Bine v-am găsit în 2021, dragi prieteni, la De Gustibus: povești și rețete savuroase! Începem anul în forță alături de invitata lunii, nimeni alta decât O.G. (Oana Gabriela) Arion.
Trebuie zis din capul locului că ea a fost printre primii autori din noul val pe care i-am descoperit acum aproximativ cinci ani, iar romanul său Ultimul viking a fost cel care m-a convins că autorii români de azi pot scrie la fel de bine precum cei de pe piața internațională, în ciuda scepticismului pe care îl aveam în acele timpuri. Ulterior, an după an, am ajuns să citesc din ce în ce mai multe cărți, să descopăr mulți autori excelenți, dar acela a fost punctul 0, dacă pot spune așa.
Așadar, seria Nemuritor rămâne una dintre cele mai îndrăgite de mine, chiar și azi, deși trebuie spus că nu citesc foarte mult fantasy urban, preferințele mele se îndreaptă spre diversele ramuri ale epicului. În serie au apărut volumele:
Pentru că eu sunt. Pentru că tu ești
O serie unde nu veți întâlni numai vampiri, ci o mulțime de creaturi din sfera paranormalului, legende, mituri, o protagonistă plină de personalitate, multă acțiune, umor și două personaje masculine de neratat.

Apoi, Oana a scris thrillerul distopic Fugi! plasat într-o lume post-apocaliptică, unde dezastrul este cauzat de un virus care afectează sistemul nervos al celor ce vin în contact cu el, transformându-i în bestii feroce, care nu mai au nimic omenesc. Accentul este pus pe reacțiile oamenilor la un astfel de eveniment, pe fuga pentru supraviețuire.
În S.L.A.D.E., autoarea a conturat un thriller pur, alert, cu o intrigă interesantă: pornind de la Second Life, un joc de tip virtual world foarte cunoscut, ajungând la o urmărire plină de adrenalină care se desfășoară din Grecia până în Olanda, la Amsterdam.
Focul este partea întâi a unei duologii, tot din zona urban fantasy, însă cu o abordare inedită a mitului vampirilor și un protagonist fermecător, Simon, din a cărui perspectiva e scrisă cartea. Acțiune, umor, legende frumos inserate.

Cea mai nouă apariție literară este La marginea lumii, apărută în 2020, prima carte din seria Somnul zeilor, un epic fantasy magnific, care-i va cuceri fără drept de apel pe fanii genului. Pe mine, care am citit cu nesaț o mulțime de capodopere internaționale epic fantasy, acest prim volum nu numai că m-a convins, m-a încântat de-a dreptul. Vestea bună este că autoarea lucrează în prezent la cel de-al doilea volum al seriei, Continentul pierdut, care se anunță cel puțin la fel de bun ca primul și va apărea în prima parte a acestui an. Seria va avea cel puțin cinci volume.
În premieră și exclusivitate pentru cititorii acestui blog, Oana Arion dezvăluie titlul și coperta volumului al treilea din seria Somnul zeilor – Secretele Nordului.

Oana Arion este fondatoarea editurii UP, o editură unde unor nume cunoscute pe piață li s-au alăturat o serie de debutanți foarte talentați. Veți găsi acolo o bogăție de titluri, aparținând unor genuri literare diferite, organizate pe colecții. Fantasy, thriller, distopie, mystery-crime, povești de viață, ficțiune istorică, paranormal, saga, carte pentru copii și nonfictiune – avem de unde alege.
Oana a acceptat invitația de a participa la această serie de articole, iar acum putem să vedem cu ochii noștri ce anume a pregătit:
Am rețeta asta de când m-am măritat, când încă mai speram că voi deveni o gospodină pricepută și o gazdă desăvârșită. Între noi fie vorba, nu mi-a ieșit nici una, nici alta. În schimb, mi-am descoperit alte talente, dar nu despre ele vom vorbi astăzi, ci despre încercările mele de a încropi un desert. De ce îmi place prăjiturica asta? Păi, în primul rând pentru că se face extrem de repede. În al doilea rand — este foarte gustoasă, iar în al treilea rând pentru că se face foarte repede. Stați, că am mai zis asta. Să purcedem deci, așa cum a zis Făt-Frumos în poveste.
Luați domniile voastre o tavă. O știți, e tava aia veche pe care, oricât ați freca-o cu Cif, nu reușiți să-i scoateți fața. Eu o am pe a mea de la bunică-mea și pot să jur că are dublul vârstei mele. Așaaaaa. O puneți aproape, pentru ca acușica treaba-i gata. Apoi porniți cuptorul (la 180 de grade). Într-un castron pântecos amestecați următoarele:
450 gr făină
400 gr zahăr
2 linguri sănătoase cu cacao
2 plicuri cu praf de copt.
Dați cu telul prin compoziție, până când se amestecă ingredientele, iar apoi adăugați:
150 ml ulei de floarea soarelui
300 ml apă minerală (d-aia cu bule)
300 ml lapte (dacă nu e proaspăt muls, merge și ăla din cutie) și esențe, după gust și preferințe.
Amestecați din nou vârtos. Ce se află acum în castroanele domniilor voastre ar trebui să aibă consistența aluatului pentru clătite, așa că nu vă speriați dacă vi se pare că este prea subțire. Mângâiați vechea tavă cu o bucățică de unt ori margarină și turnați conținutul castronului înăuntru. Apoi fuga-fuguța la cuptor, că s-a încins deja. Vreo patruzeci de minute fumați o țigară, citiți nițel dintr-o carte sau aruncați un ochi pe Facebook (dar nu prea mult, că se arde prăjiturica). Dacă trece testul scobitorii, este gata. Puteți să faceți glazură (150 gr unt, trei linguri de zahar și două de cacao) pe care să o turnați apoi deasupra. Puteți, de asemenea, înainte de a băga tava la cuptor să adăugați stafide, fructe congelate sau felii de portocală. Eu am încercat toate cele trei variante, dar vă puteți juca după pofta inimii. La sfârșit, după ce s-a răcit, puteți orna prăjitura cu frișcă și ciocolată rasă. Foarte important! Dacă faceți glazură, să nu cumva să uitați să lingeți crăticioara în care ați preparat-o (e valabil și pentru castron). Este partea cea mai plăcută din întregul proces. Acum, că am lămurit care sunt limitele mele în ale gătitului, vă doresc pofta mare la prăjiturică.
O rețetă de desert rapid și gustos este întotdeauna bine-venită. Eu știu sigur că nu prea sunt as la deserturi complicate, deci rețeta Oanei e numai bună pentru mine. Îi mulțumesc încă o dată pentru că a acceptat invitația, vă recomand călduros cărțile semnate O.G. Arion și vă invit să aruncați o privire peste titlurile editurii, sigur veți găsi ceva care să vă atragă.
Vă doresc un an nou cu sănătate și spor, urmăriți în continuare De gustibus, pentru alte lecturi și rețete savuroase!
Ana, mă alătur recomandării tale în ceea ce privește cărțile Oanei, care are un stil savuros de scriere, orice gen ar aborda! Inclusiv genul ”culinar”. Nu cred că m-am distrat vreodată atât citind o rețetă! 😀 Cât despre rețeta în sine, cred că e delicioasă, o voi încerca cu siguranță, mai ales că și eu apreciez rețetele rapide, necomplicate!
LikeLiked by 2 people
Exact, stilul e savuros. 🙂 E cuvantul cel mai potrivit. Asa am zis si eu, m-as incumeta la reteta asta! ❤
LikeLiked by 2 people
Sunt sigură că e delicioasă prăjitura şi am gustat din pin stilul delicios de a o scrie. Foarte fain!
LikeLiked by 2 people
Multumesc mult, Potecuta! ❤ Asa scrie Oana, sa vezi ce pofta de mancare iti face, mai ales in cartile fantasy. Sunt acolo niste ospete…
LikeLiked by 2 people
Cum nici eu nu sunt fan rețete complicate, o s-o încerc!
Mulțumesc!
LikeLiked by 1 person
Cu multa placere! ❤
LikeLiked by 1 person
Foarte drăguț tot ❤
Despre rețetă, i-aș da și-un nume, “rețeta scriitorilor”… 😀
LikeLiked by 1 person
Avem deja o mini colectie de retete ale scriitorilor, deserturi, ciorbe, fel principal. Se pot forma si meniuri, in curand. 🙂
LikeLiked by 1 person
Trebuie să bifez și eu cărțile autoarei, părerea ta pozitiva e o garanție că sunt lecturi interesante. Rețeta e minunata, simpla și delicioasa!
LikeLiked by 1 person
Mie imi plac toate, iar despre La marginea lumii, ce sa zic, e de top. ❤
LikeLiked by 1 person
Ar fi bună de încercat. Și dacă se face ușor, cu atât mai bine.
LikeLiked by 2 people
Da, chiar adun retete de deserturi simple, la care sa ma incumet si eu… 😀
LikeLiked by 1 person