
Pe Issabela Cotelin am cunoscut-o prin intermediul blogului său, scrisul ei charismatic m-a atras de la bun început și astfel am ajuns să o vizitez constant (pe blog 😀 ).
Faptul că tocmai a publicat o carte nu a fost deloc o surpriză pentru mine, mai ales că deja apăruse în diferite antologii și reviste cu texte sau poezii, cea mai recentă fiind în antologia de la editura Siono – Nuanțe de piper și ciocolată, unde are o povestire care mi-a plăcut mult – Poveste fără pereche.
Dar să revin la ce vă spuneam adineauri – noua carte, Macii sunt întotdeauna roșii, care are la bază însemnări de tip jurnal făcute de autoare în adolescență și prima tinerețe, alături de care apare vocea din prezent a autoarei, pe font îngroșat, cu reflecții și actualizări ale situației descrise. M-am simțit oarecum ca și când Issabela ar fi fost alături de mine, stând noi comod pe canapea, cu caietele de însemnări în jur, citind cu voce tare din ele, iar ea intervenind din când în când cu lămuriri suplimentare, din perspectiva prezentului.
Întreaga povestire începe în anul 1981, în școala generală, urmărind apoi de-a lungul anilor drumul unei tinere exuberante, fermecătoare, până în 1994. O decadă aflată sub semnul comunismului, dar care a fost trăită de tinerii vremii cu aceeași intensitate și pasiune cum au fost trăite toate epocile, de când este lumea.
Issabela Cotelin reușește ceva deosebit, cel puțin din punctul meu de vedere – reușește să fie nostalgică fără a exagera. Se întâmplă ca anumite cărți cu tentă autobiografică să alunece pe o pantă ușor siropoasă, însă nu este cazul aici. Cuvintele redau stările contradictorii ale adolescenței cu vigoare, intervențiile autoarei sporesc farmecul confesiunilor acelei vârste. Atmosfera străzilor, școlilor și liceelor bucureștene, mai apoi a locurilor de muncă sau a diferitelor cafenele, terase, ștranduri, parcuri pe unde ne poartă pașii sprințarei Issabela de acum mai bine de 30 de ani aduce un aer greu de definit. Adolescența mea s-a petrecut în următoarea decadă, iar pentru mine anii ’80 au fost doar niște ani oarecum terni și cenușii, mai puțin vacanțele pline de culoare. Știu însă că pentru cei mai mari cu o decadă sau mai bine, lucrurile erau văzute diferit, și mi-a făcut plăcere să cunosc îndeaproape detaliile acelor momente.
Jurnalul se axează, în principal, pe zona sentimentelor, căci despre ce altceva ar scrie orice adolescentă? Despre încercările de a se descoperi, despre băieți și atențiile lor, despre școală, profesori și colegi, despre conflictul între generații, despre fotbal (ceea ce m-a bucurat mult), apoi despre serviciu, facultate. Despre aceste constante ale universului adolescentin, care au rămas valabile și azi, deși mulți se plâng de schimbările drastice aduse de tehnologie. Despre căutarea iubirii ideale, acel ceva atât de abstract, după care sufletele tânjesc și pe care îl căutăm, în tinerețe, în toate părțile, poate totuși îl vom zări pe undeva. Jocurile, flirtul și în spatele lor nevoia profundă de a fi iubit și înțeles. Despre prietenie, liantul sufletelor, prietenii trecute sau prietenii care au câștigat proba timpului, dar toate prietenii niciodată uitate. Pentru că da, macii sunt și vor fi întotdeauna roșii, efemeri și în același timp nemuritori în amintirile noastre, noi suntem aceiași și în același timp alții, iar amintirile curg ca niște izvoare care se unesc pentru a forma un râu, care merge mai departe, printre stânci și printre șesuri, urmându-și calea spre vărsare.

Tânăra Issabela are o calitate solară, ceea ce probabil a fost de mare ajutor pentru scrierea acestei autobiografii. Mie, de exemplu, mi-ar fi mult mai greu să produc o astfel de lucrare, fiindcă deși mă recunosc în multe dintre atitudinile Issabelei, am avut dintotdeauna o latură selenară să-i zicem, un nimb de negură care a umbrit strălucirea de mult mai multe ori decât în cazul ei. Ca să mai spun că nu dispun de materialul necesar (puținele caiete pe care le-am ținut cu însemnări tip jurnal, mai mult fiindcă așa era moda decât fiindcă aș fi simțit nevoia, încărcate adesea de un dramatism teribil, le-am distrus în momentele mele de furie și, poate, de rațiune, greu de zis 😀 ), iar memoria nu mă ajută. Sunt genul de om care trăiește intens în prezent și pentru care trecutul ar putea fi foarte bine o altă existență.
Macii sunt întotdeauna roșii este ca un fel de portal, prin care nu numai că vizităm acea dimensiune a Issabelei de odinioară, dar ne vedem puțin și pe noi, frânturi din ce era odată, fiindcă are puterea evocării. Recomand cartea atât celor care și-au trăit tinerețea în acei ani, pentru o doză bună de nostalgie, copiilor anilor ’80 ca mine, pentru a vedea o altă față a acelor ani, cât și celor născuți după 1990, pentru un strop din atmosfera tinereții părinților, pe care mulți dintre noi nu ni-i i-am imaginat vreodată adolescenți, cel puțin până când timpul nu ne-a pus și nouă câteva fire mai ninse prin păr sau câteva riduri fine pe chip. Pentru că jumătate de veac sau mai mult nu te face mai puțin rebel sau mai puțin boem, dacă asta e natura ta.
Macii sunt întotdeauna roșii și cresc liberi în natură, nu pot fi folosiți doar ca decor. Splendoarea lor se desfășoară acolo, sub cerul liber, fără limitări.

Ce recenzie frumoasă! În consonanță cu cartea, desigur, dar m-am regăsit și eu în cuvintele tale, fiindcă am gândit citind exact așa, dar nu aș fi știut să exprim atât de bine emoția… Îți mulțumesc pentru gândurile frumoase și minunat exprimate! ❤️
Pot să o distribui? 🙂
LikeLiked by 4 people
Multumesc mult! Bineinteles ca da, te pup, o zi faina! ❤
LikeLiked by 3 people
Îți mulțumesc, Ana! 🙂 Zi faină fie și a ta! ❤
LikeLiked by 2 people
Tare frumos ai scris! Multumesc pentru recomandarea deosebita!❤
LikeLiked by 3 people
Multumesc si eu, cu multa placere, Carmen! O zi superba! ❤
LikeLiked by 3 people
Și eu am rupt un sfert din ele acum, iar din ce-a rămas am transcris cam jumătate… pentru că nu am vrut să modific nimic, altfel aș fi mințit.
Cartea are și ea povestea ei în spate. Cea mai frumoasă parte a ei, apropo de conflictul dintre generații, e că, în timp ce transcriam, copiii mei – evident, rebeli și boemi – citeau și râdeam cu lacrimi toți, deci, cel puțin din acest pdv, am reușit ceva frumos 🙂
Am vrut, printre multe altele (cum ar fi lupta împotriva nostalgiei pasive de azi), să îmi demonstrez că se poate face o carte dintr-un jurnal. Aprecierile prietenilor sunt un sprijin moral; ale necunoscuților – gândul că mi-a ieșit.
Îți mulțumesc mult că m-ai citit și că mi-ai înțeles mesajul atât de bine!
P.S. Ești mai solară decât crezi. Cel puțin așa ajungi la mine 🙂 ❤
LikeLiked by 4 people
Mi-a facut placere sa o citesc! Sunt mai solara poate azi, dar in vremea aceea nu prea eram. 😀 Cat despre conflictul intre generatii, se pare ca e inevitabil,oricat de parinti cool credem ca suntem. Putem doar sa incercam sa ii intelegem cat de bine putem si sa nu uitam nici cum eram noi odata.
LikeLiked by 3 people
M-am bucurat și eu! Presimt citind această frumoasă recenzie, că în curând „Macii” vor sosi și la mine, tot roșii ca întotdeauna. Îi mulțumesc și Cristinei, prin care acum am aflat de blogul Anei…
LikeLiked by 1 person
Multumesc, lecturi frumoase! 🙂
LikeLike
Sper să nu hiberneze pe drum 🙂 Spre surprinderea mea, în Germania au ajuns deja…!
LikeLiked by 1 person
Pingback: Macii sunt întotdeauna roșii – Issabela Cotelin – Se mai întâmplă
Pingback: de la adropofinspiration – Fericirea dintr-o clipă
Foarte frumos ai scris despre carte, Ana, se vede ca ti-a mers la suflet, felicitari, o recomandare plina de caldura! ❤
LikeLiked by 4 people
Multumesc mult, Oli, pentru apreciere! O zi minunata! ❤
LikeLiked by 2 people
Minunata recenzie! 🙂 Multumim pentru recomandare, Ana! 🙂 Simbolistica macilor vad ca ramane, in continuare, o atractie irezistibila pentru autoare. 🙂
LikeLiked by 4 people
Multumesc! Nici nu se poate altfel, e o floare fascinanta. 🙂
LikeLiked by 3 people
O recenzie tare frumoasă. M-ai făcut curioasa in privința cărții, Ana. Felicitări, draga mea. 💗
LikeLiked by 4 people
Ma bucur ca te atrage! ❤ Pupici!
LikeLiked by 1 person
Se simte cât de mult ţi-a plăcut din tot ce-ai scris! Ca de obicei, ai făcut poveste din… poveste.
Am început-o şi eu, abia aştept să o continui, am lăsat-o greu din mână…
LikeLiked by 4 people
Multumesc mult, Potecuta! Te prinde povestea Issabelei, da! Lectura placuta in continuare! ❤
LikeLiked by 2 people
Mulţumesc mult!
LikeLiked by 1 person
Reblogged this on Marina Costa and commented:
Anasylvi a scris o recenzie deosebit de frumoasa despre cartea Issabelei. Merita citita de cat mai multi!
LikeLiked by 3 people
❤
LikeLike
Ce recenzie frumoasa! Nici o îndoiala că ai pus suflet, ca și
LikeLiked by 1 person
..ca și Issa, voiam să spun. Mulțumesc! 😘❤️
LikeLiked by 1 person
Issa fara indoiala ca a pus mult suflet, iar eu, atat cat s-a putut, in rastimpul petrecut in compania ei. ❤ Cu drag!
LikeLiked by 1 person
Chiar eram curioasa în privința cărții, zarind coperta minunată și titlul intrigant tot mai des. Copil al anilor 80 la rândul meu, și convinsa de prezentarea ta, pun cartea pe lista.
LikeLiked by 1 person
Sunt curioasa ce impresii o sa ai tu dupa lectura, Dana! Te pup cu drag, weekend placut! ❤
LikeLike
Mulțumesc, Ana! Issa este deosebită, iar cartea ei nu putea fi decât extraordinară! Issa scrie cu aceeaşi uşurință cu care pluteşte pe cale, pentru că un om ca ea nu poate păşi oricum!
LikeLiked by 1 person
Sa stii! ❤ Weekend fain!
LikeLiked by 1 person
Sper să fie! Mergem la sanie😂 să scăpăm de căldură! Lovely weekend for you!
LikeLiked by 1 person
Pingback: Ce autori români am mai citit (10) | adropofinspiration
Pingback: Ehmeya – Issabela Cotelin | adropofinspiration
Pingback: Sub soarele de mai | adropofinspiration
Pingback: Câmpul cu narcise – Issabela Cotelin | adropofinspiration
Pingback: De gustibus: povești și rețete savuroase – Issabela Cotelin | adropofinspiration
Pingback: În exil printre oameni – Issabela Cotelin | adropofinspiration
Pingback: Procesul Margaretelor – Issabela Cotelin | adropofinspiration