Zilele lui Savelie – Grigori Slujitel

Astăzi o să vă povestesc despre o lectură recentă, Zilele lui Savelie, de Grigori Slujitel. Mi-am dorit să citesc cartea, mai ales după ce am citit recenzia Tynei, pe Delicatese literare, iar ea mi-a împlinit cu ocazia sărbătorilor de iarnă această dorință literară. Mulțumesc, Tyna!

Cartea se alătură altor titluri numai bune pentru iubitorii de pisici (printre care mă număr și eu), titluri pe care o să vi le enumăr poate cu altă ocazie. Personajul-narator, Savva zis și Savelie, este de fapt un motan moscovit, născut și crescut în marea capitală rusă. Savelie posedă o remarcabilă îmbinare a atributelor umane și feline, ceea ce îl face un personaj extrem de dinamic și ușor de urmărit. Prin modul în care își povestește viața, el practic ne aduce în atmosfera marelui oraș, descriindu-l cu mult farmec în diferitele lui aspecte. Prin faptul că e motan, Savelie are acces atât în diferite unghere ascunse ale metropolei, cât și în casele oamenilor, astfel trecând cu nonșalanță de la un stăpân la altul, încă din ziua în care a fost luat de lângă mamă și surori, din curtea vechii maternități aflate în ruină unde își aveau culcușul.

Putem vedea astfel prin ochii motanului pe Vitea, adolescentul singuratic, pe Galia, cosmeticiana, personalul de la Galeriile Tretiakov, unde a locuit o vreme, comunitatea celor veniți din foste state sovietice la muncă la Moscova, reprezentată prin cei cinci tineri kirghizi care îl salvează după atacul unui bătrân sadic, dar și alte povești de viață, care se intersectează din punctele de vedere ale animalelor, pisici sau câini, cu care ajunge să vină în contact. Existența lui se împletește cu cea a oamenilor obișnuiți, a celor care merg cu metroul sau cu bicicleta, oameni simpli, dar care arată bunătate unor animale fără adăpost, în opoziție cu bătrânul malefic care a fost cât pe ce să îl ucidă pe Savelie, din răutate și atât.

Magistralele, râurile, imobilele, parcurile, oamenii – Moscova ni se dezvăluie prin ochii lui Savelie, cu bune și cu rele, iar momentul în care el găsește o tovarășă de viață devine spațiul în care Savelie însuși învață să aprecieze cu adevărat tot ceea ce îl înconjoară, antimpurile și întreg șarmul unei lumi, care se diluează adeseori în cazul oamenilor prin rutina cotidiană. Cuvântul care i se potrivește cel mai bine lui Savelie este libertate – el nu rămâne nicăieri mult timp, fiindcă nu stă bine la capitolul compromis.

Există și melancolia, la început aproape absentă, dar pe măsură ce Savelie îmbătrânește, vrea să revadă locurile copilăriei, simte dorul de mamă, surori, mătușa Madeleine și o nostalgie după timpuri trecute, frumoase prin simplitate. Reușește să revină alături de Greta, companioana lui , în acest cartier, ceea ce ar fi putut să o facă de multe ori, nesimțind nevoia, până la un punct. Un alt reper, deși absent în viața lui Savelie, este tatăl său, Momus, pe ai cărui pași pășește oarecum involuntar. Savelie dă impresia că se află într-o perpetuă căutare, una dintre caracteristicile condiției umane. Trăiește clipa, nimic, bun sau rău, nu durează pentru totdeauna.

Stilul lui Grigori Slujitel este foarte plăcut, cursiv, deși un autor debutant a folosit cu îndemânare diverse pârghii pentru a-și atinge scopul, iar Savelie se adaugă la categoria personajelor non-umane care abundă de umanitate.

Eu vă recomand cu mult drag romanul, fie că sunteți iubitori de pisici sau nu. Veți găsi în paginile lui o atmosferă și o lume care este a noastră, a tuturor, iar celor care doresc să facă o călătorie la Moscova sau iubesc orașul, cu atât mai mult le recomand să îl citească.

Lecturi plăcute tuturor!

17 thoughts on “Zilele lui Savelie – Grigori Slujitel

  1. Pingback: Cinci carti pentru iubitorii de pisici | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.