Parallel. Povestiri în nuanțe de gri – Monica Ramirez

Recomandarea de astăzi este un volum de proză scurtă semnat de Monica Ramirez. Dacă am numărat bine, cred că este al cincisprezecelea titlu aflat sub semnătura sa pe care îl citesc, ceea ce înseamnă că sunt destul de familiarizată cu stilul autoarei, un stil pe care l-am îndrăgit și care se concretizează, pentru mine cel puțin, într-o garanție a unei lecturi plăcute. Puteți găsi impresiile mele despre celelalte cărți ale autoarei pe care le-am citit, AICI.

Revenind la volumul de față, acesta conține patru povestiri și o nuvelă. Ele au apărut anterior în diverse antologii sau separat, precum nuvela Kit Black, iar autoarea le-a adunat în acest volum în care se complimentează reciproc, permițându-i cititorului să deguste câte un sortiment diferit literar, dar la fel de savuros.

ADN perfect defect este povestirea care dă startul acestui volum, o povestire cu tente mystery-crime unde o cleptomană trăiește o poveste de dragoste asezonată cu arsenic, cu un final neașteptat.

În Orizontul de dincolo, autoarea revine la lumea pe care o cunoaște și o îndrăgește cel mai mult – cea a spionilor forțați de împrejurări să ducă o existență în umbră. Ce șanse pot fi pentru un agent CIA și un om aflat de cealaltă parte a baricadei să-și construiască o viață împreună?

Portal spre o dimensiune secretă are un protagonist român și nuanțe intense de paranormal. Un fost militar în teatrele de operațiuni din Orientul Mijlociu, rămas fără un picior, își găsește refugiul în pictură. Are parte de o descoperire epocală, atunci când un tablou creat chiar de el se dovedește a fi un portal spre o altă lume, spre care îl poartă destinul.

Kit Black este o nuvelă pe care eu am mai citit-o anterior, dar am recitit-o acum cu aceeași plăcere. Narată cu mult umor și naturalețe la persoana I, ea prezintă povestea unei tinere, fiica unui pirat și a unei curtezane, care dorește să scape de viața care i-ar fi fost rezervată în mod normal, de a o lua pe urmele mamei. Deghizată în băiat, visează să ajungă pe o corabie. Trăiește însă în sărăcie și nu are bani de cizme și de sabie. Cum măcar să pretindă să se îmbarce astfel? O soluție se ivește: căpitanul Armand Dupuis e dispus să plătească pentru o noapte cu ea contravaloarea celor două obiecte atât de necesare. Niciunul nu își închipuie că acel moment le va marca viețile, fiind începutul multor aventuri pe mare și pe uscat.

Amurg de cenușă. Parallel, California. O doctoriță de vârstă mijlocie suferă un accident de mașină, din cauza unui șofer băut la volan. Scapă cu leziuni ușoare, însă când descoperă identitatea celui ce provocase accidentul, întreaga viață i se dă peste cap.

Monica Ramirez se remarcă prin faptul că echilibrează foarte bine conținutul scrierilor sale. Dozează cu îndemânare diferite elemente, precum un alchimist care manevrează substanțe secrete, pentru a obține nu o piatră filosofală, ci twist-uri de efect și povești care combină diverse genuri – fie că vorbim despre mystery-crime, spionaj, ficțiune istorică, paranormal sau suspans, toate asezonate cu o doză semnificativă de romance, deoarece, ca să-l parafrazez pe Jaime Lannister, ce nu face omul pentru dragoste, nu?

Citite într-un weekend cenușiu de toamnă, aceste povestiri în nuanțe de gri au un efect surprinzător, mai degrabă reușind să alunge plictiseala și indispoziția. Autoarea știe să apese pârghiile necesare pentru a întreține cheful de citit și de a-l face pe cel care hotărăște să afle ce anume se ascunde în spatele coperții stilate, să aibă parte de o lectură antrenantă.

Indiferent care dintre genurile abordate în volum vă e mai familiar, toate vă vor oferi momente foarte plăcute de lectură.

Recomand acest volum, iar dacă vreți să aflați câte ceva din tehnicile de scriere creativă folosite de Monica Ramirez, nu uitați că zilele acestea se reediteaza cartea Cum se scrie un best seller – Tehnica americană de scriere creativă cu ajutorul căreia poți transforma o idee într-un roman de succes (sau într-un volum de proză scurtă, aș adăuga eu). Îl găsiți, ca și pe volumul de față, la Editura UP.

Acestea fiind zise, vă urez lecturi cât mai frumoase și vă invit să citiți Parallel. Povestiri în nuanțe de gri.
19 thoughts on “Parallel. Povestiri în nuanțe de gri – Monica Ramirez

  1. Pingback: Ce autori români am mai citit (10) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.