Meniu de sărbători

sursa: pixabay

Astăzi nu mai vin cu propuneri de rețete sau de meniuri, însă am observat că în preajma sărbătorilor, în general, se vorbește destul de mult și despre meniul pentru acest prilej, acesta e subiectul articolului de azi.

O să îl mențin scurt, în buna tradiție a locului, cu care probabil v-ați obișnuit. Nu are rost să mă apuc acum să bat câmpii despre zeci de feluri tradiționale, pregătite în provinciile românești sau peste hotare, pe multe deja le știți, iar celelalte se află la un click distanță.

De-a lungul anilor, am avut și eu momente în care am vrut să demonstrez ce mare gospodină șmecheră sunt, așa că m-am căznit, la un moment dat, să prepar diferite chestiuni tradiționale. Am renunțat la aceste pretenții și tot acest efort. De exemplu, au fost câțiva ani când am făcut răcitura (piftie) de curcan – mie nu îmi place cu porc. A ieșit foarte bună, dar cam multă – e greu să faci puțin la acest soi de preparat.

De Crăciun, așa cum am răspuns și în cadrul provocării lansate de Diana, fac de obicei o supă de pasăre cu tăiței, care să complimenteze mai ușor sarmalele (unul dintre puținele preparate cu porc pe care le mănânc). De Sf. Ștefan, aleg ceva rapid și ușor, din peste sau pasăre, de preferință cu ceva garnitură de legume.

Pentru Revelion, am fost mai mereu adepta bufetului suedez: salate, antreuri. Fac pe 31 decembrie o ciorbă cu perișoare, iar în rest câteva platouri: salată boeuf, vinete, ciuperci cu maioneză și usturoi, ouă umplute, file de hering Matias, eventual niște mini tarte sărate de-a gata dacă găsesc, doar să le bag la cuptor, chifteluțe mici cu un sos. Struguri pe masă, vin. Dulciuri cumpărate.

Voi ce pregătiți cu aceste ocazii? Chiar aștept cu interes răspunsurile voastre. Orice ați alege să gătiți, vă urez spor și voie bună!

20 thoughts on “Meniu de sărbători

  1. Eu o să merg de Crăciun la ai mei, fiind și ziua mamei, deci am scăpat 🤣 o să fac totuși cozonac și o prăjitură. De Sf Ștefan o să fac o friptură de porc la cuptor cu niste cartofi fondanți. De Revelion, tot așa o să merg până la ai lui Andrei și sunt responsabilă cu prăjiturile ❤️😁

    Liked by 2 people

    • Nu se gateste separat in mod traditional, sau cel putin nu cred. Eu gatesc separat, fiindca de obicei la Sf. Stefan se termina sarmalele. 😀 Si vreau ceva mai usor, fara porc-arii, de acea aleg pasare sau peste.

      Liked by 1 person

  2. Sună bine de tot, dacă ai fi mai aproape, te-ai trezi cu musafiri. 😁
    Pentru Anul nou nu am stabilit încă meniul, dar pentru Crăciun vreau sa fac salata Boeuf, aperitive reci, sarmale și o friptura de porc. Prăjiturile le-am comandat, nu îmi permite timpul sa le fac acasă.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.