I put a spell on you… – Allex Trușcă

După ce am citit Furia dezlănțuită, al cincilea volum din seria Red Rising, am stat puțin pe gânduri ce anume să mai citesc, fiindcă aceasta a fost o lectura extrem de intensă de peste 900 de pagini. De obicei, lectura care urmează unei astfel de experiențe are o misiune destul de ingrată, dar cred că am ales înțelept, căutând o carte românească, de data aceasta ceva contemporan, dar care să îmi stârnească interesul. Am ales așadar I put a spell on you… , de Allex Trușcă, un autor pe care chiar mi-am dorit să îl citesc de multă vreme, iar când spun asta, mă refer la romanele lui fantasy, Nebunul alb și Cealaltă regină. Cum, necum, se pare că mi-a picat mai rapid în mâini noul său roman, care face parte din destul de recent lansata colecție a editurii Litera, Biblioteca de Proză Contemporană, coordonată de Doina Ruști. Recunosc că m-a atras titlul în limba engleză, m-a intrigat și pot să afirm, acum, după lectură, că este foarte bine ales. Nu numai că te duce cu gândul imediat la hipnotica piesă la care se face referire și în roman, dar exprimă foarte bine esența acestuia.

Romanul este conceput sub forma unei confesiuni a lui Cristian, un corporatist de 35 de ani, însurat de vreo zece ani cu Marcela, cu care pare că a fost împreună dintotdeauna, fiind prieteni din copilărie. Viața lui nu pare deloc ieșită din comun – cei doi trăiesc într-un apartament din Craiova, nu au copii, fiecare cu serviciul lui, prietenii, obiceiurile. Un cuplu ca multe altele, plafonat într-o existență de rutină, dar nu rutina satisfăcătoare a perechilor fericite, ci una marcată de nemulțumiri izvorâte dintr-o frustrare a tânărului. Totul se schimbă într-o noapte când, aflat într-o cârciumă destul de prost cotată de la periferia orașului, Cristian este agățat de Ileana, o făptură care emană nori groși de senzualitate. Are o aventură cu aceasta, o partidă încinsă de sex în pădure, ceva de-a dreptul necaracteristic pentru protagonist, un tip de regulă fidel, deloc înclinat spre picanterii, desi i-ar placea ca Marcela, soția lui, să se arate mai însuflețită, ocazional. Acesta este declanșatorul unui lanț întreg de întâmplări care îi au în centru pe Cristian și pe Marcela, precum și câteva personaje secundare, care adaugă savoare poveștii.

Scriitorul își ia cititorul de pe canapea, fotoliu, banca din parc sau scaunul din metrou, de unde a apucat să se adâncească în lectură și îl transportă fară ocolișuri direct în mintea eroului său, care trebuie să treacă prin încercări menite să îi ridice întrebări despre viață, despre ceea ce se află sub stratul superficial pe care îl afișează în fata societății, a soției, a rudelor, prietenilor și colegilor. Provenind dintr-o familie simplă dintr-un orășel de provincie, Cristian s-a simțit mereu complexat în prezenta Marcelei și, mai ales, a familiei acesteia de intelectuali, la fel de provinciali și ei, ce-i drept. Experiența bizară din pădure începe să îi dea o stare de angoasă, amplificată de eresuri vechi din zonă, legate de o mireasă fantomatică ce bântuia pădurile din apropiere și care se răzbuna pe cei pe care îi seducea, un fel de succubus autohton. Atunci când Marcela începe “să se transforme”, în Cristian se declanseaza o luptă acerbă în centrul căreia se afla nu numai conștiința sa, dar și înțelegerea faptului că Marcela lui, cea pe care crede că o cunoaște mai bine decât pe sine, ar putea fi o adevărată necunoscută.

Am perceput romanul ca fiind la bază unul psihologic, care aduce în prim-plan nevoile individului de a se regăsi pe sine, într-o lume marcată crunt de aparențe. Elementele de realism magic aduc profunzime subiectului, demarcația dintre real și oniric este mânuită cu îndemânare, iar registrul familiar în care este scrisă are rolul de a apropia cititorul de Cristian, de a-l face sensibil la ceea ce are el de înfruntat, până la urmă anxietatile unui om de rând, care însă pot scoate pe oricine din zona de confort. Allex Trușcă face niste numere de magie și combină armonios diferite credințe și mituri din zona Olteniei cu referințe din cultura urbană, piese cunoscute în limba engleză, cărți și filme, rezultatul fiind un mix de-a dreptul reușit care reflectă poziția omului aflat cu un picior în trecut și cu altul în viitor, dornic de o epifanie, dar nefiind sigur că e pregătit pentru a primi una.

Pe fundal, găsim o analiză destul de cinică a unor relații, prin tipologiile de cupluri apropiate perechii Marcela-Cristian, dar și decorul urban al vieții cotidiene, din care numai un eveniment cu totul ieșit din comun l-ar fi putut atinge pe Cristian, pentru a-l scutura puțin din starea de cenușiu total în care se scaldă. Sunt convinsă că romanul va fi apreciat de cititori de ambele sexe și de vârste diferite, iar povestea lui Cristian va smulge câteva reacții din partea acestora. O consider o sugestie bună pentru un club de carte.

Coperta, redactarea îngrijită contribuie la definirea unui ansamblu de bună calitate, iar Allex Trușcă are în mânecă atuuri scriitoricești care să ne permită să sperăm la alte și alte povești.

Vă reamintesc că romanul face parte dintr-o colecție dedicată autorilor romani contemporani, Biblioteca de Proză Contemporană, din care am mai citit un roman pe care îl recomand, Paturi oculte, de Doina Ruști. Până acum, colecția mi-a făcut o impresie foarte bună, mai am încă un volum achiziționat pe care nu l-am citit încă.

Cât despre acest roman, permiteți-i lui Allex Trușcă să își țeasă vrăjile și asupra voastră, prin intermediul acestei povești… I put a spell on you…

25 thoughts on “I put a spell on you… – Allex Trușcă

  1. Chiar eram curioasă de părerea ta și te felicit pentru această recenzie excelentă! Alex chiar are o scriitură deosebită, gândește-te doar că pe mine m-a făcut să citesc un roman fantasy de două ori (odată în ediția veche, apoi în cea nouă) deși nu genul meu în mod normal 🤣. Iar de I put a spell on you pot vorbi doar de bine.

    Liked by 3 people

  2. Pingback: Excursie la Tindari – Andrea Camilleri | adropofinspiration

  3. Pingback: Kyparissia – Alexandra Niculescu | adropofinspiration

  4. Pingback: Ce autori români am mai citit (12) | adropofinspiration

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.