Mi-am dat seama că nu am mai postat de ceva timp o nouă rețetă, parțial și fiindcă am tot reluat, prin rotație, diferite preparate preferate care au fost deja recomandate aici, sau altele atât de cunoscute, încât chiar nu pot să scriu separat despre ele (de exemplu șnițel de pui).
Astăzi vreau să vă propun o rețetă delicioasă, o variantă a celebrului Beef Stroganoff. Cum eu nu prea gătesc cu altă carne decât cea de pasăre, aceasta este varianta light, dar voi puteți folosi ce carne doriți, prelungind timpii de preparare.
Aruncând o privire pe net, în scopul împrospătării memoriei, am văzut că sunt multe rețete de stroganoff de pui care omit unul dintre ingredientele specifice acestui preparat: castraveciorii murați. Eu nu i-am omis, iată deci ce și cum:
Ingrediente (4-6 porții):
-
500 g piept de pui dezosat, tăiat fâșiuțe;
-
o ceapă roșie, tocată mărunt;
-
o cutie champignons;
-
câțiva castraveciori acri, tăiați rondele subțiri;
-
doi căței usturoi sau usturoi pudră după gust;
-
două-trei linguri smântână sau iaurt grecesc;
-
o linguriță muștar;
-
boia de ardei, simplă sau afumată;
-
sare, piper, pătrunjel verde sau uscat;
-
puțin ulei (eu folosesc sansa de măsline)
-
puțină supă de pui, sau apă caldă în care se pune o linguriță de mirodenia ori alt produs fără monoglutamat.
Se ia o tigaie mai adâncă, se pun la încins o lingură sau două de ulei în care se rumenește puiul, apoi ceapa și ciupercile scurse de zeamă. Se gătesc, tot amestecând, până se pătrunde bine carnea și ceapa se înmoaie. Când puiul începe să se rumenească se adaugă supa de pui, usturoiul, sare și condimente. Se lasă să fiarbă la foc mic circa zece minute, apoi se adaugă castraveciorii.
După 5-7 minute, adăugați smântână sau iaurtul grecesc și muștarul, amestecați bine, gustați și mai asezonați dacă e necesar. Opriți focul și presărați pătrunjel.
Se poate servi cu orez sau cu altă garnitură potrivită. Eu am ales crochete de cartofi.
Poftă bună!
Mulţumesc, Ana! O voi încerca. nu e nimic să nu-mi placă printre ingrediente deci e clar că va fi un amestec pe gustul meu.
LikeLiked by 1 person
Chiar te rog sa incerci si sa-mi spui daca ti-a placut! ❤
LikeLiked by 1 person
Chiar mi-ai făcut poftă! Cuvântul acesta, stroganoff, a fost pentru mine ani de zile casnici și culinari un mister egalat doar de produsele cu rojdie 🙂
LikeLiked by 1 person
Da? Chiar nu e ceva complicat. La capitolul produse cu drojdie nu excelez, singura mea reusita este blatul de pizza. 😀
LikeLiked by 1 person
Mmmm, pare delicios, multumesc de idee si reteta, Ana! ❤
LikeLiked by 1 person
Ma bucur ca te atrage, poate o incerci! Cu drag! ❤
LikeLike
Am sa incerc și eu rețeta. Mulțumesc mult! 😘❤️
LikeLiked by 1 person
Yay! Pofta buna! ❤
LikeLike
Cât de bun pare! Trebuie încercat! ❤️
LikeLiked by 1 person
Da, da, te rog sa il incerci! Sa imi spui daca ti-a placut! ❤
LikeLiked by 1 person
Eu vreau sa stiu cine a fost Stroganoff! Pare un boiernas rus refugiat in Franta, dupa Revolutie, unde a devenit bucatar. 😀
LikeLiked by 1 person
Si asta numai dupa nume. Francezii stalcesc asa numele rusesti. :))
LikeLiked by 1 person
Da, e adevarat. 🙂 E clar ca era mana francezilor, in bucataria mai veche dominau destul de clar. Reteta insa se zice ca ar fi fie ruseasca, fie preparata special pentru un rus.
LikeLiked by 1 person
Este o reteta veche, despre care s-a scris mai intai prin sec. al XIX-lea si sunt mai multe variante ale numelui, dar si ale retetei. De fapt, este mai degraba invers: un bucatar francez se spune ca ar fi facut reteta pentru un aristrocrat rus, iar aceasta a intrat in retetare cu denumirea francofona.
LikeLike
Arată delicios! Mulțumesc, Ana.
LikeLiked by 2 people
Cu placere! ❤
LikeLiked by 1 person