Vorba lungă

sursa: pixy.org

Știm cu toții proverbul cu vorba lungă. La articolul acesta din categoria reflecții (nu e nici evergreen, nici subiect fierbinte, doar pălăvrăgeli de weekend, deci luați-l că atare) m-au inspirat niște discuții din spațiul public.

Pe un grup internațional dedicat fanilor epic fantasy, din care fac parte, s-a postat articolul acesta https://winteriscoming.net/2021/01/02/kingkiller-patrick-rothfuss-talks-other-fantasy-authors-george-rr-martin-game-of-thrones-wheel-of-time/, în care Patrick Rothfuss, autorul seriei Cronicile Ucigașului-de-Regi (Kingkiller Chronicles) își dă cu părerea despre realizările altor autori din branșă. Ca să fie totul clar, eu ador stilul de scriere al autorului. Cărțile apărute deja din serie, Numele vântului și Teama înțeleptului m-au cucerit, le-am recomandat și aici de câțiva ani, nu neg valoarea lui Patrick Rothfuss ca scriitor. Consider totuși că a vorbi la modul critic de munca altora, atunci când tu nu ți-ai terminat propria operă, adică a trecut aproape un deceniu de la publicarea volumului Teama înțeleptului, este o atitudine nepotrivită. Ce să mai, este culmea! Cineva mi-a replicat că P. R. are atât autoritatea, cât și dreptul, ca expert, să vorbească despre realizările altor experți în domeniu. Ei, aici e aici! Nu contest faptul că are autoritatea să facă acest lucru, dar oare are și dreptul?

Să zicem că cineva își redecoreaza grădina, dar a rămas cu munca pe la jumătate de o grămadă de timp, iar el începe să analizeze și să critice alte grădini, deja terminate. Ok, are autoritatea, este implicat în același proces, ce s-a făcut e frumos, dar nu mai bine investeșți energia în a-ți termina lucrarea proprie?

Fanii pot spune vrute și nevrute pe rețelele de socializare sau oriunde altundeva, în diverse comentarii. O persoană publică trebuie să dea dovadă de mai mult discernământ, de o anume discreție. Riscul de a cădea în ridicol este altminteri mare.

Știți că eu pornesc de la una și ajung la alta. Kamil Stoch a câștigat ediția din acest an a Turneului celor Patru Trambuline. Sincer, mă bucur mult, e unul dintre cei mai compleți săritori – experiență, stil, constanță, dar și spectacol.

Am mai văzut ceva trist la TV – brazii de Crăciun aruncați aiurea pe străzi. Bine, eu nici nu l-am strâns încă pe al meu, dar asta e altă discuție. Am luat tot brad artificial, foarte frumos, fiindcă nici când eram copil nu puteam să suport să văd brazii care, până mai ieri, împodobeau locuințele și îi încântau pe toți, care se întreceau în poze și selfie-uri (în zilele noastre e valabil, pe vremuri n-aveai cu ce, dar în fine), pur și simplu abandonați în drum. Asta mi se pare o constantă clară a atitudinii multor oameni, aplicată nu numai brazilor. Ești util, ești decorativ? Stau în jurul tău, fac poze cu tine, te laudă. Nu mai? Te-ar arunca bucuroși în drum.

În concluzie:

Don’t talk the talk if you don’t walk the walk.

Kamil Stoch e un mare campion.

Locul brazilor e în pădure.

19 thoughts on “Vorba lungă

  1. Foarte putini sunt cei care își vad de treaba lor, viata lor, grijile lor. Cred ca e mai usor să te îndrepți către cele ale altora. Unii, poate din anumite motive de ordin psihologic, alții din prostie sau răutate. Punctual la acest autor, despre care nu știu nimic, cum zici și tu, posibil sa vrea un pic de atenție, intrând într-un con de umbra. Oricum, nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni. Și, da, brazii trebuie sa stea în pădure. 😄❤️

    Liked by 1 person

  2. … Și unde poți căpăta mai multă atenție decâ pe fb…? Case closed for me 🙂
    Drama cu brazii e în fiecare an, de mulți ani încoace 😦 Eu am stat cu un brăduț din ăsta aruncat pe geam (închipuie-ți! nici măcar dus în drum, ci aruncat ca pe-un gunoi pe geam, deși nici gunoiul nu-l arunci pe geam) vreo doi ani în fața ochilor, era fix în castanul din dreptul geamului meu). A trebuit să chem și să plătesc ADP-ul, să vină cu un utilaj să îl dea jos, că devenise prea deprimantă imaginea.
    Nici azi nu m-am prins care a fost vecinul în stare să facă asta.
    Ăștia suntem.

    Liked by 1 person

  3. Și noi am ales să împodobim un brad artificial. Păcat ca oamenii îi lasă asa2, pe unde apucă, când sunt locuri în pare îi pot duce. Am văzut că Dedeman, dacă nu mă înșel, dădea și vouchere celor care îi ducea la magazin.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.