde se axează pe parcursul Nataliei. Tânăra a trăit mulți ani complexată de o ușoară infirmitate – o problemă a șoldului care i-a afectat mersul, afișând astfel un șchiopătat. Bunica Smaranda i-a insuflat curaj, iar fata a studiat din greu și a devenit un medic neurochirurg excelent, reușind să pună bazele unei secții la spitalul din Bacău, unde fusese repartizată inițial. Dragostea nu era în prim-plan pe agenda ei, lucru ce se confirmă atunci când îl refuză pe Dinu, vecin și prieten din copilărie, acesta făcând ulterior un cuplu reușit cu Ana, cea mai bună prietenă a Nataliei.
Dintr-un moment de inspirație în altul, va ajunge tocmai peste hotare, în Anglia, la fel ca mulți alți români din sectorul sanitar, unde îl va întâlni pe Grișa, un tenor rus care îi va face inima să bată cu putere. Vise ciudate, pline de război, dar și de iubire, o bântuie neîncetat. Trecutul și prezentul vor fi legate de o punte pe care Natalia ajunge să o traverseze, descoperind misterele trecutului și împlinindu-și destinul.
Narcisa Cîrligeanu a construit un personaj feminin puternic, dârz, moștenind firea bunicii, dar și ceva din spiritul Natașei. Tânăra cu aspect angelic are o mână sigură de chirurg, o inimă sensibilă, bine ascunsă după pereți protectori, aceștia căzând, ca într-un joc de domino, odată ce îl cunoaște pe Grigori Ulanov, cel care îi era sortit. Autoarea dezvoltă cu finețe trăirile Nataliei, pe fondul unei pledoarii pentru păstrarea spiritului românesc, chiar și dincolo de granițe. Românii din diaspora duc cu ei acest spirit, oriunde merg, iar acest fapt este accentuat în numeroase secvențe. Totodată, autoarea surprinde foarte bine atmosfera vieții de spital, locul unde Natalia petrece foarte mult timp, fiind dedicată trup și suflet profesiei sale.
Personajul masculin Grișa se integrează perfect în acest puzzle compus de autoare, fiind o piesă-cheie în întregul ansamblu gândit de aceasta. Iubitorii romantismului se vor delecta cu o frumoasă poveste de dragoste, drumurile vechi se întrepătrund cu cele noi, sensul viselor se limpezește.
Un roman elegant, deosebit, de esență autohtonă, cu nimic mai prejos decât multe cărți străine cu povești de viață – un debut reușit, iată ce vă recomand astăzi.
Sensibila, emotionanta si vibranta atat recenzia cat si recomandarea! Multumesc, Ana❤
LikeLiked by 1 person
Cu mult drag, Carmen, este o poveste frumoasa si sensibila. ❤
LikeLiked by 1 person
Ce minunat îndemn la lectură! Mulțumesc!
LikeLiked by 1 person
Cu multa placere, iti doresc o zi minunata! ❤
LikeLiked by 1 person
Cât de frumoasă e prezentarea ta, Ana! Şi tare îmi doresc acum să o citesc!
LikeLiked by 1 person
Multumesc! Cred ca ar fi pe placul tau, draga Potecuta! ❤
LikeLiked by 1 person
Wow!!! Minunată recomandare! 😍
M-ai făcut tare curioasă! 😉
LikeLiked by 1 person
Cred ca vei aprecia acest roman. Am eu un feeling. ❤
LikeLike
Ne-ai acaparat vad! Am citit pe nerăsuflate recenzia. 😘❤️
LikeLiked by 1 person
Ce bine-mi pare! ❤
LikeLiked by 1 person
Interesanta. Cred ca mi-ar placea si mie.
LikeLiked by 1 person
E bine scrisa, iar povestea din trecut ii da ceva special.
LikeLike
Frumoasă prezentare, ca de obicei. Rescrii parcă mereu un pic din cărțile citite 🙂
LikeLiked by 1 person
Sper sa nu sune asta a spoiler… 😀 Incerc mai mult sa le captez esenta, asa cum o vad eu. Multumesc!
LikeLiked by 1 person
La asa o recenzie minunata și plina de emoții, ❤️povestea nu poate fi decât minunata!
LikeLiked by 1 person
Este deosebita si eleganta. ❤ Multumesc!
LikeLiked by 1 person
Pingback: Ce autori români am mai citit (9) | adropofinspiration
Pingback: Retrospectiva 2020 | adropofinspiration
Pingback: Cărți de Dragobete | adropofinspiration
Reblogged this on adropofinspiration and commented:
Va reamintesc impresiile de lectura de acum un an, legate de acest roman si va recomand din nou sa il aveti in vedere, daca nu l-ati citit deja intre timp.
LikeLike