Astăzi nu mai vin cu propuneri de rețete sau de meniuri, însă am observat că în preajma sărbătorilor, în general, se vorbește destul de mult și despre meniul pentru acest prilej, acesta e subiectul articolului de azi.
O să îl mențin scurt, în buna tradiție a locului, cu care probabil v-ați obișnuit. Nu are rost să mă apuc acum să bat câmpii despre zeci de feluri tradiționale, pregătite în provinciile românești sau peste hotare, pe multe deja le știți, iar celelalte se află la un click distanță.
De-a lungul anilor, am avut și eu momente în care am vrut să demonstrez ce mare gospodină șmecheră sunt, așa că m-am căznit, la un moment dat, să prepar diferite chestiuni tradiționale. Am renunțat la aceste pretenții și tot acest efort. De exemplu, au fost câțiva ani când am făcut răcitura (piftie) de curcan – mie nu îmi place cu porc. A ieșit foarte bună, dar cam multă – e greu să faci puțin la acest soi de preparat.
De Crăciun, așa cum am răspuns și în cadrul provocării lansate de Diana, fac de obicei o supă de pasăre cu tăiței, care să complimenteze mai ușor sarmalele (unul dintre puținele preparate cu porc pe care le mănânc). De Sf. Ștefan, aleg ceva rapid și ușor, din peste sau pasăre, de preferință cu ceva garnitură de legume.
Pentru Revelion, am fost mai mereu adepta bufetului suedez: salate, antreuri. Fac pe 31 decembrie o ciorbă cu perișoare, iar în rest câteva platouri: salată boeuf, vinete, ciuperci cu maioneză și usturoi, ouă umplute, file de hering Matias, eventual niște mini tarte sărate de-a gata dacă găsesc, doar să le bag la cuptor, chifteluțe mici cu un sos. Struguri pe masă, vin. Dulciuri cumpărate.
Voi ce pregătiți cu aceste ocazii? Chiar aștept cu interes răspunsurile voastre. Orice ați alege să gătiți, vă urez spor și voie bună!
Eu o să merg de Crăciun la ai mei, fiind și ziua mamei, deci am scăpat 🤣 o să fac totuși cozonac și o prăjitură. De Sf Ștefan o să fac o friptură de porc la cuptor cu niste cartofi fondanți. De Revelion, tot așa o să merg până la ai lui Andrei și sunt responsabilă cu prăjiturile ❤️😁
LikeLiked by 2 people
Deci tu esti cofetarul-sef! Felicitari! Voi incerca si eu sa prepar din nou negresa dupa reteta Ginei Bradea, care mi-a placut mult asta vara. Nu stiu insa cand se va petrece minunea. 🙂 Sa ai spor!
LikeLiked by 2 people
Da da! Eu azi am făcut negresa de post după rețeta Ginei Bradea e genială și aceasta ❤
LikeLiked by 1 person
❤
LikeLiked by 1 person
Eu merg pe ciorba de pui, sarmale, friptură.
LikeLiked by 3 people
Gustos, spor la treaba! ❤
LikeLiked by 1 person
Mersi, asemenea!
LikeLiked by 2 people
Super meniul tău, tare bun!
De Crăciun sarmale, ciorbă, platou cu chestii cumpărate. Dar sarmalele-s de “căpătat”. Prăjituri cumpărate. De Revelion nu ştiu încă 😀
LikeLiked by 3 people
De Crăciun platou cu chestii cumpărate, sarmale (tot cumpărate, când le-oi împături eu, se schimbă vremea, intrăm în era glaciară!) și friptură (făcută, totuși, de mine). Cozonacul tot cumpărat. De Anul Nou, cumpăr destule, dar fac friptura și o pizza cu bănuț, specialitatea casei.
LikeLiked by 3 people
Faine alegeri, Marina! Eu reusesc, totusi, sa impaturesc sarmalele. La cozonac nu ma bag! ❤
LikeLiked by 1 person
Bate palma, Marina! Suntem în aceeaşi gaşcă! 😉
LikeLiked by 2 people
Bun asa! Suna excelent! ❤
LikeLiked by 1 person
Foarte bun, Potecuta! Bune alegeri! ❤
LikeLiked by 1 person
Ce ne-am nimerit toate…! Mă-ncadrez perfect și eu în combinațiile firave de mai sus, inclusiv a ta. Precizez doar că nu știam că se gătește separat de sf Ștefan 🙂
LikeLiked by 1 person
Nu se gateste separat in mod traditional, sau cel putin nu cred. Eu gatesc separat, fiindca de obicei la Sf. Stefan se termina sarmalele. 😀 Si vreau ceva mai usor, fara porc-arii, de acea aleg pasare sau peste.
LikeLiked by 1 person
Sună bine de tot, dacă ai fi mai aproape, te-ai trezi cu musafiri. 😁
Pentru Anul nou nu am stabilit încă meniul, dar pentru Crăciun vreau sa fac salata Boeuf, aperitive reci, sarmale și o friptura de porc. Prăjiturile le-am comandat, nu îmi permite timpul sa le fac acasă.
LikeLiked by 1 person
Bun meniu, sa ai spor si petrecere frumoasa! 🙂
LikeLiked by 1 person
Mulțumesc, la fel!
LikeLiked by 1 person
De Crăciun fac doar cozonac,deoarece mergem la părinți și se ocupă mama de restul. De Anul Nou voi face câte ceva, dar încă nu m-am gândit ce
LikeLiked by 1 person
Sarbatori frumoase, Adriana! ❤
LikeLike